Danmark
Svensk-dansk forskel på reaktioner efter #metoo kampagnen
I Sverige har reaktionerne og konsekvenserne af #metoo kampagnen været mere alvorlige end i Danmark. Forskelle i den generelle debat om ligestilling, usikre ansættelser, der gør at overgreb ikke anmeldes og dansk blindhed overfor magtstrukturer, fremhæves som nogle grunde til, at de danske svar hidtil har været mere dæmpede end de svenske. Det fremgår af Journalisten.dk, der har gennemgået overvågningen af #metoo i Danmark og Sverige.
#tystnadtagning, #visjungerut og #medvilkenrätt er opråb med hundredvis af underskrifter fra svenske skuespillere, kunstnere og jurister, der alle vidner om seksuelle overgreb i deres respektive brancher. Derudover er adskillige kendte programledere og medieprofiler i Sverige fået fyresedler efter at information om seksuelle overgreb er kommet frem gennem interne undersøgelser primært på arbejdspladser i mediebranchen. Reaktionerne og konsekvenserne efter starten af #metoo-kampagnen har været mange i Sverige. Men i Danmark har reaktionerne ikke været lige så omfattende, selv om seksuel chikane i f.eks. et velkendt dansk filmselskab har fået opmærksomhed.
Hanne Jørndrup. Journalistikforsker på RUC, mener at dansk rapportering primært fokuserer på de begivenheder, der skaber overskrifter, og at der er stor fokus på indblandede berømtheder.
Hun oplyser også til Journalisten.dk at mange mediekommentatorer har kritiseret #metoo for at udvande begrebet seksuelle overgreb gennem at blande grove voldtægter med hverdagssexisme – i stedet for at indse at det netop er i hverdagshistorierne som den største nyhed er. Hun mener også at Danmark mangler at erkende at der er et ligestillingsproblem og at Sverige har større fokus på at løse problemet, hvilket også har gjort det lettere at komme ud med de historier som svenske kvinder har vidnet om.
Også Kristina Olsson, som er Sverige-korrespondent på Politiken, mener at den danske debat om ligestilling er anderledes end den svenske og at begrebet feminisme stadig vækker stærke følelser i Danmark.
Derimod tror Eva Jakobsen, arbejdsmiljøkonsulent hos Dansk Journalistforbund, ikke at forholdene er anderledes i Danmark ift. Sverige, men at det snarere handler om et højere mørketal.
– Jeg tror, vi har en del mørketal, fordi det virker, som om de, der bliver udsat for seksuel krænkelse, vender det indad og har svært ved at få placeret ansvaret for krænkelsen hos den, der krænker. Vi har haft en del henvendelser fra stærke medlemmer, som på ingen måde ønskede at få krænkelserne frem i lyset. Derfor tog vi os af dem individuelt og gav dem tilskud til krisehjælp eller til psykologhjælp, så de kunne bearbejde oplevelsen, siger hun til Journalisten.dk.
Fredagen lavede også hundreder af norske skuespillerinder et opråb mod seksuelle overgreb indenfor den norske film- og teaterbranche, som følge af at deres svenske kolleger gjorde det samme. (News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23