Følg os på

Danmark

Skarp kritik af medieforlig til Copenhagen TV Festival

Publiseret

 

Weekendavisens chefredaktør Martin Krasnik og Kulturminister Mette Bock (LA) sidder og diskuterer medieforliget 2018 under mediekonferencen Copenhagen TV Festival. Foto: News Øresund – Sofie Paisley

To modsatrettede synspunkter om medieforliget kolliderede under mediekonferencen Copenhagen TV Festival. På den ene side Kulturminister Mette Bock (LA), der vil skære mellem en halv og en hel milliard kroner i DR for at gøre plads til private aktører. På den anden side mediebranchen, der ikke tror på, det kommer til at virke.

– Hvordan kan en beskæring på mellem en halv og en hel milliard kroner styrke dansk indholdsproduktion?

Sådan spørger Weekendavisens chefredaktør Martin Krasnik. Spørgsmålet er rettet mod Kulturminister Mette Bock (LA), der er hovedansvarlig for det medieforlig, regeringen indgik med resten af Dansk Folkeparti i juni 2018.

– Det skaber blandt andet plads for private virksomheder, der også leverer dansk kvalitetsindhold. Samtidig har vi også et krav om, at DR skal ned på fire kanaler frem for de nuværende seks kanaler, hvilket kan være med til at samle danskerne om det samme indhold, frem for at sprede dem over flere kanaler, svarer Mette Bock under konferencen Copenhagen TV Festival.

Efter hendes mening, som også deles af et flertal i Folketinget, skaber medieforliget nogle udviklingsmuligheder, der vil give danskerne adgang til et mere mangfoldigt medieindhold, siger ministeren til Martin Krasnik.

Men den argumentation køber forskeren Lars Kabel ikke. Han er lektor for forskning og viden ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, der direkte efter debatten mellem Martin Krasnik og Mette Bock kom på scenen for at debattere forliget yderligere sammen med en række andre medieaktører.

– En stor rapport fra Norge 2018 afviser den påståede sammenhæng, at beskæringer i public service skulle styrke private aktørers indholdsproduktion. Mediebranchen er simpelthen for dynamisk og kompleks til at kunne sige noget sikkert om det, og det kunne ligeså godt forholde sig sådan, at styrker man public service, så styrker man også de private – eller omvendt, slækker man på public service, slækker man også på de private, siger Lars Kabel til News Øresund efter debatten.

Han fremhæver yderligere tre kritikpunkter, der modargumenterer det indgåede medieforlig. For det første er Danmarks Radio ikke politikernes eller de medieansattes kanal. Den er derimod danskers portal til troværdigt og pålideligt indhold, der i stigende grad må anses for at være vigtigt i en verden med fake news og klik-generatorer, siger han.

For det andet har flere politikere anvendt en diskurs om, at DR er en ”mastodont”, der ikke efterlader plads til konkurrerende aktører, siger Lars Kabel til News Øresund. Men her er andre skandinaviske mediehuse langt større, for eksempel Egmont og Schibsted, for slet ikke at tale om det internationale pres fra de helt store spillere som Netflix og HBO, siger han.

– Det sidste punkt handler om, at man ved at skære i DR gør plads til private aktører til at producere public service-indhold. Det afviste regeringens eget public service-nævn tilbage i 2016, netop fordi private aktører er underlagt en række markedsmekanismer, som DR ikke er underlagt. Derudover er private medier segmenterede, hvilket vil sige, at de henvender sig til bestemte grupper i samfundet frem for at henvende sig til hele samfundet, siger han til News Øresund.

Denne slags argumenter blev gentagne gange fremført af kritikere af medieforliget, men Kulturministeren Mette Bock fastholder sin mening om, at forliget er en god aftale, der sikrer større muligheder for private aktørers konkurrenceevner. Hun mener yderligere, at dele af kritikken udspringer af forskelligartede forståelser af ordet ”public service”:

– Public service er efter min definition kvalitetsindhold, der er mangfoldigt. Ved at skære i DR giver man blandt andet plads til private aktører, så der derigennem skabes mangfoldighed i medieudbuddet, siger hun under mediekonferencen.

Fakta – Copenhagen TV Festival

Konferencen Copenhagen TV Festival var primært en konference rettet mod medievirksomheder og -aktører. Den satte fokus på mediernes fremtidige udviklingsmuligheder, og foregik over to dage fra onsdag d. 29 til torsdag d. 30 august. Blandt oplægsholderne kunne man foruden Martin Krasnik og Mette Bock samt kritikere høre om alt fra Mobile Journalism og data som kreativt værktøj til Rebecca Corbetts afsløring af Harvey Weinstein og DR’s bevægelse fra flow-tv til on-demand service.

Konferencen blev arrangeret af Producent Foreningen med hovedsponsorater fra DR, TV2, Nordic Entertainment Group og Discovery Networks Danmark. Det hele foregik i Tivoli Hotel & Congress Center i København.

(News Øresund – Nicklas Bunck Sørensen Andersen)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Arbejdsmarked11. april 2024

Øresundspendlingen steg med mere end 10 procent i 2022

Pendlingen steg for andet år i træk i 2022, efter et fald i pandemiens første år. Stigningen er mærkbar i...

Energi12. april 2024

Ørsted planlægger rekordstor batteripark i Trelleborg til lagring af vindenergi

Efter at have modtaget Länsstyrelsen Skånes anbefaling til den svenske regering om at opføre Skånes havvindmøllepark i Østersøen 22 kilometer...

Kultur12. april 2024

Nord 55° – nyt nordisk mediepolitisk initiativ dannet i København

Tirsdag lanceredes et nyt nordisk mediepolitisk initiativ ved navn Nord 55° med sekretariat i JP/Politikens Hus i København og med...

Arbejdsmarked12. april 2024

Google-rapport: 300.000 svenske job kan blive helt eller delvist erstattet af AI

I løbet af de næste ti år kan seks procent af jobbene i Sverige blive helt eller delvist erstattet af...

Infrastruktur12. april 2024

Danske Regioner henter inspiration i Skåne med hensyn til billetpriser og zoneinddeling i den kollektive trafik

Skånes billetpriser og zoneinddeling er forbilledet når Danske Regioner går over til digitale billetsystemer og samtidig ønsker at øge brugen...

Samfund12. april 2024

Sidste år flyttede flere fra Østdanmark til Skåne end på ti år

For andet år i træk steg antallet af flytninger fra Østdanmark til Skåne i 2023, og med 1.642 flytninger er...

Danmark12. april 2024

Pendlere på Kystbanen ærgrer sig over længere rejsetid: “Hvorfor var det så vigtigt at klippe Sverige fra?”

Pendlere på Kystbanen, som omfatter de fem kommuner Helsingør, Fredensborg, Rudersdal, Hørsholm og Gentofte, har de seneste år oplevet længere...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.