Life Science
Stor interesse for ny life science venturefond: 200 henvendelser om finansiering på en måned
Eir Ventures er navnet på en ny venturefond, der primært vil investere i den nordiske life science-branche. Siden fondens opstart i juli, er knap 200 henvendelser løbet ind om finansiering, hvilket ifølge en af partnerne, Stephan Christgau, understreger behovet for den nye fond. Samtidig illustrerer interessen en stor kapitalmangel i nordisk life science, mener han.
Med 76 mio. euro i ryggen, svarende til over en halv mia. danske kroner, vil en ny venturefond, Eir Ventures, investere i de mest lovende nordiske life science-selskaber.
Det kom frem i juli, da fonden officielt gik i luften.
En måneds tid efter opstarten har næsten 200 selskaber søgt om finansiering fra den nye fond. Det fortæller Stephan Christgau, der er en af fire partnere bag Eir Ventures.
– Der er bestemt rum for mere venture investering i Norden, og det illustrerer, at der er stor kapitalmangel inden for life science i regionen, siger Stephan Christgau og mener, der er et ”misforhold” i branchen mellem antal selskaber og kapitalen, der er til rådighed.
Tirsdag fortalte han om den nye fond ved et oplæg på Københavns Universitet, hvor 40 life science-studerende og -dimittender var samlet ved et summer school-forløb arrangeret af den studenterdrevne nonprofitorganisation Synapse.
– Vi kan måske investere i nogle få af de ca. 200 selskaber. Derfor er det vigtigt, at der er andre venturefonde, for nogle af dem, vi siger nej til, kan være fine projekter. Derfor er det vigtigt, at der er andre investorer. Den del af økosystemet har ikke været særlig optimal i Norden, når der er så få fonde, for så skal folk gå bestemte steder hen, og det har skabt flaskehalse i adgangen til specialiseret kapital, siger Stephan Christgau.
Indtil for nylig var der kun fem specialiserede life science venturefonde i Norden: Novo Holdings, Lundbeckfonden, Sunstone Capital, svenske HealthCap og norsk-svenske Hadean Ventures.
Målet med Eir Ventures er at favne Norden bredere, og Stephan Christgau regner med, at 2/3 af fondens investeringer vil ske i nordiske selskaber. Resten vil ske i Europa og USA.
– Vi er den eneste fond, der har den her genuine nordiske tilstedeværelse, siger Stephan Christgau og peger på, at fonden er registreret i Sverige og har kontorer i Stockholm og København. Han nævner samtidig, at Eir Ventures, hvor teamet tæller danske, svenske og amerikanske kræfter, supplerer snarere end konkurrerer med de eksisterende investorer.
Til trods for et nordisk fokus, sigter Eir Ventures også efter at investere i amerikanske selskaber, da USA er verdens største life science-marked, som ingen kan ignorere, ifølge Stephan Christgau.
Samtidig kan aktiviteter i USA bane vej for, at eksempelvis fondens danske eller svenske selskaber nemmere kan finde amerikanske partnere eller investorer, nævner han.
På sigt stræber Eir Ventures efter at have 12-14 selskaber i porteføljen og vil både lave tidlige og sene investeringer i startups og etablerede virksomheder. I 2020 er planen at investere i 3-4 selskaber, og den første investering regner Stephan Christgau med vil ske inden for et par måneder.
Pengene, som den nye fond skal administrere og få til at vokse, kommer fra Novo Holdings, Vækstfonden, European Investment Fund (EIF) og Saminvest, som er et statsligt, svensk investeringsselskab. (News Øresund – Kristoffer Dahl)
NEWS ØRESUND er et resultat af et udviklingsprojekt med Interregfinansiering, som blev gennemført i samarbejde mellem Roskilde Universitet, Lunds universitet og Øresundsinstituttet. Siden 2015 fortsætter udviklingen af News Øresund som en del af Øresundsinstituttet. I 2019-2020 forstærker News Øresund den uafhængige dækning af regionens life science-cluster gennem Øresundsinstituttets engagement i Interregprojektet GC life science analysis initiative
ØRESUNDSINSTITUTTET er et uafhængigt dansk-svensk videncenter, der gennem analyser, fakta, konferencer og medievirksomhed bidrager til et øget kendskab om udviklingen i regionen. Virksomheden drives uden henblik på at skabe et overskud og med finansiering fra godt 100 medlemmer fra stat, regioner, kommuner, universiteter og det private erhvervsliv i Danmark og Sverige.
Nyhederne fra News Øresund kan frit gengives, hvis News Øresund angives som kilde.
Kontakt os: redaktion (at) newsoresund.org
Mere info: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.org
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23