25 juni 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1A xx

Published on september 25th, 2018 | by Nicklas Andersen

0

Stefan Löfven sigter efter at blive genvalgt som statsminister

2018-09-25:

Selvom Stefan Löfven netop er blevet væltet af statsministertaburetten efter en tillidsafstemning i Riksdagen, vil han stadig gå efter at blive genvalgt som statsminister, siger han ifølge Dagens Nyheter. Foto: News Øresund

Efter at have tabt en tillidsafstemning om at fortsætte som statsminister udtaler Stefan Löfven (S) nu, at han stadig kommer til at gå efter statsministerposten. Socialdemokraterna kommer aldrig til at blive et borgerligt støtteparti, siger han ifølge Dagens Nyheter.

Selvom Stefan Löfven netop har tabt tillidsafstemningen med 204 stemmer imod og 142 stemmer for, påpeger han, at han stadigvæk er partileder for Sveriges absolut største parti.

Og derfor kommer partiet aldrig til at være et borgerligt støtteparti, siger han og fastslår, at han nu vil gå i dialog med talman Andreas Norlén om at blive udpeget som kandidat til statsministerposten.

– Hvis der er nogen, som tvivler, kan jeg slå det fast med det samme: Jeg står til rådighed for talmannen. Socialdemokraterna har fået flest mandater i Riksdagen, og vi har opbakning af det største regeringsgrundlag. Dagens afstemning ændrer ikke på den mandatfordeling, som vælgerne har stemt for, siger Stefan Löfven ifølge Dagens Nyheter.

At den socialdemokratiske partileder kunne tabe tillidsafstemningen med det største regeringsgrundlag i Riksdagen skyldes, at Sverigedemokraterna, der ikke medregnes i nogen traditionel blokpolitisk inddeling, stemte imod. Sverigedemokraterna råder over 62 mandater i Riksdagen og havde dermed 62 stemmer.

Derfor vil en borgerlig regering stadig være en minoritetsregering, og hvis den skulle stemmes igennem Riksdagen afhænger det fortsat af Sverigedemokraternas støtte – en støtte de borgerlige partier gennemløbende har fastslået, ikke vil blive gengældt hverken gennem forhandlinger eller samarbejder.

Men hvis Sverigedemokraterna ikke får nogen reel magtindflydelse på politikken, er det lige meget hvilken ende af farvespektrummet regeringen tilhører, forsikrer partiformand Jimmie Åkesson:

– Vi kommer ikke til at gå i knæ for den ene eller den anden. Vi vil fælde hver regering, som ikke giver os rimelig indflydelse i forhold til vores størrelse, siger han ifølge Sydsvenskan.

Og dermed er en borgerlig minoritetsregering faktisk uvirkelig, mener Stefan Löfven ifølge Dagens Nyheter:

– Såfremt samtlige borgerlige partier ikke er beredte på at svigte deres løfte om aldrig at give Sverigedemokraterna magt over regeringen, så er en såkaldt alliansregering med denne her mandatfordeling faktisk uvirkelig.

(News Øresund)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑