Erhverv
Stockholm vokser som svensk bankby – Helsingborg mod strømmen, mens Malmø har en voksende forsikringsklynge og danske bankjob
En stigende andel af medarbejderne i den svenske banksektor er baseret i Stockholm, som i de senere år har styrket sin position som finanshovedstad. To byer, der går mod strømmen, er Helsingborg og Karlstad, hvor antallet af bankansatte er steget. I resten af landet er antallet af bankansatte faldet hastigt de seneste 15 år, viser en rapport fra tænketanken Intelligence Watch, som Dagens Industri og Sydsvenskan begge har bragt. I Malmø investerer SEB imidlertid i nyt, større kontor med en voksende telefonbank, mens Malmø har opbygget en forsikringsklynge med blandt andre Länsförsäkringar Skåne og danskejede Trygg Hansa i nyt kontor i Hyllie med over 1.000 ansatte. I Skåne er der også bankansatte, som ikke optræder i den svenske statistik – Øresundspendlere, der arbejder i Danmark. For eksempel beskæftiger Nordeas danske hovedkontor i Ørestaden mere end 200 mennesker, der bor i Sverige.
Mellem 2008 og 2022 er antallet af ansatte i den svenske banksektor faldet med to pct. I Stockholms Län er antallet af ansatte imidlertid steget med 18 pct, mens hver femte bankansat uden for Stockholm har mistet deres job i løbet af de sidste 15 år. Sidste år arbejdede 46.663 mennesker i den svenske banksektor, hvoraf 62 pct. havde deres arbejdsplads i Stockholm, ifølge rapporten, som er baseret på statistikker fra Bankföreningen. Digitalisering med øget fokus på internet- og telefonbanker, samt øgede regulatoriske krav til bekæmpelse af hvidvask og kriminelle aktører, fremhæves som en forklaring på den stigende centralisering af det svenske bankvæsen. En anden vigtig forklaring er, at godt halvdelen af alle bankfilialer i Sverige er blevet lukket i løbet af de sidste 15 år. Sidste år var der 962 bankfilialer tilbage i Sverige.
Helsingborg og Karlstad mod strømmen
I Skåne er antallet af bankansatte faldet med 17 pct til 3.719 siden 2008. Helsingborg er dog en undtagelse med en stigning fra 576 til 783 ansatte. Årsagen til dette er lokale investeringer fra nichebankerne Resurs Bank og Länsförsäkringar Bank. På samme måde går den midtsvenske by Karlstad imod strømmen, hvilket især skyldes, at det statsejede realkreditselskab SBAB har foretaget en stor investering der.
Malmø styrkes af danske Nordea og danskejede Trygg Hansa
Selvom statistikken viser, at Malmø har mistet mange bankarbejdspladser, tegner den ikke hele billedet. SEB har sin telefonbank i Malmø og skal nu flytte til en større filial. Blandt de Øresundspendlere, som bor i Skåne og arbejder i Danmark, er mere end 200 medarbejdere på Nordeas danske hovedkontor i Ørestaden i udkanten af København. Samtidig er der opstået en forsikringsklynge med op til 2.000 ansatte i Malmø. Den største er danskejede Trygg Hansa, der har mere end 1.000 medarbejdere på sit nye kontor i Malmøforstaden Hyllie. Andre forsikringsselskaber i Malmø er Länsförsäkringar Skåne og Gjensidige.
I Danmark er antallet af bankansatte også faldende
I Danmark er antallet af pengeinstitutter faldet fra 138 i 2008 til 56 i 2021, mens antallet af filialer er faldet fra 1.879 til 701, viser tal fra Finansdanmark. Samtidig er antallet af medarbejdere faldet fra 47.599 til 34.687. Ud over pengeinstitutter er der syv inflationsregulerede kreditinstitutter i Danmark, som havde 3.469 ansatte i 2021.
(News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23