Politik
Svag mindretalsregering skal styre Sverige
På fredag skal Socialdemokraternas Stefan Löfven præsentere sin nye regering. Sammen med Miljöpartiet skal han nu forsøge at styre Sverige. Det bliver ikke nogen nem opgave. Den nye mindretalsregering har kun 38 procent af stemmerne bag sig, og den afgørende udfordring for Löfven bliver at få vedtaget en finanslov.
Det er usikre tider i svensk politik. Men Stefan Löfven er selv sikker på sin mission: Han er overbevist om, at han kan danne regering med Miljöpartiet og præsentere en finanslov som riksdagen vil godkende.
I løbet af ugen har der været intensive forhandlinger mellem de to partier om regeringsdannelsen, og ifølge oplysninger i medierne, er de blevet enige i flere ting. Blandt andet skal Socialdemokraterna og Miljöpartiet været blevet enige om beskæftigelsespolitikken, energipolitikken og forsvaret. De skal endda have nået et kompromis om atomkraften.
Såvel det socialistiske Vänsterpartiet og den borgerlige Alliancen har meddelt, at de vil undlade at stemme i statsministerafstemningen på fredag og dermed gøre plads for Löfvens regering.
Men konstellationen af Socialdemokraterna og Miljöpartiet har kun 38 procent af stemmerne bag sig og vil dermed være afhængig af støtte fra andre partier i den svenske riksdag. Og den store udfordring for Löfven bliver at få vedtaget sit finanslovsforslag, der skal fremlægges senest den 15. november.
Her må Löfven få støtte fra Vänsterpartiet, som han tidligere har afvist i regeringsforhandlingerne. Vänsterpartiets leder, Jonas Sjöstedt, har oplyst, at han er klar til at forhandle om en finanslov- men kun hvis Vänsterpartiet samtidig får en aftale om økonomisk udbytte fra private velfærdsydelser, ”som de alle er tilfredse med”.
Finanslovsforhandlingerne mellem Vänsterpartiet og Socialdemokraterna fortsætter i øjeblikket, og det er ikke sikkert, at en aftale er klar på fredag. Vänsterpartiet vil blandt andet have et fuldstændigt stop for økonomisk udbytte fra private velfærdsydelser.
Men selv om Jonas Sjöstedt skulle støtte regeringens finanslovsforslag, kan det alligevel blive nedstemt af Sverigedemokraterna, som blev det tredjestørste parti efter valget og sidder tungt på de afgørende stemmer.
Hvordan Sverigedemokraterna vil stemme om finansloven er uvist. Tidligere har partiet undladt at stemme i den sidste afstemning om regeringens finanslov. Men nu har partileder Jimmie Åkesson åbnet for at udnytte sin afgørende rolle og stemme på den mulighed, som er ”mindst skadelig for Sverige”.
Alliancen af borgerlige partier har sagt, at man vil præsentere et fælles finanslovsforslag, og at SD kan støtte dette, og dermed fælde Löfvens forslag. Det ville i så fald, hvis ingen af Alliancens partier medvirker til en løsning, kunne udløse regeringskrise og nyvalg.
Sverigedemokraterna ventes som tidligere, at fremlægge sit eget finanslovsforslag, men det har ingen støtte hos de øvrige partier. (News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23