25 juni 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1B xx

Published on december 11th, 2018 | by Nicklas Andersen

0

Svensk medicinselskab udvikler kræftforebyggende lægemidler med afsæt i Nobel-forskning

2018-12-11:

Administrerende direktør for det Lund-baserede medicinalfirma Alligator Bioscience, Per Norlén, kalder udviklingen af ny kræftforebyggende medicin for “verdensunikt”. Foto: News Øresund

Alligator Bioscience, der ligger i Lund, Skåne, er de første med at udvikle et verdensunikt lægemiddel designet til at bremse spredningen af cancer. Lægemidlerne tager afsæt i Nobelprisvindende forskning indenfor medicin og kemi. Det skriver Sydsvenskan.

Cellegift, strålebehandling og kirurgi. Det er de tre største behandlingsmuligheder for kræftpatienter foruden immunologi. Og det er netop indenfor immunologien, at vigtige skridt mod effektiv og langvarig kraftbehandling tages.

Alligator Bioscience har med afsæt i forskning fra James Allison og Tasuku Honjo, der er dette års vindere af Nobelprisen i medicin, samt forskning fra Gregory Winter, George Smith og Francis Arnold, der er dette års vindere af Nobelprisen i kemi, udviklet et såkaldt signalprotein med navnet CTLA-4, der hæmmer spredningen af cancertumorer.

– Det, vi har gjort, er at forfine deres opdagelser, siger Per Norlén, administrerende direktør for Alligator Bioscience, til Sydsvenskan og fortsætter:

– Chancen for at overleve spredende hudkræft eller lungekræft er uden behandling nær nul procent. Hvis patienten får CTLA-4-hæmmere og PD1-hæmmere (et andet slags signalprotein, red.), er der en god mulighed for at overleve. Men mere end halvdelen af patienterne oplever så vanskelige bivirkninger, at de afbryder behandlingen, til trods for at de har gode muligheder for at få gavn af den.

Forskerne har anvendt CTLA-4-hæmmerne på mus med kræft, og efter behandlingen viste forsøgene, at musene nu var blevet fri fra kræft.

Problemet med tidligere behandling af patienter med denne slags medicin er, at medicinen samtidig går ind og aktiverer immunforsvaret for andre dele af kroppen, hvilket resulterer i de vanskelige bivirkninger. Men med den nye forskning og udviklingen af CTLA-4 kan medicinen fokusere immunforsvarets aktivering direkte i området omkring kræfttumoren, forklarer Per Norlén ifølge Sydsvenskan:

– Hvis vi lykkes, og jeg tror, vi har fundet løsningen, kan CTLA-4-produktet gå direkte til tumoren og aktiverer immunforsvaret kraftigt der, men ikke i andre dele af kroppen. På den måde kan patienten tilbydes en effektiv behandling, samtidig med at bivirkningerne holdes nede så meget som muligt. Dette er verdensunikt.

(News Øresund)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑