Følg os på

Øresund

Svensk beslutning om ID- og grænsekontrollerne nærmer sig

Publiseret

 

hyllie-granskontroll-webb

Den midlertidige indre svensk grænsekontrol ved stationen i Hyllie i Malmø. Foto: News Øresund

Den 4. november udløber den svenske beslutning om ID-kontroller af passagerer med tog, busser eller færger fra Danmark til Sverige. Den 11-12. november udløber beslutningen og EU-tilladelsen til de midlertidige indre græsekontroller mellem blandt andet Tyskland, Danmark og Sverige. Inden for de nærmeste uger skal den svenske regering tage to beslutninger med stor indflydelse for rejser over Øresund. Beskeden om grænsekontrollerne ventes inden for nogle dage.

Den svenske regering har endnu ikke givet nogen formel besked om fremtiden for ID-kontrollerne. Danske og svenske medier forsøger at finde et svar ud fra korte kommentarer fra ministre og statsministre. Sveriges indenrigsminister Anders Ygeman (S) har ført diskussioner med justitsminister Søren Pind (V) hvor behovet for fortsatte grænsekontroller blev holdt op imod hvordan det kan gøres mere smidigt og mindske de negative effekter på rejserne over Øresund som i dag. Det oplyste Anders Ygeman til Berlingske i sidste uge.

I denne uge besluttede Sverige at sende et brev, med blandt andre Danmark, Norge og Tyskland, til EU-kommissionen om at få lov til t forlænge de midlertidige indre grænsekontroller. Til det svenske nyhedsbureau TT understreger Anders Ygeman onsdag dog at brevet ikke betyder at den svenske regering har truffet en beslutning om grænsekontrollernes fremtid.
– Vi beholder vores handlingsfrihed til at kunne forlænge grænsekontrollerne. Havde vi ikke skrevet dette brev, så havde vi ikke haft handlingsfrihed til at forlænge kontrollerne.

I mandags besøgte statsminister Stefan Löfven (S) Malmø og understregede at han føler en uro for at flygtningestrømmen til Sverige igen kan komme til at øges ”Hvad sker i Mosul? Vi har måske en ny gigantisk flygtningestrøm her om et stykke tid”.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen var allerede i forbindelse med de nordiske statsministres møde på Åland, i starten af oktober, tydelig om sin holdning: ”Jeg forudser at vi forlænger den interne grænsekontrol” sagde han og betonede samtidig at der først er brug for dialog med EU.

De tillfälliga inre gränskontrollerna är ett beslut som kräver godkännande från EU och som gäller fram till och med den 11-12. november i bland annat Tyskland, Danmark och Sverige. Dessa kontroller sköts i Sverige av svensk polis och civilanställda vid bland annat Öresundsbrons betalstation i Lernacken, vid tågstationen i Hyllie och vid Scandlines färjeterminal i Helsingborg. Dessa kontroller benämns ibland felaktigt för passkontroller.

ID-kontrollerna anser den svenska regeringen är ett rent inhemskt beslut och som just nu gäller fram till och med den 4 november. ID-kontrollerna gäller det transportörsansvar som innebär att företag som transporterar passagerare med tåg, buss eller färja till Sverige måste kontrollera att passagerarna har en godkänd legitimation innan de lämnar Danmark. ID-kontrollerna har dels fått kritik för att det är ett svenskt beslut som påverkar transportföretag på dansk mark, dels för att de orsakat problem främst för tågpassagerarna över Öresund med längre restider, tågbyten, färre tågavgångar och ökad trängsel. Transportföretagen har klagat över de kostnader som ID-kontrollerna medför och där endast Skånetrafiken fått löfte om ersättning.

Inför beslutet om förlängning av kontrollerna har den svenska regeringen gett i uppdrag åt en rad myndigheter men även Malmö stad, Region Skåne och Øresundsinstituttet att inkomma med synpunkter på kontrollernas inverkan på samhället i olika perspektiv. Klicka här för att läsa Länsstyrelsen i Skånes rapport till regeringen och som bygger på en faktaanalys gjord av Øresundsinstituttet.

Den svenska regeringen har sedan sänt en rapport till EU-kommissionen där man enligt Sveriges Radios ekoredaktion konstaterar att gränskontrollerna behövs i södra Sverige för att upprätthålla allmän ordning och säkerhet. Samtidigt noterar regeringen att den svenska polisen sedan i augusti gjort mer än tre miljoner kontroller men att bara 78 asylsökande har registrerats. (News Øresund)

EU-möte i Bryssel öppnar för fortsatta gränskontroller

Under torsdagen och fredagen möts EU:s 28 stats- och regeringschefer och enligt danska och svenska medier har de öppnat för förlängda gränskontroller genom att i ett skriftligt dokument nämna att man siktar på att återgå till Schengenöverenskommelsen genom att justera de tillfälliga inre gränskontrollerna ”så att de reflekterar det nuvarande behovet.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Arbejdsmarked13. juni 2024

Ny skatteaftale på plads – underskrevet af ministre

Glædeligt, vigtigt og endelig! Sådan beskrev Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson (Moderaterna) og Danmarks skatteminister Jeppe Bruus (S) den nye, genforhandlede...

Ejendomme12. juni 2024

Efterspørgslen på nybyggede boliger falder i Skåne 

26 procent færre nyproducerede boliger blev efterspurgt i Skåne i 2023 sammenlignet med året før. Det viser Region Skånes model...

Infrastruktur12. juni 2024

Det står klart, hvordan en Øresundsmetro skal forbindes til Malmø

En station på eksisterende grund i den nordlige del af Västra Hamnen, Galeonen+, via en boret tunnel til den næste...

Infrastruktur12. juni 2024

Ny undersøgelse: Et afgreningskammer for at forbinde en Øresundsmetro med M5-linjen i København ville koste 400 millioner kroner at bygge

Det ville koste 400 millioner kroner at bygge et afgreningskammer på den kommende metrolinje M5 i København for at kunne...

Sverige11. juni 2024

Den svenske regering vil tillade gårdsalg af alkohol – det svenske alkoholmonopol lever videre

Svenske gårde og mikrobryggerier skal have lov til at sælge øl, vin og spiritus i Sverige, men i begrænset omfang....

Samfund30. maj 2024

Tusindvis af svenske sygeplejersker kan gå i strejke den 4. juni – ønsker kortere arbejdstid

Den 4. juni kan omkring 2.000 medlemmer af det svenske fagforbund Vårdförbundet, som primært organiserer sygeplejersker, gå i strejke, hvis...

Arbejdsmarked31. maj 2024

Dansk-svensk aftale om social sikring genforhandlet – giver større fleksibilitet

Mens ændringerne i den genforhandlede dansk-svenske skatteaftale, Øresundsaftalen, skal træde i kraft i 2025, er en anden dansk-svensk aftale i...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.