Følg os på

Forskning

Svensk minister støtter underminering af religiøse friskoler

Publiseret

 

Sveriges civilminister, Ardalan Shekarabi (S), giver moralsk opbakning til to kommuners forslag om at stoppe udlejning af lokaler til religiøse friskoler. Foto: News Øresund – Mandus Örarbäck

Sveriges civilminister, Ardalan Shekarabi (S), støtter to kommuners forsøg på at undergrave religiøse friskoler. Det vil de gøre ved at stoppe udlejning af lokaler til skolerne.

Religiøse friskoler i Sverige skal snart lede efter nye lokaler at undervise eleverne i. Det skal de i hvert fald, hvis skolen ligger i enten Stockholm eller Botkyrka.

Her har to ledende skolepolitikere nemlig luftet ideen om at fjerne grundlaget for de religiøse friskoler ved at nægte at udleje lokaler til deres undervisning. Den ide bakker Sveriges civilminister, Ardalan Shekarabi, op om:

– Jeg byder deres beslutning velkommen og håber, at flere kommuner gør det samme, siger ministeren til Sveriges Radio.

Ministeren og hans parti Socialdemokraterna har også tidligere udtalt, at de gerne så, at skolerne helt lukkes ned. Men ifølge den svenske grundlov er de religiøse friskoler tilladt, og derfor kan et omfattende forbud ikke gøre sig gældende.

Læs mere: Socialdemokratisk udspil: Luk ned for religiøse friskoler

Derfor har to politikere fra Stockholm og Botkyrka fremsat et kommunalt forslag om at stoppe udlejning af undervisningslokaler til religiøse friskoler.

– Der er ikke nogen ide i at kigge på Stockholm Kommunes lokaler. Og dem, som overvejer at starte nye friskoler, kan også glemme at leje lokaler af Stockholm Kommune, siger Olle Burell (S), skoleborgmester i Stockholm Kommune, til lokalmediet Stockholmdirekt.se.

Olle Burell bliver bakket op af partifællen Emanuel Ksiazkiewicz (S) fra Botkyrka, som mener, at et opgør med religiøse friskoler er nødvendigt, da skolerne blandt andet kan være med til at besværliggøre integrationen:

– Vores skoler skal handle om at styrke alle børn, der skal være fokus på skoleresultater. Religiøse friskoler risikerer at lægge fokus på forkerte ting og gør integration sværere, siger Emanuel Ksiazkiewicz, formand i Botkyrkas uddannelsesnævn, til Stockholmdirekt.se.

Den kritik af friskolerne kan civilminister Ardalan Shekarabi nikke genkendende til, og mener derudover, at skolernes værdier er grundlæggende anderledes fra de svenske værdier.

– Hvis vi har én elev i Sverige, som udsættes for religiøs påvirkning i skolen, hvis vi har én elev i Sverige, som får en uddannelse, der ikke er baseret på de værdier, som karakteriserer vores samfund – da har vi fejlet, siger Ardalan Shekarabi til Sveriges Radio.

Men selvom Ardalan Shekarabi bakker op om kommunernes forslag, er der ikke noget, han som minister kan gøre for at tilskynde processen. Skolevæsenet er nemlig et kommunalt anliggende, og derfor understreger ministeren også, at han udtaler sig som socialdemokrat og ikke som minister.

(News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Infrastruktur24. april 2024

Efter kollapset: E6 forbi Stenungsund forventes at åbne for trafik allerede til sommer

I februar meddelte Trafikverket, at reparationsarbejdet af E6 uden for Stenungsund forventedes at være færdigt og klar til trafik i...

Forskning24. april 2024

Politikerne vil se mere samarbejde på tværs af strædet om kvinders sundhed

Kvinders sundhed skal sættes højere på dagsordenen. Det mener et panel bestående af sundhedspolitikere fra begge sider af sundet, da...

Infrastruktur24. april 2024

Ny rapport om Inlandsbanan – ruten er interessant for det svenske forsvar

I en ny rapport fra Trafikverket fremgår det, at det svenske forsvar “bør have større og tydeligere indflydelse på infrastrukturudviklingen af...

Infrastruktur24. april 2024

Trafikverkets kommende Øresundsrapport: “Det skorter allerede i dag på redundans”

Kapaciteten på tværs af Øresund vil vare længe endnu, mens redundans allerede er en mangelvare. Det er en af konklusionerne...

Sverige19. april 2024

Svenskerne arbejder længere – den reelle pensionsalder er steget til 66 år

Mellem 2022 og 2023 steg den gennemsnitlige pensionsalder i Sverige med 1,2 år til 66,0 år, skriver Sydsvenskan baseret på...

Energi19. april 2024

Malmø starter forfra med sit eget energiselskab

Malmø Kommune starter sit eget energiselskab for at sikre en “tilstrækkelig og bæredygtig elforsyning til en overkommelig pris og samtidig...

Energi19. april 2024

Danmark og Sverige indgår aftale om eksport af CO2 til permanent oplagring

Opsamling og lagring af CO2 kaldes normalt CCS og anses af mange for at være en af mange måder at...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.