Sverige
Svensk lovforslag om at indføre en forpligtelse for myndigheder, regioner og kommuner til at videregive oplysninger til retshåndhævende myndigheder
Danmark har gjort det i flere årtier. Nu vil Sverige følge trop. Den svenske regering har besluttet at sende sagen til det svenske justitsministeriums lovafdeling med et forslag om, at myndighederne skal udveksle oplysninger for at bekæmpe organiseret kriminalitet. Det svenske lovforslag betyder, at myndigheder, kommuner, regioner og skoler vil være forpligtet til at videregive oplysninger til de retshåndhævende myndigheder både på eget initiativ samt efter anmodning. Socialvæsenet samt sundheds- og sygehusvæsenet er dog ikke underlagt nogen generel oplysningspligt efter lovforslaget; bortset fra, at de skal videregive kontaktoplysninger. Det foreslås også, at banker og finansielle virksomheder forpligtes til at videregive oplysninger om enkeltpersoner.
“Danmark har et forspring på 30 år, når det kommer til arbejdet mod bandekriminalitet,” skriver Lunds Universitet i et interview med kriminolog David Sausdal fra Sociologiska Institutionen på Lunds Universitet, som forsker i dansk bandevold og kriminalitet på tværs af landegrænser. I Danmark har der for eksempel længe været en model, hvor skoler, sociale myndigheder og politi samarbejder og udveksler informationer.
I den model, som den svenske regering ønsker at lovgive om, foreslås det, at alle myndigheder – undtagen Försvarets Radioanstallt, FRA – samt regioner, kommuner og skoler forpligtes til at videregive oplysninger til de retshåndhævende myndigheder på eget initiativ eller efter anmodning. Der er syv myndigheder, som er defineret som retshåndhævende myndigheder, nemlig Ekobrottsmyndigheten – den svenske myndighed for økonomisk kriminalitet – Kustbevakningen, Polismyndigheten, Skatteverket, Säkerhetspolisen, Tullverket – toldvæsenet – samt Åklagarmyndigheten. Socialforvaltningen og sundheds- og sygehusmyndighederne er ikke underlagt nogen generel oplysningspligt, bortset fra kontaktoplysninger. Det foreslås dog, at tærsklerne sænkes i sundhedsvæsenet for at kunne videregive oplysninger, herunder om vold i hjemmet.
“For at bekæmpe den organiserede kriminalitet er det helt afgørende, at centrale aktører kan dele information på en effektiv og enkel måde. I dag er der for mange hindringer for dette – myndigheder og andre aktører kan eller tør ikke dele information med hinanden. Med det lovforslag, som regeringen har vedtaget i dag, vil vi fortsætte med at nedbryde barrierer for tavshedspligt for at forbedre samfundets evne til at forebygge og bekæmpe kriminalitet. Og det er ikke mindst vigtigt for at forebygge rekrutteringen af børn og unge ind i banderne,” siger justitsminister Gunnar Strömmer i en kommentar.
(News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23