Følg os på

Interviews

Spotlight Group i Malmø vil hjælpe med at børsnotere flere selskaber fra Danmark i Sverige: ”En børsnotering giver langsigtet adgang til vækstkapital”

Publiseret

 

Fredrik Rahl er Director of Sales & Capital Markets i Sedermera Fondkommission i Malmø og er med til at rådgive danske life science-selskaber om svensk børsnotering. Foto: News Øresund

Svenske Spotlight Group AB med hovedsæde i Malmø er de seneste år blevet en mere markant life science-aktør i Danmark og i resten af Norden som en markedsplads for aktiehandel med fokus på mindre selskaber. 19 danske selskaber, de fleste inden for life science, har søsterselskabet Sedermera Fondkommision finansielt rådgivet om notering på Spotlight Stock Market og First North i Stockholm frem til i dag. Vejen ind i den danske life science-sektor skete i 2014, da den svenske finansvirksomhed hjalp det danske biotekselskab Saniona med at blive børsnoteret i Sverige. Siden 2018 har Spotlight Group etableret kontor og dansk børs i København. Omkring 30 procent af de ca. 160 selskaber på Spotlight Stock Market virker inden for healthcare, hvilket gør sektoren til den største subsektor på den dansk-svenske minibørs.

En af de finansielle virksomheder, som er aktive i både i Danmark og Sverige, særligt i Medicon Valley, er Spotlight Group med markedspladsen Spotlight Stock Market, som både findes i Stockholm og København.

De seneste otte år har gruppen hjulpet flere danske og svenske life science-virksomheder med at rejse kapital på børsmarkederne i Sverige.

I 2018 udvidede Spotlight Group virksomheden til at omfatte Danmark ved at etablere kontor og en dansk version af Spotlight Stock Market – en dansk minibørs i København. Hovedkontoret for virksomheden ligger i Malmø og med anlægning i Stockholm.

Healthcare er største segment på Spotlight-børsen
Før Spotlight Stock Markets entré i Danmark skulle danske selskaber oprette et svensk holdingselskab og handles i svenske kroner. Med etableringen af Spotlight-børsen i Danmark kan life science-selskaber nu handles i danske kroner.

– Vi, vores forskellige forretninger, har bestemt spillet en vigtig rolle i life science-segmentet i Sverige og Danmark generelt, men særligt i Malmø-København-området med mange interessante og voksende life science-selskaber. Vores forskellige forretninger har i mange år været og arbejder fortsat aktivt med mange life science-selskaber fra regionen. Jeg tror, du kan opsummere det ved at sige, at vi er vigtige for life science, og life science er vigtigt for os, siger, siger Peter Gönczi, som er CEO i Spotlight Group.

Historisk og i dag er healthcare den største subsektor på Spotlight-børsen. 30 procent af de i alt ca. 160 børsnoterede virksomheder på Spotlight-børsen virker inden for healthcare.

Spotlight Group består af otte uafhængige, forskellige selskaber; heriblandt Spotlight Stock Market, som blev stiftet som svensk minibørs under navnet Aktietorget i 1997 med formålet at gøre kapitaladgang lettere for startups.

Sedermera Fondkommission er et af de andre søsterselskaber i gruppen, som siden 2003 har fungeret som finansiel rådgiver for vækstvirksomheder i forskellige industrier i Sverige og i resten af Norden. Sedermera Fondkommissions rådgivning er blandt andet kommet danske life science-virksomheder til gode, som har draget fordel af et mere aktivt aktiemarked i Sverige, hvor det er nemmere at skaffe likviditet.

Sedermera Fondkommission har hovedkontor i Malmø tæt på Centralstationen og etablerede inden sommeren et nyt kontor i København, ligesom Spotlight Stock Market gjorde det i 2018. Foto: News Øresund

Sedermera Fondkommission har hjulpet 13 danske life science-selskab på børsen
Siden 2014 har Sedermera Fondkommission hjulpet 19 danske virksomheder med at blive børsnoteret i enten Sverige eller på den danske afdeling af den svenske Spotlight-børs i Danmark.

Heraf kan 13 betegnes som life science-selskaber: Saniona, Oncology Ventures, ExpreS2ion Biotechnologies, SynAct Pharma, RhoVac, 2curex, Initiator Pharma, Scandion Oncology, Stenocare, FluoGuide, Curasight, Cessatech og CS Medica, som senest blev børsnoteret tirsdag i denne uge.

Sedermera Fondkommission, der ligesom Spotlight Group har hovedsæde i Malmø, men også med kontorplads i København, har således været involveret som rådgiver i størstedelen af de danske børsnoteringer i Sverige.

Sammenlagt har børsnoteringerne i relation til Sedermera Fondkommissions rådgivning skaffet over 265 mio. svenske kroner – svarende til ca. 32 mio. USD – til danske life science-virksomheder siden 2014. Men det er ikke hele historien, fortæller Fredrik Rahl, som er Director of Sales & Capital Markets i Sedermera Fondkommission i Malmø.

– Efter børsnoteringerne, som et noteret selskab, har disse selskaber yderligere rejst mere end 1,9 mia. SEK i kapital svarende til ca. 225 mio USD. Det viser, hvordan en børsnotering giver langsigtet adgang til vækstkapital. Som jeg ser det, er det en af de vigtigste grunde til at blive børsnoteret, siger han.

I alt har de danske life science-selskaber gennem børsnoteringer derved rejst ca. 2,2 mia. SEK i vækstkapital svarende til ca. 260 mio. USD. Den 13. notering med CS Medica i denne uge vil få tallet til at stige.

Den første børsnotering af et dansk life science-selskab skete som nævnt med biotekselskabet Saniona, som rejste 17 mio. SEK ved børsintroduktionen i Sverige i 2014. Den proces var Sedermera Fondkommission involveret i.

– Tilbage i 2014 havde vi allerede et højt aktivitetsniveau i Sverige – både blandt opstartsselskaber, som havde brug for at rejse kapital, og investorer. Saniona-børsnoteringen var en slags gennembruds-notering for os, som åbnede døren til Danmark. Siden da har vi fortsat med at arbejde sammen med mange interessante vækstselskaber fra Danmark, siger Fredrik Rahl.

Peter Gönczi er adm. direktør for Spotlight Group, som består af otte uafhængige, forskellige selskaber; heriblandt Spotlight Stock Market. Foto: Spotlight Group

Markedet er modnet i Danmark
Tilbage i 2017, hvor flere danske life science-selskaber for alvor begyndte at blive børsnoteret i Sverige, børsnoterede biotekvirksomheden Orphazyme sig samtidig på Nasdaq-børsen i Danmark.

Børsnoteringen af Orphazyme var den første notering af et life science-selskab i Danmark i syv år, siden Zealand Pharma og Genmab blev noteret i 2000 og blev set som en skelsættende hændelse i det danske biotek-miljø.

I Sverige blev 36 virksomheder fra medicinal-, biotek- og medicobranchen samme år – i 2017 – børsnoteret, heriblandt de danske biotekselskaber 2cureX og Initiator Pharma.

Forskellen i antallet af life science-børsnoteringer mellem Danmark og Sverige findes stadig, men der er en tendens i gang omkring, at aktie- og kapitalmarkedet på den danske side af Medicon Valley er blevet bedre, mener Fredrik Rahl.

– På investorsiden har vi set en stigende interesse fra danske investorer – det er mere populært at investere i opstartsselskaber i dag sammenlignet med situationen tilbage i 2014.

Kollegaen Anders Eriksson, som er Head of Spotlight Stock Market Market, er enig og bemærker, at større transaktioner og børsnoteringer i forhold til rejst kapital har været en virkelighed for danske og svenske life science-virksomheder i Medicon Valley de seneste fem års tid.

– Det er også interessant at observere, at danske privatpersoners aktiepost, ifølge de statistikker vi har set, steg markant i løbet af 2016-2019. Selvom det ikke er muligt at drage konkrete konklusioner fremover, er det naturligvis glædeligt. Likviditet i en aktie er et vigtigt aspekt for at skabe gode muligheder for et børsnoteret selskab til at rejse yderligere kapital efter børsnoteringen, siger Anders Eriksson.

De næste år vil Spotlight Group arbejde videre på at styrke de finansielle life science-forbindelser mellem det danske og svenske marked, siger Peter Gönczi.

– En vigtig ambition i Spotlight Group er at fortsætte vores indsats for yderligere at forbinde det svenske og danske marked. For at give to aktuelle eksempler se bare på Nordic Issuing (et emissionsselskab i Spotlight Group, red.), som for nylig blev medlem af danske VP Securities og det faktum, at Sedermera har åbnet et kontor i Danmark. Det er to skridt fremad på vejen for at skabe endnu bedre løsninger for vores danske kunder, siger han. 

(Kristoffer Dahl – News Øresund)

 


NEWS ØRESUND er et resultat af et udviklingsprojekt med Interregfinansiering, som blev gennemført i samarbejde mellem Roskilde Universitet, Lunds universitet og Øresundsinstituttet. Siden 2015 fortsætter udviklingen af News Øresund som en del af Øresundsinstituttet. I 2019-2021 forstærker News Øresund den uafhængige dækning af regionens life science-cluster gennem Øresundsinstituttets engagement i Interregprojektet GC life science analysis initiative.

ØRESUNDSINSTITUTTET er et uafhængigt dansk-svensk videncenter, der gennem analyser, fakta, konferencer og medievirksomhed bidrager til et øget kendskab om udviklingen i regionen. Virksomheden drives uden henblik på at skabe et overskud og med finansiering fra godt 100 medlemmer fra stat, regioner, kommuner, universiteter og det private erhvervsliv i Danmark og Sverige.

Nyhederne fra News Øresund kan frit gengives, hvis News Øresund angives som kilde. 

Kontakt os: redaktion (at) newsoresund.org
Mere info: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.org

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Arbejdsmarked16. juni 2024

Hård kamp om ingeniørerne over Øresund – undersøgelse viser, at lønningerne er 50 procent højere i Danmark end i Sverige

Kampen om arbejdskraften på den anden side af Øresund er i fuld gang. På lidt over ti år er antallet...

Arbejdsmarked16. juni 2024

Om tre år vil der mangle 38.000 faglærte i Region Hovedstaden

En ny analyse fra Region Hovedstaden viser, at der om tre år vil mangle op mod 38.000 faglærte i regionen....

Danmark16. juni 2024

Endnu en dansk færgerute bliver svenskejet – Gotlandsbolaget køber ruten København-Oslo af DFDS

Svenske Gotlandsbolaget køber færgeruten København-Frederikshavn-Oslo for ca. 400 millioner kroner af danske DFDS. Købet omfatter to bil- og passagerfærger og...

Øresund16. juni 2024

15 procent flere rejser med Øresundstog over broen i maj

På trods af et ødelagt sporskifte ved Østerport i maj måned kan Skånetrafiken konstatere en fortsat stærk vækst i antallet...

Okategoriserade16. juni 2024

De nordiske lande går mod strømmen ved EU-valget – rød-grønne partier står for den største fremgang

Der blev ingen nordisk højrebølge, da danskere, svenskere og finner gik til stemmeurnerne ved valget til Europa-Parlamentet. Nede på kontinentet...

Danmark16. juni 2024

På mandag indvier kong Frederik X det første tunnelelement i Femern Bælt-forbindelsen.

På mandag indvier kong Frederik X det første 217 meter lange tunnelelement i Femern Bælt-tunnelen. Det vil derefter blive sænket...

Bæredygtighed16. juni 2024

Malmøs borgmester, Katrin Stjernfedlt Jammeh, bliver præsident for det globale bæredygtighedsnetværk ICLEI

ICLEI – Local Governments for Sustainability er et globalt netværk for bæredygtig byudvikling med 2.500 byer og regioner som medlemmer....

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.