Følg os på

Øresund

Forslag til sundhedsreform afskærer danske regioner fra at deltage i samarbejdet i Greater Copenhagen

Publiseret

 

Regeringens forslag til en ny sundhedsreform indeholder også en ændring, der forhindrer de danske regioner i fremover at deltage i det dansk-svenske politiske samarbejde Greater Copenhagen mellem fire regioner og 85 kommuner i Østdanmark og Sydsverige. Foto: News Øresund

Hvis forslaget til en ny dansk sundhedsreform gennemføres uden ændringer, vil de danske regioner ikke længere kunne deltage i det dansk-svenske politiske samarbejde Greater Copenhagen eller arbejde med EU’s grænseoverskridende Interreg-program. Det tysk-dansk-svensk-norske politiske samarbejde STRING vil ligeledes blive også berørt. I stedet bliver det de danske kommuner, som får ansvaret for at tage sig af de grænseregionale spørgsmål. Men der er ingen midler til, at kommunerne kan varetage deres udvidede grænseregionale opgaver. Region Skånes regionsrådsformand og Greater Copenhagens næstformand Carl Johan Sonesson (M) siger til News Øresund, at Region Skåne vil sende en skrivelse til den danske regering i et forsøg på at redde fællesskabet med de danske regioner i det grænseregionale samarbejde.

Carl Johan Sonesson, regionrådsformand i Region Skåne og næstformand i Greater Copenhagen. Foto: News Øresund

Da det nuværende dansk-svenske politiske samarbejde Greater Copenhagen startede sine aktiviteter i 2016, var det de danske og svenske regioner, som var hovedaktørerne, men med alle kommuner som medlemmer. Regionerne er også hovedaktører i det dansk-tyske grænseregionale samarbejde.

Carl Johan Sonesson mener, at samarbejdet på tværs af Øresund vil blive stærkt svækket, hvis de danske regioner ikke får lov til at deltage i det grænseregionale samarbejde Greater Copenhagen og STRING.
– Jeg er bekymret for, at det dansk-svenske samarbejde i Greater Copenhagen vil blive sendt flere årtier tilbage i udviklingen, hvis de danske regioner ikke længere får lov til at deltage. Det handler om mange års samarbejde, netværk og platforme, der er blevet opbygget, senest Greater Copenhagen Task Force, som har ført til, at den dansk-svenske skatteaftale, Øresundsaftalen, har kunnet forhandles på plads.

Den information, Carl Johan Sonesson modtog i forbindelse med fredagens bestyrelsesmøde i Greater Copenhagen, tyder på, at sundhedsreformens forslag om at fusionere Region Sjælland og Region Hovedstaden til Region Østdanmark med stor sandsynlighed bliver en realitet. Forhandlingerne om den foreslåede reform “Sundhed tæt på dig” forventes at blive gennemført relativt hurtigt i løbet af oktober, og Carl Johan Sonesson håber, at der vil være plads til ændringer i detaljerne i det grænseregionale samarbejde.

At Københavns Kommune kunne overtage ansvaret for den danske del af samarbejdet inden for Greater Copenhagen kunne bestemt fungere, mener Carl Johan Sonesson.
–  Men ifølge forslaget til sundhedsreformen vil der ikke være penge fra regionerne til kommunerne, hvis disse overtager ansvaret for det grænseregionale samarbejde. Jeg tror heller ikke, at der vil være et så stærkt samarbejde, som når regionerne i begge lande tager hånd om grænseregionale spørgsmål i fællesskab.

følge Carl Johan Sonesson vil Greater Copenhagen kontakte regeringen, folketingsmedlemmer samt de danske erhvervsorganisationer for at forsøge at få tilladelse til at ændre sundhedsreformen i forhold til regionernes rolle i det fremtidige grænseregionale samarbejde.
– Fra Region Skånes side vil vi skrive til den danske regering samt medlemmer af Folketinget og fortælle dem, hvor vigtigt det er for os at have en regional pendant i Danmark i det grænseregionale samarbejde.

Sundhedsreformen “Sundhed tæt på dig” er indtil videre et regeringsforslag, som skal forhandles, inden det vedtages i sin endelige form i Folketinget.

Det grundlæggende spørgsmål er, om der indføres “Sundhed tæt på dig” i overensstemmelse med forslaget, eller om der vil ske ændringer, for eksempel i forhold til regionernes arbejde med grænseregionalt samarbejde. Det er sket tidligere.

Da en ny lov om erhvervsfremme i Danmark, “Lov om Erhvervsfremme”, blev præsenteret i 2018, indeholdt forslaget dele, der ville begrænse de danske regioners deltagelse i grænseregionalt samarbejde alvorligt. Loven blev vedtaget og trådte i kraft i 2019. Ifølge erhvervs- og innovationsministerens udmelding betød den nye lov, at de danske regioner ikke længere måtte have formandskabet for Greater Copenhagen eller medfinansiere og have stemmeret i sager om grænseregionale spørgsmål med fokus på erhvervsfremme og turisme.  Greater Copenhagen omskrev derfor sine vedtægter i begyndelsen af 2019. Men i 2020, et år efter loven trådte i kraft, blev der indgået en økonomisk aftale mellem regeringen og regionerne, der igen åbnede for grænseregionalt samarbejde relateret til erhvervsudvikling, og som igen gav regionsrådsmedlemmerne ret til at lede Greater Copenhagen. Regionerne har dog ikke fået lov til at genoptage deres medfinansiering af den dansk-svenske informationstjeneste Øresunddirekts danske del.

Ifølge den foreslåede sundhedsreform vil en række opgaver knyttet til de regionale udviklingsstrategier samt arbejdet i forbindelse med disse blive afskaffet. I forhold til regionernes grænseregionale arbejde foreslås det, at denne opgave flyttes til kommunalt niveau, og det omfatter arbejdet inden for Greater Copenhagen samt med EU’s Interreg-midler. De midler, som regionerne bruger til disse opgaver, vil dog blive brugt til at finansiere den samlede reform, som skal styrke det danske sundhedsvæsen. Det betyder, at der ikke er midler til de opgaver, der overføres fra regioner til kommuner. (News Øresund)

Læs mere: Regeringen foreslår sundhedsreform – ny kæmperegion og investering i flere praktiserende læger

 

 

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Energi12. december 2024

Elpriserne i Sydsverige og Danmark stiger – højeste siden elkrisen i 2022

Et vindstille Tyskland presser elpriserne op i hele Nordeuropa, hvilket får den svenske regering til at begynde at tale om...

Kultur11. december 2024

Svenske Kiruna kåres til europæisk kulturhovedstad i 2029

Det var en enig ekspertjury, der pegede på Kiruna som europæisk kulturhovedstad i 2029. Kiruna og Uppsala havde dystet om...

IT / Mobiltelefoni11. december 2024

Nyt svensk pilotprojekt giver længere mobildækning i tilfælde af strømafbrydelse

Uden for Norrtälje er Sveriges første anlæg til backup-dækning til mobiltelefoner blevet bygget. Personer i nærheden af anlægget vil kunne...

Energi11. december 2024

Industrivirksomheder vil sætte skub i svensk energiproduktion – klar til at betale for atomkraft

Et samarbejde mellem 17 store industrivirksomheder, Industrikraft, er klar til at “tage en mere aktiv rolle” i at sikre Sveriges...

Kultur11. december 2024

Malmö Konsthall 50 år – udstillingen “Torrlägg Öresund” skydes i gang

Næste år fylder Malmö Konsthall 50 år, og det fejres med tre store udstillinger, herunder “Torrlägg Öresund”, der sætter fokus...

Danmark10. december 2024

Fælles dansk-svensk ordre på kampkøretøjer til en værdi af 25 mia. svenske kroner

Danmark og Sverige har tilsammen afgivet en ordre til en værdi af cirka 25 mia. svenske kroner på nye kampkøretøjer...

Infrastruktur10. december 2024

Udbudskrav betyder, at SJ afstår fra at fortsætte med at køre Stockholms pendlertog

SJ Stockholmståg vil ikke fortsætte med at drive Stockholms pendlertog efter 2026, hvor den nuværende kontrakt udløber. Selskabet mener ikke,...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.