Bæredygtighed
Stadsarkitekterne: Sådan bliver året som arkitekturhovedstad for København (og Malmø)
København er arkitekturens hovedstad i 2023 og fejrer det med initiativet “Copenhagen in Common.” Men Malmø deltager også i festlighederne under overskriften “Malmö in the Making.” Men hvordan ser samarbejdet mellem byerne ud? Og hvordan vil byerne udvikle sig i fremtiden?
Det diskuterede Københavns stadsarkitekt Camilla van Deurs og Malmøs ditto Finns Williams på konferencen Real Estate Øresund den 9. februar.
Københavns “hemmelige steder”
Camilla van Deurs fortalte om projektet “Open house”, som de har sammen med Arkitektur Center. Der åbner de 50 “hemmelige steder”, der normalt er lukket for offentligheden.
– Inden for en uge havde 62.000 mennesker tilmeldt sig. For mig er det et udtryk for, at der er en kæmpe interesse fra offentligheden for at lære mere om deres by, siger Camilla van Deurs.
Hun fortæller, at København sammen med resten af byerne i Øresundsregionen er truet af stigende vandstand og andre klimaforandringer; et andet projekt er rettet mod virksomheder, der vil eksperimentere med andre og mere bæredygtige byggematerialer.
Den mest internationale by i Skandinavien
Finn Williams, der for nylig af magasinet Rum blev udnævnt til Sveriges mest magtfulde inden for design og arkitektur, talte om initiativet “Malmö in the Making”.
– Billedet af Malmø er en segregeret by, men virkeligheden er selvfølgelig meget mere kompleks end overskrifterne. Vi har en usædvanlig sammenhængende bystruktur med ekstraordinær mangfoldighed, med et flertal af minoriteter og en meget ung befolkning. For mig skaber det en forudsætning for at skabe Skandinaviens mest internationale by, siger Finn Williams.
Byplanlægning som integration
Visionen er at bruge byplanlægning til at udvikle et integreret Malmø. I år vil der være omkring 30 arrangementer rundt omkring i byen. Det drejer sig blandt andet om byvandringer med børn som guider, designdage samt debatter om, hvordan man sikrer sig plads til kultur og kunst i byen.
– Vi ønsker at udforske alle disse spørgsmål i samarbejde med “Copenhagen in Common”. Vi vil ikke konkurrere med København, men spille på Malmøs styrker: At byen har en vilje til at udvikle sig. København ser på, hvad de har til fælles, mens vi i Malmø er interesseret i at diskutere vores forskelligheder samt hvordan, vi kan blive endnu bedre, siger Finn Williams.
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23