Følg os på

Danmark

Stærke reaktioner efter ugens afgørende EMA-afstemning

Publiseret

 

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA). Foto: Udengrigsministeriet

Reaktionerne på begge sider af Øresund har ikke ladet vente på sig efter at det stod klart at EMA, EU’s lægemiddelsmyndighed, havner i Amsterdam efter Brexit, og at Sverige ikke stemte på København i slutrunden – til trods for at Sverige allerede var ude af kampen.

Kort efter den afgørende afstemning, sagde udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) at svenskerne har svigtet Danmark under afstemningen, gennem at stemme på Milano i stedet for København – efter Sverige selv var ude af kampen – og at det kommer til at få konsekvenser for det dansk-svensk samarbejde fremover. Han understregede også at Sverige desuden har svigtet Skåne – som også havde fået gavn af de 900 nye arbejdspladser en kort togtur fra Malmø.

Bertel Haarder, som var Danmarks minister for nordisk samarbejde da Sverige og Danmark gennem nært samarbejde lykkedes med at få det enorme forskningsanlæg ESS til Lund, er enig med udenrigsministeren. I en debatartikel i Altinget.dk udtrykte han at Sverige burde ville gengælde den danske støtte fra dengang, i det mindste ved at stemme for Danmarks kandidatur efter at de selv ikke længere kunne få agenturet. Han spekulerer også over hvor længe egoistisk småstatstænkning skal ødelægge det nordiske samarbejde, og at det bør få efterdønninger i Nordisk Ministerråd og Nordisk Råd.

Hvordan landene stemte er ikke offentliggjort, og Sveriges EU- og handelsminister, Ann Linde (S), vil ikke afsløre hvordan Sverige stemte i slutrunden, da Milano, Amsterdam og København var tilbage. Danmark mener dog at vide hvilke fem lande som faktisk valgte København i slutrunden – og at Sverige ikke var iblandt dem.

I Sverige er Ann Linde (S) uforstående overfor de danske anklager.
– Vi er også skuffede, for vi synes at Sverige havde et godt bud men røg ud. Danmark havde også et godt bud. Jeg ville aldrig drømme om at anklage Danmark for svig, sådan som den danske udenrigsminister har gjort mod os. Jeg håber at dette bare er ord i skuffelsens hede, siger hun til Dagens Nyheter.

Men den svenske afstemning har også mødt kritik på hjemmebane. Regionstyrelsen i Skånes formand, Henrik Fritzon (S), siger til News Øresund at han ikke ved hvordan Sverige har stemt, da det ikke er offentliggjort – men at det burde være indlysende for to nordiske kandidater at støtte hinanden i en slutrunde og at det fra starten var synd at landene ikke kunne enes om et fælles kandidatur.

Jan Björklund (L), partileder for det svenskeparti Liberalerna og tidligere forsknings- og uddannelsesminister, har i Svenska Dagbladet krævet at den svenske regering afslører hvem de har stemt på i slutrunden og mener at en stemme på Italien fremfor København vil være oprørende. (News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Sverige03. februar 2023

Grænsekontrollen skal ifølge Tidö-aftalen skærpes – men svensk politi håber på lempelser “Vi kan være effektive selv uden genindført grænsekontrol”

Den midlertidige grænsekontrol, som Sverige har haft siden 2015, vil blive skærpet, fremgår det af Tidö-aftalen. Samtidig mener dansk politi...

Energi03. februar 2023

Københavns overborgmester siger nej til et nyt atomkraftværk i Barsebäck

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), er kritisk over for den svenske regerings tanker om et nyt atomkraftværk i Barsebäck....

Politik03. februar 2023

Muharrem Demirok ny leder af det svenske Centerpartiet

Muharrem Demirok blev i denne uge valgt som leder af det grønne liberale parti, Centerpartiet, i Sverige. Han afløser Annie...

Politik03. februar 2023

SD i Region Skåne forsvarer grænsekontrol: “Sindssygt ikke at etablere mulighed for effektiv grænsekontrol ved Øresund lige nu”

Sverigedemokraterna i Region Skåne ønsker at bevare “effektiv grænsekontrol” og går ind for en “fysisk infrastruktur”, skriver SD’s regionsrådsmedlem Niclas...

Sverige03. februar 2023

Budskab til politikerne fra Sveriges nye direktør for Riksbanken: Afskrivningskravene skal fastholdes

Afbetalingskravene har dæmpet husholdningernes gældsætning og resulteret i en sundere udlånskultur i Sverige. Det var budskabet fra Sveriges nye direktør...

Infrastruktur03. februar 2023

SJ, DSB og DB planlægger toglinjen Oslo-Hamburg

I 2027 kan SJ, DSB og Deutsche Bahn (DB) sammen lancere en ny toglinje mellem Oslo og Hamborg med stop...

Bæredygtighed03. februar 2023

Der er behov for øgede investeringer i vandforsyningsnettet, mener eksperter, der advarer om en fremtidig krisesituation

Vi er nødt til at tage os af infrastrukturen under jorden såvel som den over jorden. Det var budskabet til...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.