Interviews
Spotlight Group i Malmø vil hjælpe med at børsnotere flere selskaber fra Danmark i Sverige: ”En børsnotering giver langsigtet adgang til vækstkapital”
Svenske Spotlight Group AB med hovedsæde i Malmø er de seneste år blevet en mere markant life science-aktør i Danmark og i resten af Norden som en markedsplads for aktiehandel med fokus på mindre selskaber. 19 danske selskaber, de fleste inden for life science, har søsterselskabet Sedermera Fondkommision finansielt rådgivet om notering på Spotlight Stock Market og First North i Stockholm frem til i dag. Vejen ind i den danske life science-sektor skete i 2014, da den svenske finansvirksomhed hjalp det danske biotekselskab Saniona med at blive børsnoteret i Sverige. Siden 2018 har Spotlight Group etableret kontor og dansk børs i København. Omkring 30 procent af de ca. 160 selskaber på Spotlight Stock Market virker inden for healthcare, hvilket gør sektoren til den største subsektor på den dansk-svenske minibørs.
En af de finansielle virksomheder, som er aktive i både i Danmark og Sverige, særligt i Medicon Valley, er Spotlight Group med markedspladsen Spotlight Stock Market, som både findes i Stockholm og København.
De seneste otte år har gruppen hjulpet flere danske og svenske life science-virksomheder med at rejse kapital på børsmarkederne i Sverige.
I 2018 udvidede Spotlight Group virksomheden til at omfatte Danmark ved at etablere kontor og en dansk version af Spotlight Stock Market – en dansk minibørs i København. Hovedkontoret for virksomheden ligger i Malmø og med anlægning i Stockholm.
Healthcare er største segment på Spotlight-børsen
Før Spotlight Stock Markets entré i Danmark skulle danske selskaber oprette et svensk holdingselskab og handles i svenske kroner. Med etableringen af Spotlight-børsen i Danmark kan life science-selskaber nu handles i danske kroner.
– Vi, vores forskellige forretninger, har bestemt spillet en vigtig rolle i life science-segmentet i Sverige og Danmark generelt, men særligt i Malmø-København-området med mange interessante og voksende life science-selskaber. Vores forskellige forretninger har i mange år været og arbejder fortsat aktivt med mange life science-selskaber fra regionen. Jeg tror, du kan opsummere det ved at sige, at vi er vigtige for life science, og life science er vigtigt for os, siger, siger Peter Gönczi, som er CEO i Spotlight Group.
Historisk og i dag er healthcare den største subsektor på Spotlight-børsen. 30 procent af de i alt ca. 160 børsnoterede virksomheder på Spotlight-børsen virker inden for healthcare.
Spotlight Group består af otte uafhængige, forskellige selskaber; heriblandt Spotlight Stock Market, som blev stiftet som svensk minibørs under navnet Aktietorget i 1997 med formålet at gøre kapitaladgang lettere for startups.
Sedermera Fondkommission er et af de andre søsterselskaber i gruppen, som siden 2003 har fungeret som finansiel rådgiver for vækstvirksomheder i forskellige industrier i Sverige og i resten af Norden. Sedermera Fondkommissions rådgivning er blandt andet kommet danske life science-virksomheder til gode, som har draget fordel af et mere aktivt aktiemarked i Sverige, hvor det er nemmere at skaffe likviditet.
Sedermera Fondkommission har hjulpet 13 danske life science-selskab på børsen
Siden 2014 har Sedermera Fondkommission hjulpet 19 danske virksomheder med at blive børsnoteret i enten Sverige eller på den danske afdeling af den svenske Spotlight-børs i Danmark.
Heraf kan 13 betegnes som life science-selskaber: Saniona, Oncology Ventures, ExpreS2ion Biotechnologies, SynAct Pharma, RhoVac, 2curex, Initiator Pharma, Scandion Oncology, Stenocare, FluoGuide, Curasight, Cessatech og CS Medica, som senest blev børsnoteret tirsdag i denne uge.
Sedermera Fondkommission, der ligesom Spotlight Group har hovedsæde i Malmø, men også med kontorplads i København, har således været involveret som rådgiver i størstedelen af de danske børsnoteringer i Sverige.
Sammenlagt har børsnoteringerne i relation til Sedermera Fondkommissions rådgivning skaffet over 265 mio. svenske kroner – svarende til ca. 32 mio. USD – til danske life science-virksomheder siden 2014. Men det er ikke hele historien, fortæller Fredrik Rahl, som er Director of Sales & Capital Markets i Sedermera Fondkommission i Malmø.
– Efter børsnoteringerne, som et noteret selskab, har disse selskaber yderligere rejst mere end 1,9 mia. SEK i kapital svarende til ca. 225 mio USD. Det viser, hvordan en børsnotering giver langsigtet adgang til vækstkapital. Som jeg ser det, er det en af de vigtigste grunde til at blive børsnoteret, siger han.
I alt har de danske life science-selskaber gennem børsnoteringer derved rejst ca. 2,2 mia. SEK i vækstkapital svarende til ca. 260 mio. USD. Den 13. notering med CS Medica i denne uge vil få tallet til at stige.
Den første børsnotering af et dansk life science-selskab skete som nævnt med biotekselskabet Saniona, som rejste 17 mio. SEK ved børsintroduktionen i Sverige i 2014. Den proces var Sedermera Fondkommission involveret i.
– Tilbage i 2014 havde vi allerede et højt aktivitetsniveau i Sverige – både blandt opstartsselskaber, som havde brug for at rejse kapital, og investorer. Saniona-børsnoteringen var en slags gennembruds-notering for os, som åbnede døren til Danmark. Siden da har vi fortsat med at arbejde sammen med mange interessante vækstselskaber fra Danmark, siger Fredrik Rahl.
Markedet er modnet i Danmark
Tilbage i 2017, hvor flere danske life science-selskaber for alvor begyndte at blive børsnoteret i Sverige, børsnoterede biotekvirksomheden Orphazyme sig samtidig på Nasdaq-børsen i Danmark.
Børsnoteringen af Orphazyme var den første notering af et life science-selskab i Danmark i syv år, siden Zealand Pharma og Genmab blev noteret i 2000 og blev set som en skelsættende hændelse i det danske biotek-miljø.
I Sverige blev 36 virksomheder fra medicinal-, biotek- og medicobranchen samme år – i 2017 – børsnoteret, heriblandt de danske biotekselskaber 2cureX og Initiator Pharma.
Forskellen i antallet af life science-børsnoteringer mellem Danmark og Sverige findes stadig, men der er en tendens i gang omkring, at aktie- og kapitalmarkedet på den danske side af Medicon Valley er blevet bedre, mener Fredrik Rahl.
– På investorsiden har vi set en stigende interesse fra danske investorer – det er mere populært at investere i opstartsselskaber i dag sammenlignet med situationen tilbage i 2014.
Kollegaen Anders Eriksson, som er Head of Spotlight Stock Market Market, er enig og bemærker, at større transaktioner og børsnoteringer i forhold til rejst kapital har været en virkelighed for danske og svenske life science-virksomheder i Medicon Valley de seneste fem års tid.
– Det er også interessant at observere, at danske privatpersoners aktiepost, ifølge de statistikker vi har set, steg markant i løbet af 2016-2019. Selvom det ikke er muligt at drage konkrete konklusioner fremover, er det naturligvis glædeligt. Likviditet i en aktie er et vigtigt aspekt for at skabe gode muligheder for et børsnoteret selskab til at rejse yderligere kapital efter børsnoteringen, siger Anders Eriksson.
De næste år vil Spotlight Group arbejde videre på at styrke de finansielle life science-forbindelser mellem det danske og svenske marked, siger Peter Gönczi.
– En vigtig ambition i Spotlight Group er at fortsætte vores indsats for yderligere at forbinde det svenske og danske marked. For at give to aktuelle eksempler se bare på Nordic Issuing (et emissionsselskab i Spotlight Group, red.), som for nylig blev medlem af danske VP Securities og det faktum, at Sedermera har åbnet et kontor i Danmark. Det er to skridt fremad på vejen for at skabe endnu bedre løsninger for vores danske kunder, siger han.
(Kristoffer Dahl – News Øresund)
NEWS ØRESUND er et resultat af et udviklingsprojekt med Interregfinansiering, som blev gennemført i samarbejde mellem Roskilde Universitet, Lunds universitet og Øresundsinstituttet. Siden 2015 fortsætter udviklingen af News Øresund som en del af Øresundsinstituttet. I 2019-2021 forstærker News Øresund den uafhængige dækning af regionens life science-cluster gennem Øresundsinstituttets engagement i Interregprojektet GC life science analysis initiative.
ØRESUNDSINSTITUTTET er et uafhængigt dansk-svensk videncenter, der gennem analyser, fakta, konferencer og medievirksomhed bidrager til et øget kendskab om udviklingen i regionen. Virksomheden drives uden henblik på at skabe et overskud og med finansiering fra godt 100 medlemmer fra stat, regioner, kommuner, universiteter og det private erhvervsliv i Danmark og Sverige.
Nyhederne fra News Øresund kan frit gengives, hvis News Øresund angives som kilde.
Kontakt os: redaktion (at) newsoresund.org
Mere info: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.org
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23