Danmark
Skarp kritik af medieforlig til Copenhagen TV Festival
To modsatrettede synspunkter om medieforliget kolliderede under mediekonferencen Copenhagen TV Festival. På den ene side Kulturminister Mette Bock (LA), der vil skære mellem en halv og en hel milliard kroner i DR for at gøre plads til private aktører. På den anden side mediebranchen, der ikke tror på, det kommer til at virke.
– Hvordan kan en beskæring på mellem en halv og en hel milliard kroner styrke dansk indholdsproduktion?
Sådan spørger Weekendavisens chefredaktør Martin Krasnik. Spørgsmålet er rettet mod Kulturminister Mette Bock (LA), der er hovedansvarlig for det medieforlig, regeringen indgik med resten af Dansk Folkeparti i juni 2018.
– Det skaber blandt andet plads for private virksomheder, der også leverer dansk kvalitetsindhold. Samtidig har vi også et krav om, at DR skal ned på fire kanaler frem for de nuværende seks kanaler, hvilket kan være med til at samle danskerne om det samme indhold, frem for at sprede dem over flere kanaler, svarer Mette Bock under konferencen Copenhagen TV Festival.
Efter hendes mening, som også deles af et flertal i Folketinget, skaber medieforliget nogle udviklingsmuligheder, der vil give danskerne adgang til et mere mangfoldigt medieindhold, siger ministeren til Martin Krasnik.
Men den argumentation køber forskeren Lars Kabel ikke. Han er lektor for forskning og viden ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, der direkte efter debatten mellem Martin Krasnik og Mette Bock kom på scenen for at debattere forliget yderligere sammen med en række andre medieaktører.
– En stor rapport fra Norge 2018 afviser den påståede sammenhæng, at beskæringer i public service skulle styrke private aktørers indholdsproduktion. Mediebranchen er simpelthen for dynamisk og kompleks til at kunne sige noget sikkert om det, og det kunne ligeså godt forholde sig sådan, at styrker man public service, så styrker man også de private – eller omvendt, slækker man på public service, slækker man også på de private, siger Lars Kabel til News Øresund efter debatten.
Han fremhæver yderligere tre kritikpunkter, der modargumenterer det indgåede medieforlig. For det første er Danmarks Radio ikke politikernes eller de medieansattes kanal. Den er derimod danskers portal til troværdigt og pålideligt indhold, der i stigende grad må anses for at være vigtigt i en verden med fake news og klik-generatorer, siger han.
For det andet har flere politikere anvendt en diskurs om, at DR er en ”mastodont”, der ikke efterlader plads til konkurrerende aktører, siger Lars Kabel til News Øresund. Men her er andre skandinaviske mediehuse langt større, for eksempel Egmont og Schibsted, for slet ikke at tale om det internationale pres fra de helt store spillere som Netflix og HBO, siger han.
– Det sidste punkt handler om, at man ved at skære i DR gør plads til private aktører til at producere public service-indhold. Det afviste regeringens eget public service-nævn tilbage i 2016, netop fordi private aktører er underlagt en række markedsmekanismer, som DR ikke er underlagt. Derudover er private medier segmenterede, hvilket vil sige, at de henvender sig til bestemte grupper i samfundet frem for at henvende sig til hele samfundet, siger han til News Øresund.
Denne slags argumenter blev gentagne gange fremført af kritikere af medieforliget, men Kulturministeren Mette Bock fastholder sin mening om, at forliget er en god aftale, der sikrer større muligheder for private aktørers konkurrenceevner. Hun mener yderligere, at dele af kritikken udspringer af forskelligartede forståelser af ordet ”public service”:
– Public service er efter min definition kvalitetsindhold, der er mangfoldigt. Ved at skære i DR giver man blandt andet plads til private aktører, så der derigennem skabes mangfoldighed i medieudbuddet, siger hun under mediekonferencen.
Fakta – Copenhagen TV Festival
Konferencen Copenhagen TV Festival var primært en konference rettet mod medievirksomheder og -aktører. Den satte fokus på mediernes fremtidige udviklingsmuligheder, og foregik over to dage fra onsdag d. 29 til torsdag d. 30 august. Blandt oplægsholderne kunne man foruden Martin Krasnik og Mette Bock samt kritikere høre om alt fra Mobile Journalism og data som kreativt værktøj til Rebecca Corbetts afsløring af Harvey Weinstein og DR’s bevægelse fra flow-tv til on-demand service.
Konferencen blev arrangeret af Producent Foreningen med hovedsponsorater fra DR, TV2, Nordic Entertainment Group og Discovery Networks Danmark. Det hele foregik i Tivoli Hotel & Congress Center i København.
(News Øresund – Nicklas Bunck Sørensen Andersen)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23