Følg os på

Danmark

Skarp kritik af medieforlig til Copenhagen TV Festival

Publiseret

 

Weekendavisens chefredaktør Martin Krasnik og Kulturminister Mette Bock (LA) sidder og diskuterer medieforliget 2018 under mediekonferencen Copenhagen TV Festival. Foto: News Øresund – Sofie Paisley

To modsatrettede synspunkter om medieforliget kolliderede under mediekonferencen Copenhagen TV Festival. På den ene side Kulturminister Mette Bock (LA), der vil skære mellem en halv og en hel milliard kroner i DR for at gøre plads til private aktører. På den anden side mediebranchen, der ikke tror på, det kommer til at virke.

– Hvordan kan en beskæring på mellem en halv og en hel milliard kroner styrke dansk indholdsproduktion?

Sådan spørger Weekendavisens chefredaktør Martin Krasnik. Spørgsmålet er rettet mod Kulturminister Mette Bock (LA), der er hovedansvarlig for det medieforlig, regeringen indgik med resten af Dansk Folkeparti i juni 2018.

– Det skaber blandt andet plads for private virksomheder, der også leverer dansk kvalitetsindhold. Samtidig har vi også et krav om, at DR skal ned på fire kanaler frem for de nuværende seks kanaler, hvilket kan være med til at samle danskerne om det samme indhold, frem for at sprede dem over flere kanaler, svarer Mette Bock under konferencen Copenhagen TV Festival.

Efter hendes mening, som også deles af et flertal i Folketinget, skaber medieforliget nogle udviklingsmuligheder, der vil give danskerne adgang til et mere mangfoldigt medieindhold, siger ministeren til Martin Krasnik.

Men den argumentation køber forskeren Lars Kabel ikke. Han er lektor for forskning og viden ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, der direkte efter debatten mellem Martin Krasnik og Mette Bock kom på scenen for at debattere forliget yderligere sammen med en række andre medieaktører.

– En stor rapport fra Norge 2018 afviser den påståede sammenhæng, at beskæringer i public service skulle styrke private aktørers indholdsproduktion. Mediebranchen er simpelthen for dynamisk og kompleks til at kunne sige noget sikkert om det, og det kunne ligeså godt forholde sig sådan, at styrker man public service, så styrker man også de private – eller omvendt, slækker man på public service, slækker man også på de private, siger Lars Kabel til News Øresund efter debatten.

Han fremhæver yderligere tre kritikpunkter, der modargumenterer det indgåede medieforlig. For det første er Danmarks Radio ikke politikernes eller de medieansattes kanal. Den er derimod danskers portal til troværdigt og pålideligt indhold, der i stigende grad må anses for at være vigtigt i en verden med fake news og klik-generatorer, siger han.

For det andet har flere politikere anvendt en diskurs om, at DR er en ”mastodont”, der ikke efterlader plads til konkurrerende aktører, siger Lars Kabel til News Øresund. Men her er andre skandinaviske mediehuse langt større, for eksempel Egmont og Schibsted, for slet ikke at tale om det internationale pres fra de helt store spillere som Netflix og HBO, siger han.

– Det sidste punkt handler om, at man ved at skære i DR gør plads til private aktører til at producere public service-indhold. Det afviste regeringens eget public service-nævn tilbage i 2016, netop fordi private aktører er underlagt en række markedsmekanismer, som DR ikke er underlagt. Derudover er private medier segmenterede, hvilket vil sige, at de henvender sig til bestemte grupper i samfundet frem for at henvende sig til hele samfundet, siger han til News Øresund.

Denne slags argumenter blev gentagne gange fremført af kritikere af medieforliget, men Kulturministeren Mette Bock fastholder sin mening om, at forliget er en god aftale, der sikrer større muligheder for private aktørers konkurrenceevner. Hun mener yderligere, at dele af kritikken udspringer af forskelligartede forståelser af ordet ”public service”:

– Public service er efter min definition kvalitetsindhold, der er mangfoldigt. Ved at skære i DR giver man blandt andet plads til private aktører, så der derigennem skabes mangfoldighed i medieudbuddet, siger hun under mediekonferencen.

Fakta – Copenhagen TV Festival

Konferencen Copenhagen TV Festival var primært en konference rettet mod medievirksomheder og -aktører. Den satte fokus på mediernes fremtidige udviklingsmuligheder, og foregik over to dage fra onsdag d. 29 til torsdag d. 30 august. Blandt oplægsholderne kunne man foruden Martin Krasnik og Mette Bock samt kritikere høre om alt fra Mobile Journalism og data som kreativt værktøj til Rebecca Corbetts afsløring af Harvey Weinstein og DR’s bevægelse fra flow-tv til on-demand service.

Konferencen blev arrangeret af Producent Foreningen med hovedsponsorater fra DR, TV2, Nordic Entertainment Group og Discovery Networks Danmark. Det hele foregik i Tivoli Hotel & Congress Center i København.

(News Øresund – Nicklas Bunck Sørensen Andersen)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Sverige03. februar 2023

Grænsekontrollen skal ifølge Tidö-aftalen skærpes – men svensk politi håber på lempelser “Vi kan være effektive selv uden genindført grænsekontrol”

Den midlertidige grænsekontrol, som Sverige har haft siden 2015, vil blive skærpet, fremgår det af Tidö-aftalen. Samtidig mener dansk politi...

Energi03. februar 2023

Københavns overborgmester siger nej til et nyt atomkraftværk i Barsebäck

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), er kritisk over for den svenske regerings tanker om et nyt atomkraftværk i Barsebäck....

Politik03. februar 2023

Muharrem Demirok ny leder af det svenske Centerpartiet

Muharrem Demirok blev i denne uge valgt som leder af det grønne liberale parti, Centerpartiet, i Sverige. Han afløser Annie...

Politik03. februar 2023

SD i Region Skåne forsvarer grænsekontrol: “Sindssygt ikke at etablere mulighed for effektiv grænsekontrol ved Øresund lige nu”

Sverigedemokraterna i Region Skåne ønsker at bevare “effektiv grænsekontrol” og går ind for en “fysisk infrastruktur”, skriver SD’s regionsrådsmedlem Niclas...

Sverige03. februar 2023

Budskab til politikerne fra Sveriges nye direktør for Riksbanken: Afskrivningskravene skal fastholdes

Afbetalingskravene har dæmpet husholdningernes gældsætning og resulteret i en sundere udlånskultur i Sverige. Det var budskabet fra Sveriges nye direktør...

Infrastruktur03. februar 2023

SJ, DSB og DB planlægger toglinjen Oslo-Hamburg

I 2027 kan SJ, DSB og Deutsche Bahn (DB) sammen lancere en ny toglinje mellem Oslo og Hamborg med stop...

Bæredygtighed03. februar 2023

Der er behov for øgede investeringer i vandforsyningsnettet, mener eksperter, der advarer om en fremtidig krisesituation

Vi er nødt til at tage os af infrastrukturen under jorden såvel som den over jorden. Det var budskabet til...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.