Følg os på

Danmark

Svensk-dansk forskel på reaktioner efter #metoo kampagnen

Publiseret

 

I Sverige har reaktionerne og konsekvenserne af #metoo kampagnen været mere alvorlige end i Danmark. Foto: News Øresund

I Sverige har reaktionerne og konsekvenserne af #metoo kampagnen været mere alvorlige end i Danmark. Forskelle i den generelle debat om ligestilling, usikre ansættelser, der gør at overgreb ikke anmeldes og dansk blindhed overfor magtstrukturer, fremhæves som nogle grunde til, at de danske svar hidtil har været mere dæmpede end de svenske. Det fremgår af Journalisten.dk, der har gennemgået overvågningen af ​​#metoo i Danmark og Sverige.

#tystnadtagning, #visjungerut og #medvilkenrätt er opråb med hundredvis af underskrifter fra svenske skuespillere, kunstnere og jurister, der alle vidner om seksuelle overgreb i deres respektive brancher. Derudover er adskillige kendte programledere og medieprofiler i Sverige fået fyresedler efter at information om seksuelle overgreb er kommet frem gennem interne undersøgelser primært på arbejdspladser i mediebranchen. Reaktionerne og konsekvenserne efter starten af ​​#metoo-kampagnen har været mange i Sverige. Men i Danmark har reaktionerne ikke været lige så omfattende, selv om seksuel chikane i f.eks. et velkendt dansk filmselskab har fået opmærksomhed.

Hanne Jørndrup. Journalistikforsker på RUC, mener at dansk rapportering primært fokuserer på de begivenheder, der skaber overskrifter, og at der er stor fokus på indblandede berømtheder.
Hun oplyser også til Journalisten.dk at mange mediekommentatorer har kritiseret #metoo for at udvande begrebet seksuelle overgreb gennem at blande grove voldtægter med hverdagssexisme – i stedet for at indse at det netop er i hverdagshistorierne som den største nyhed er. Hun mener også at Danmark mangler at erkende at der er et ligestillingsproblem og at Sverige har større fokus på at løse problemet, hvilket også har gjort det lettere at komme ud med de historier som svenske kvinder har vidnet om.

Også Kristina Olsson, som er Sverige-korrespondent på Politiken, mener at den danske debat om ligestilling er anderledes end den svenske og at begrebet feminisme stadig vækker stærke følelser i Danmark.

Derimod tror Eva Jakobsen, arbejdsmiljøkonsulent hos Dansk Journalistforbund, ikke at forholdene er anderledes i Danmark ift. Sverige, men at det snarere handler om et højere mørketal.
– Jeg tror, vi har en del mørketal, fordi det virker, som om de, der bliver udsat for seksuel krænkelse, vender det indad og har svært ved at få placeret ansvaret for krænkelsen hos den, der krænker. Vi har haft en del henvendelser fra stærke medlemmer, som på ingen måde ønskede at få krænkelserne frem i lyset. Derfor tog vi os af dem individuelt og gav dem tilskud til krisehjælp eller til psykologhjælp, så de kunne bearbejde oplevelsen, siger hun til Journalisten.dk.

Fredagen lavede også hundreder af norske skuespillerinder et opråb mod seksuelle overgreb indenfor den norske film- og teaterbranche, som følge af at deres svenske kolleger gjorde det samme. (News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Sverige03. februar 2023

Grænsekontrollen skal ifølge Tidö-aftalen skærpes – men svensk politi håber på lempelser “Vi kan være effektive selv uden genindført grænsekontrol”

Den midlertidige grænsekontrol, som Sverige har haft siden 2015, vil blive skærpet, fremgår det af Tidö-aftalen. Samtidig mener dansk politi...

Energi03. februar 2023

Københavns overborgmester siger nej til et nyt atomkraftværk i Barsebäck

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), er kritisk over for den svenske regerings tanker om et nyt atomkraftværk i Barsebäck....

Politik03. februar 2023

Muharrem Demirok ny leder af det svenske Centerpartiet

Muharrem Demirok blev i denne uge valgt som leder af det grønne liberale parti, Centerpartiet, i Sverige. Han afløser Annie...

Politik03. februar 2023

SD i Region Skåne forsvarer grænsekontrol: “Sindssygt ikke at etablere mulighed for effektiv grænsekontrol ved Øresund lige nu”

Sverigedemokraterna i Region Skåne ønsker at bevare “effektiv grænsekontrol” og går ind for en “fysisk infrastruktur”, skriver SD’s regionsrådsmedlem Niclas...

Sverige03. februar 2023

Budskab til politikerne fra Sveriges nye direktør for Riksbanken: Afskrivningskravene skal fastholdes

Afbetalingskravene har dæmpet husholdningernes gældsætning og resulteret i en sundere udlånskultur i Sverige. Det var budskabet fra Sveriges nye direktør...

Infrastruktur03. februar 2023

SJ, DSB og DB planlægger toglinjen Oslo-Hamburg

I 2027 kan SJ, DSB og Deutsche Bahn (DB) sammen lancere en ny toglinje mellem Oslo og Hamborg med stop...

Bæredygtighed03. februar 2023

Der er behov for øgede investeringer i vandforsyningsnettet, mener eksperter, der advarer om en fremtidig krisesituation

Vi er nødt til at tage os af infrastrukturen under jorden såvel som den over jorden. Det var budskabet til...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.