Følg os på

Politik

Svag mindretalsregering skal styre Sverige

Publiseret

 

löfven

Stefan Löfven står foran mange udfordringer. Foto: News Øresund – Johan Wessman.

På fredag skal Socialdemokraternas Stefan Löfven præsentere sin nye regering. Sammen med Miljöpartiet skal han nu forsøge at styre Sverige. Det bliver ikke nogen nem opgave. Den nye mindretalsregering har kun 38 procent af stemmerne bag sig, og den afgørende udfordring for Löfven bliver at få vedtaget en finanslov.

Det er usikre tider i svensk politik. Men Stefan Löfven er selv sikker på sin mission: Han er overbevist om, at han kan danne regering med Miljöpartiet og præsentere en finanslov som riksdagen vil godkende.

I løbet af ugen har der været intensive forhandlinger mellem de to partier om regeringsdannelsen, og ifølge oplysninger i medierne, er de blevet enige i flere ting. Blandt andet skal Socialdemokraterna og Miljöpartiet været blevet enige om beskæftigelsespolitikken, energipolitikken og forsvaret. De skal endda have nået et kompromis om atomkraften.

Såvel det socialistiske Vänsterpartiet og den borgerlige Alliancen har meddelt, at de vil undlade at stemme i statsministerafstemningen på fredag og dermed gøre plads for Löfvens regering.

Men konstellationen af Socialdemokraterna og Miljöpartiet har kun 38 procent af stemmerne bag sig og vil dermed være afhængig af støtte fra andre partier i den svenske riksdag. Og den store udfordring for Löfven bliver at få vedtaget sit finanslovsforslag, der skal fremlægges senest den 15. november.

Her må Löfven få støtte fra Vänsterpartiet, som han tidligere har afvist i regeringsforhandlingerne. Vänsterpartiets leder, Jonas Sjöstedt, har oplyst, at han er klar til at forhandle om en finanslov- men kun hvis Vänsterpartiet samtidig får en aftale om økonomisk udbytte fra private velfærdsydelser, ”som de alle er tilfredse med”.

Finanslovsforhandlingerne mellem Vänsterpartiet og Socialdemokraterna fortsætter i øjeblikket, og det er ikke sikkert, at en aftale er klar på fredag. Vänsterpartiet vil blandt andet have et fuldstændigt stop for økonomisk udbytte fra private velfærdsydelser.

Men selv om Jonas Sjöstedt skulle støtte regeringens finanslovsforslag, kan det alligevel blive nedstemt af Sverigedemokraterna, som blev det tredjestørste parti efter valget og sidder tungt på de afgørende stemmer.

Hvordan Sverigedemokraterna vil stemme om finansloven er uvist. Tidligere har partiet undladt at stemme i den sidste afstemning om regeringens finanslov. Men nu har partileder Jimmie Åkesson åbnet for at udnytte sin afgørende rolle og stemme på den mulighed, som er ”mindst skadelig for Sverige”.

Alliancen af borgerlige partier har sagt, at man vil præsentere et fælles finanslovsforslag, og at SD kan støtte dette, og dermed fælde Löfvens forslag. Det ville i så fald, hvis ingen af Alliancens partier medvirker til en løsning, kunne udløse regeringskrise og nyvalg.

Sverigedemokraterna ventes som tidligere, at fremlægge sit eget finanslovsforslag, men det har ingen støtte hos de øvrige partier. (News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Infrastruktur24. april 2024

Efter kollapset: E6 forbi Stenungsund forventes at åbne for trafik allerede til sommer

I februar meddelte Trafikverket, at reparationsarbejdet af E6 uden for Stenungsund forventedes at være færdigt og klar til trafik i...

Forskning24. april 2024

Politikerne vil se mere samarbejde på tværs af strædet om kvinders sundhed

Kvinders sundhed skal sættes højere på dagsordenen. Det mener et panel bestående af sundhedspolitikere fra begge sider af sundet, da...

Infrastruktur24. april 2024

Ny rapport om Inlandsbanan – ruten er interessant for det svenske forsvar

I en ny rapport fra Trafikverket fremgår det, at det svenske forsvar “bør have større og tydeligere indflydelse på infrastrukturudviklingen af...

Infrastruktur24. april 2024

Trafikverkets kommende Øresundsrapport: “Det skorter allerede i dag på redundans”

Kapaciteten på tværs af Øresund vil vare længe endnu, mens redundans allerede er en mangelvare. Det er en af konklusionerne...

Sverige19. april 2024

Svenskerne arbejder længere – den reelle pensionsalder er steget til 66 år

Mellem 2022 og 2023 steg den gennemsnitlige pensionsalder i Sverige med 1,2 år til 66,0 år, skriver Sydsvenskan baseret på...

Energi19. april 2024

Malmø starter forfra med sit eget energiselskab

Malmø Kommune starter sit eget energiselskab for at sikre en “tilstrækkelig og bæredygtig elforsyning til en overkommelig pris og samtidig...

Energi19. april 2024

Danmark og Sverige indgår aftale om eksport af CO2 til permanent oplagring

Opsamling og lagring af CO2 kaldes normalt CCS og anses af mange for at være en af mange måder at...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.