Følg os på

Sverige

Størstedelen af svenskere vil have mere overvågning i offentligheden

Publiseret

 

Det er godt med overvågningskameraer på de svenske gader og torv, mener ni ud af ti respondenter i en undersøgelse fra Lunds Universitet. Foto: Flickr/Dan Sakamoto – (CC BY-SA 2.0)

Ni ud af ti svenskere er positivt indstillede over for at have overvågningskameraer på gader og torv, viser en ny undersøgelse fra Lunds Universitet. At overvågning skulle krænke individets privatliv, afviser tre fjerdedele af respondenterne.

Big Brother. En klassisk association, når der tales overvågning af samfundet, er George Orwells berømte dystopi 1984. Men så slemt er det faktisk ikke – i hvert fald ikke hvis man spørger den svenske offentlighed.

I en undersøgelse fra Lunds Universitet baseret på interviews med 1.000 personer kommer forskerne frem til, at 75 procent af de adspurgte synes, at overvågningskameraer “ikke krænker deres privatliv”.

Derudover byder 90 procent af personerne i undersøgelsen ideen om overvågningskameraer på gader og torv velkommen, mens blot tre procent ønsker færre kameraer i offentligheden.

– Videre anså 72 procent af de adspurgte, at der burde sættes flere overvågningskameraer op, end der er i dag, mens tre procent udtrykte et ønske om færre overvågningskameraer, siger forskeren bag undersøgelsen, Markus Lahtinen, i en pressemeddelelse.

En anden fordel ved overvågningskameraer er, at politiet kan bruge dem i deres arbejde. Her fungerer kameraerne trefoldigt: At forhindre kriminalitet, at opdage kriminalitet og at opklare kriminalitet.

I den sammenhæng blev respondenterne spurgt om, hvorvidt de ville føle sig krænkede, hvis politiet kunne bestemme hvor og hvor meget, der skulle overvåges.  

– Samlet set afviser 60 procent påstanden om, at deres privatliv ville blive krænket, hvis politiet selv får lov til at beslutte behovet for kameraovervågning, siger Markus Lahtinen i pressemeddelelsen og opsummerer:

– Det er en udbredt opfattelse blandt respondenterne, at tilstedeværelsen af overvågningskameraer på gader og torv ikke krænker deres privatliv.

(News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Infrastruktur24. april 2024

Efter kollapset: E6 forbi Stenungsund forventes at åbne for trafik allerede til sommer

I februar meddelte Trafikverket, at reparationsarbejdet af E6 uden for Stenungsund forventedes at være færdigt og klar til trafik i...

Forskning24. april 2024

Politikerne vil se mere samarbejde på tværs af strædet om kvinders sundhed

Kvinders sundhed skal sættes højere på dagsordenen. Det mener et panel bestående af sundhedspolitikere fra begge sider af sundet, da...

Infrastruktur24. april 2024

Ny rapport om Inlandsbanan – ruten er interessant for det svenske forsvar

I en ny rapport fra Trafikverket fremgår det, at det svenske forsvar “bør have større og tydeligere indflydelse på infrastrukturudviklingen af...

Infrastruktur24. april 2024

Trafikverkets kommende Øresundsrapport: “Det skorter allerede i dag på redundans”

Kapaciteten på tværs af Øresund vil vare længe endnu, mens redundans allerede er en mangelvare. Det er en af konklusionerne...

Sverige19. april 2024

Svenskerne arbejder længere – den reelle pensionsalder er steget til 66 år

Mellem 2022 og 2023 steg den gennemsnitlige pensionsalder i Sverige med 1,2 år til 66,0 år, skriver Sydsvenskan baseret på...

Energi19. april 2024

Malmø starter forfra med sit eget energiselskab

Malmø Kommune starter sit eget energiselskab for at sikre en “tilstrækkelig og bæredygtig elforsyning til en overkommelig pris og samtidig...

Energi19. april 2024

Danmark og Sverige indgår aftale om eksport af CO2 til permanent oplagring

Opsamling og lagring af CO2 kaldes normalt CCS og anses af mange for at være en af mange måder at...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.