Samfund
Statsministeren overvejer at stoppe grænsependlingen midlertidigt
Den danske regering diskuterer fortsat muligheden for at kunne stoppe grænsependlingen for at minske risikoen for at smitte kommer udefra, når Danmark åbner grænserne igen. Det meddelte statsminister Mette Frederiksen (S) ved en pressekonference mandag aften. Spørgsmålet var oppe allerede oppe i sidste uge, hvor et forslag blev trukket tilbage i sidste øjeblik efter kritik fra andre partier.
– Vi sidder netop nu og ser på, hvordan vi klogest kan håndtere spørgsmålet om arbejdstagere som kommer udefra, eftersom vi selvfølgelig er optagede af at ikke underminere den strategi som vi har og den indsats som er i gang i samfundet. Det er en svær udfordring, der er mange udefra som arbejder i Danmark og det er en arbejdskraft som på mange steder er værdifuld og vigtig. Men det er selvfølgelig vigtigt at der ikke er folk udefra som tager smitten med ind i det danske samfund. Det arbejde er i gang nu, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på mandagens pressekonference og fortsatte:
– Hvis jeg kunne svare mere konkret, ville jeg gøre det, det er et arbejde der er i gang netop nu. Det er et spørgsmål som vi gerne vil drøfte med Folketingets partier.
I forrige uge rapporterede Berlingske, at den danske regering overvejede at forelægge et tillæg til et lovforslag, der også ville give mulighed for at lukke grænserne for pendlere og danske borgere, men at det blev trukket tilbage i sidste øjeblik. Ifølge forslaget ville det være muligt at begrænse individuelle grænser, f.eks. pendling over Øresund, hvis det skønnes nødvendigt.
Spørgsmålet er ifølge statsministeren nu igen åben for debat. Hun beskriver det som en balance mellem at åbne samfundet igen, med et første skridt gælder det for børnehaver og vuggestuer og 0-5 klasse i folkeskolen, samtidig med at hun også ønsker at sikre, at ny smitte ikke kommer ind udefra.
– Vi skal fortsat maks være ti personer samlede på et sted og grænserne skal fortsat være lukkede, så vi skærmer os fra smitte udefra. Derfor er vi også i gang med at se på hvordan vi kan minimere den risiko som kan findes når folk rejser til Danmark for at arbejde, sagde hun.
Tal for spredning af infektion viser, at Skåne indtil videre har haft et lavere infektionsniveau med covid-19 end hovedstadsregionen, og at udviklingen har set anderledes ud i Skåne sammenlignet med i Stockholm, hvor de fleste svenske tilfælde er blevet konstateret. (Jenny Andersson – News Øresund)
Læs mere: Færre coronasmittede i Skåne end i Region Hovedstaden
Fakta: Mange svenskere ansat i det danske sundhedsvæsen
Totalt 1.270 personer bosat i Skåne, er p.t. ansat af Region Hovedstaden, Københavns Kommune og Helsingørs Kommune, viser oplysninger fra Københavns Kommune ocg TV2Lorry. I Københavns Kommune arbejder 629 personer som pendler fra Skåne til Danmark. Mange af de svenske ansatte arbejder indenfor plejesektoren. Ifølge den seneste pendlerstatistik fra 2015 var totalt 1.525 personer, 11 procent, af Øresundspendlerne som bor i Skåne og arbejder i Østdanmark indenfor plejesektoren. (News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23