Danmark
Stærke reaktioner efter ugens afgørende EMA-afstemning

Reaktionerne på begge sider af Øresund har ikke ladet vente på sig efter at det stod klart at EMA, EU’s lægemiddelsmyndighed, havner i Amsterdam efter Brexit, og at Sverige ikke stemte på København i slutrunden – til trods for at Sverige allerede var ude af kampen.
Kort efter den afgørende afstemning, sagde udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) at svenskerne har svigtet Danmark under afstemningen, gennem at stemme på Milano i stedet for København – efter Sverige selv var ude af kampen – og at det kommer til at få konsekvenser for det dansk-svensk samarbejde fremover. Han understregede også at Sverige desuden har svigtet Skåne – som også havde fået gavn af de 900 nye arbejdspladser en kort togtur fra Malmø.
Bertel Haarder, som var Danmarks minister for nordisk samarbejde da Sverige og Danmark gennem nært samarbejde lykkedes med at få det enorme forskningsanlæg ESS til Lund, er enig med udenrigsministeren. I en debatartikel i Altinget.dk udtrykte han at Sverige burde ville gengælde den danske støtte fra dengang, i det mindste ved at stemme for Danmarks kandidatur efter at de selv ikke længere kunne få agenturet. Han spekulerer også over hvor længe egoistisk småstatstænkning skal ødelægge det nordiske samarbejde, og at det bør få efterdønninger i Nordisk Ministerråd og Nordisk Råd.
Hvordan landene stemte er ikke offentliggjort, og Sveriges EU- og handelsminister, Ann Linde (S), vil ikke afsløre hvordan Sverige stemte i slutrunden, da Milano, Amsterdam og København var tilbage. Danmark mener dog at vide hvilke fem lande som faktisk valgte København i slutrunden – og at Sverige ikke var iblandt dem.
I Sverige er Ann Linde (S) uforstående overfor de danske anklager.
– Vi er også skuffede, for vi synes at Sverige havde et godt bud men røg ud. Danmark havde også et godt bud. Jeg ville aldrig drømme om at anklage Danmark for svig, sådan som den danske udenrigsminister har gjort mod os. Jeg håber at dette bare er ord i skuffelsens hede, siger hun til Dagens Nyheter.
Men den svenske afstemning har også mødt kritik på hjemmebane. Regionstyrelsen i Skånes formand, Henrik Fritzon (S), siger til News Øresund at han ikke ved hvordan Sverige har stemt, da det ikke er offentliggjort – men at det burde være indlysende for to nordiske kandidater at støtte hinanden i en slutrunde og at det fra starten var synd at landene ikke kunne enes om et fælles kandidatur.
Jan Björklund (L), partileder for det svenskeparti Liberalerna og tidligere forsknings- og uddannelsesminister, har i Svenska Dagbladet krævet at den svenske regering afslører hvem de har stemt på i slutrunden og mener at en stemme på Italien fremfor København vil være oprørende. (News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark08. november 2019
I 2020 afsluttes to kortlægninger til nye transportforbindelser over Øresund
-
Infrastruktur22. august 2019
Rejsende mangler et fælles søgesystem til rejser over Sundet