Følg os på

Interviews

SmiLe Incubator: Partnerskab mellem store og små virksomheder på tværs af sundet kan booste life science i Øresundsregionen

Publiseret

 

Siden 2015 har Ebba Fåhraeus været CEO i Smile Incubator, og derudover er hun bl.a. bestyrelsesformand i life science-selskabet AcuCort. Foto: SmiLe Incubator

Det dansk-svenske samarbejde kan styrkes gennem fondsmidler, tværregionale projekter og en endnu større åbenhed fra store life science-selskaber i Danmark. Det mener Ebba Fåhraeus, der er CEO for SmiLe Incubator på Medicon Village i Lund.

Det er ikke tilfældigt, at dørene til kontorerne og laboratorierne ned ad gangen står åbent.

– Alle skal kunne føle sig velkomne til at interagere med hinanden, siger Ebba Fåhraeus, der er CEO på SmiLe Incubator, som er rugkassen for life science startups på Medicon Village i Lund.

Lokalerne, hun viser rundt i, tilhørte frem mod 2010 det svensk-britiske medicinalselskab AstraZeneca. Virksomheden valgte dog at lukke forskningsafdelingen i Lund og fyre 900 medarbejdere.

I dag er nedlukningen fortid, Medicon Village overtog AstraZenecas faciliteter, og i 2012 rykkede SmiLe ind på Medicon Village og fik del i nogle af lokalerne og labfaciliteterne til incubation.

Omkring 50 virksomheder er SmiLe alumner, og for tiden bliver ca. 25 life science-projekter rådgivet af incubatorens forretningsstrategiske personale, så entreprenørerne om 3-6 år har forfinet deres forretningsmodel tilstrækkeligt til at drive virksomheden videre på egen hånd.

Asgard Therapeutics, Xinnate og Sinntaxis er nogle af de indrullede virksomheder, mens Saga Diagnostics, SARomics Biostructures og Xintela er alumner.

Virksomhederne finansieres både fra SmiLes eget netværk af investorer, som rejser privat kapital, samt offentlige midler fra eksempelvis Vinnova, Tillväxtverket og EU.

De seneste fem år er medarbejderstaben i SmiLe Incubator vokset fra omkring en håndfuld til ca. 20 ansatte. Foto: SmiLe Incubator

Lad private fondsmidler arbejde
Skal vilkårene for life science-branchen i Øresundsregionen forbedres, efterlyser Ebba Fåhraeus mere interaktion på finansieringsdelen mellem Danmark og Sverige. Særligt mener hun, at der er et potentiale i danske og svenske fondsmidler, som ikke på samme måde er bundet af statsligt regelværk som offentlige støtteprogrammer, og derved kan have lovgivningsmæssigt lettere ved at støtte initiativer og virksomheder på tværs af Øresund.

– Hvis den geografiske begrænsning på hvor pengene kan bruges, kan overvindes, vil det være fordelagtigt for regionen som helhed, siger Ebba Fåhraeus.

Hun tilføjer, at den offentlige støtte fra Region Skåne, Lunds kommune og Lunds universitet, som medfinansierer SmiLe sammen med Medicon Village, sommetider giver udfordringer i forhold til samarbejdet med Danmark, da svenske skattemidler skal bruges i Sverige, men det er på ingen måde en ”show stopper”, mener Ebba Fåhraeus.

– Der er altid en lille sprogbarriere, og der også en fysisk barriere. Men er det nemmere for et skånsk selskab at samarbejde med Stockholm end København? Nej, det er nemmere at samarbejde med København, siger hun.

Selv har SmiLe drevet events og boot camps med danske COBIS, DTU og CBS foruden projekter med andre innovationsaktører i Skåne, og målet fremover er at intensivere samarbejdet med europæiske incubatorer.

SmiLe Incubator holder til i bygninger på Medicon Village-området i Lund. Tidligere var området forskningsanlægning for AstraZeneca. Foto: News Øresund

Basis for godt udbytte
Selvom Ebba Fåhraeus oplever stor villighed i industrien til at samarbejde med mindre virksomheder, mener hun, at store life science-virksomheder, særligt i Danmark, kan blive endnu mere kollaborative og åbne over for de mindre selskaber i Skåne.

– På den ene side af broen har vi et stort antal små startups. På den anden side er der nogle store virksomheder og fonde, og jeg tror udfordringerne forude ligger i, hvordan vi får disse til at arbejde sammen på en konstruktiv måde, så ikke nogen spiser de andre, siger hun.

Da Ebba Fåhraeus blev chef for SmiLe i 2015, hed incubatoren Lund Life Science Incubator og beskæftigede tre ansatte. Men i 2016 blev incubatoren rebrandet og fik navnet SmiLe, der er en forkortelse for ordrækken ”Styrker menneskers liv, innovation, life science og entreprenørskab”.

I dag er 20 medarbejdere tilknyttede incubatoren, der rådgiver omkring 25 opstartsvirksomheder med 100 medarbejdere.

– Mit hold er mere ikke-svenskere end svenskere, vil jeg tro. Vi er fuldstændige internationale. Incubator-virksomhederne skal være svenske, og det hænger sammen med vores finansiering. Men de ansatte i virksomhederne udgør 20-25 forskellige nationaliteter, siger Ebba Fåhraeus og tilføjer, at de også coacher udenlandske startups i boot camp-programmer.

SmiLe Incubator har bl.a. samarbejdet omkring events med danske life science-aktører såsom COBIS og DTU. Foto: SmiLe Incubator

Healthtech vinder frem
Omorganiseringen de seneste år for SmiLe har dog ikke ændret på, at incubatoren traditionelt har haft mange biotekselskaber.

Det hænger sammen med, at de råder over cellelaboratorier, der gør forskning i blandt andet immunterapi oplagt.

Dertil kommer 50-60 procent af de optagne selskaber fra Lunds universitet, hvor kræftforskningen står stærkt.

Men i kraft af megatrends såsom sensorteknologi, forebyggende sundhedspleje og selvledelse af kroniske sygdomme, er det ved at ændre sig med nye typer virksomheder.

– Det område, som er vokset over de seneste år, er e-health-virksomhederne, de app-baserede eller databaserede-virksomheder. Dem bliver der flere af, siger Ebba Fåhraeus og bemærker, at health tech-dagsordenen er stor i Skåne og i resten af landet ligesom i Danmark, hvor strategien ’Vision for eHealth 2025’ har som mål at gøre Sverige til det bedste health tech-land i verden.

I flere år har SmiLe desuden drevet det digitale otte ugers program Health2B, som specifikt er rettet mod health tech startups. Samtidig samarbejder SmiLe med både danske, svenske og nor-ske aktører i et forum for startups kaldet HealthTech Nordic.

De seneste års større fokus på optag af health tech-virksomheder betyder dog ikke, at SmiLe positionerer sig mere på health tech, nævner Ebba Fåhraeus. En klar positionering mener hun ikke giver mening, da branchen bliver mere og mere tværfaglig, hvor nye teknologier såsom kunstig intelligens og machine learning vinder indpas på kryds og tværs.

– Pludselig er pharmavirksomheder meget interesseret i e-health-løsninger, der hjælper deres patienter med at overholde deres medicinindtag. Jeg tror, at der er mange cross overs, og at der er store fordele for virksomheder fra forskellige områder i at mødes og snakke, siger hun.

Samarbejdet kræver dog, at de store life science-virksomheder i Øresundsregionen samt det danske og svenske sundhedsvæsen tager mere hensyn til opstartsselskabernes ”sense of urgency”, mener Ebba Fåhraeus.

– Når du er et tremands-selskab og har behov for at sælge noget, skal du have en indkomst. Men mange store selskaber er i en ’no sense of urgency’, og mens de evaluerer og tænker, dør de små virksomheder, og vi taber en masse interessant innovation og forretningsmuligheder, siger hun.

News Øresund – Kristoffer Dahl Sørensen

 


NEWS ØRESUND er et resultat af et udviklingsprojekt med Interregfinansiering, som blev gennemført i samarbejde mellem Roskilde Universitet, Lunds universitet og Øresundsinstituttet. Siden 2015 fortsætter udviklingen af News Øresund som en del af Øresundsinstituttet. I 2019-2020 forstærker News Øresund den uafhængige dækning af regionens life science-cluster gennem Øresundsinstituttets engagement i Interregprojektet GC life science analysis initiative

ØRESUNDSINSTITUTTET er et uafhængigt dansk-svensk videncenter, der gennem analyser, fakta, konferencer og medievirksomhed bidrager til et øget kendskab om udviklingen i regionen. Virksomheden drives uden henblik på at skabe et overskud og med finansiering fra godt 100 medlemmer fra stat, regioner, kommuner, universiteter og det private erhvervsliv i Danmark og Sverige.

Nyhederne fra News Øresund kan frit gengives, hvis News Øresund angives som kilde. 

Kontakt os: redaktion (at) newsoresund.org
Mere info: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.org

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Infrastruktur26. november 2021

Ingen mylder til Skånetrafikens ekstra busser over Øresundsbroen – ti-minutterstrafik som planlagt i midten af december

Der er stadig pladser på Skånetrafikens ekstrabusser over Øresundsbroen, som blev indsat for omkring en måned siden for at aflaste...

Infrastruktur26. november 2021

Øresundsbroens tunnelbelysning skal erstattes med energibesparende LED-lamper

I løbet af de kommende to uger skal Øresundsbroen erstatte 4.500 lysrør i tunnelen med energisparende og omkostningseffektive LED-lysrør –...

Samfund26. november 2021

Det svenske kronprinsessepar blev informeret om grænsependlernes situation under pandemien

Under en samtale om effekterne af coronapandemien i Skåne – herunder om den nuværende smittespredning, vaccinering, presset på sygehusvæsenet, men...

Arbejdsmarked26. november 2021

Dansk advokatvirksomhed har mistet 10 ud af 13 svenske medarbejdere under pandemien

Færre jobansøgninger fra den anden side af Øresund og HR-afdelinger, som funderer på, hvilke regler deres ansatte fra forskellige lande...

Life Science25. november 2021

Lægemiddelsproducent bygger ny fabrik i Malmø for 30 mio. svenske kroner og fordobler produktionskapacitet

Kontraktforskningsproducenten Bioglan i Malmø udvider produktionskapaciteten og bygger en ny fabrik i byen for 30 mio. svenske kroner. Fabrikken kommer...

Politik25. november 2021

Magdalena Andersson gik af efter bare syv timer som statsminister – Miljöpartiet forlod regeringen

Sveriges Riksdag valgte en ny statsminister onsdag formiddag. Den nye socialdemokratiske partileder Magdalena Andersson fik ikke et flertal imod sig...

Politik25. november 2021

Sveriges socialdemokratiske regering skal styre under en borgerlig finanslov

Samme dag som Magdalena Andersson (S) blev valgt til statsminister var der afstemning om regeringens finanslov. Den blev ikke godkendt...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.