25 juni 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1A xx

Published on december 20th, 2018 | by Nicklas Andersen

0

Svensk regeringsdannelse udskydes til det nye år

2018-12-20:

Formandsdebat. Socialdemokraternas formand Stefan Löfven (S) debatterer med Centerpartiets formand Annie Lööf (C). Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag.

Riksdagens formand Andreas Norlén (M) har meddelt, at næste afstemning om statsministerposten først kommer til at blive afholdt 16 januar 2019. Tiden op til skal bruges af de to statsministerkandidater Stefan Löfven (S) og Ulf Kristersson (M) til at gå i dialog med de andre partier.

Egentlig havde Andreas Norlén helst villet, at en tredje statsministerafstemning havde fundet sted før juleaften. Den forestilling måtte han opgive, efter Stefan Löfven og Ulf Kristersson havde bedt om mere tid til at samle støtte blandt de andre partier.

Det skriver Dagens Nyheter.

– De vil have tid til dialog og forhandlinger med forskellige partier, men også forskellige forankringsprocesser inde i partierne, siger parlamentsformanden ifølge Dagens Nyheter.

I løbet af den langdragne regeringsdannelse er Sverigedemokraterna blevet påtalt som ’tungen på vægtskålen’, men så længe ingen af Riksdagspartierne vil forhandle med dem, kan det være lige godt det samme.

Nu ser det dog ud til, at Centerpartiet kan indtage rollen som tungen på vægtskålen, eftersom Annie Lööf den seneste tid har balanceret mellem rød og blå blok. Vælger Annie Lööf og Centerpartiet at støtte en socialdemokratisk regering sammen med Liberalerna, vil der med sikkerhed kunne dannes en rød regering.

Modsat kan Centerpartiet lægge deres mandater hos Moderaterna og Kristdemokraterna, og dermed forsøgsvis holde sammen på den efterhånden traditionelle, borgerlige koalition kendt som ’alliansen’. Men i dette scenarie er der ikke nok mandater, og koalitionen får derfor brug for støtte af enten et rødt-grønt parti – hvilket disse ikke har udtrykt interesse for – eller af Sverigedemokraterna.

Men Centerpartiet har samtidig gjort det til en mærkesag at holde Sverigedemokraterna uden for politisk indflydelse. For såfremt alliansen danner regering med Sverigedemokraternas støtte, vil enhver fremtidig politik, de fører, kræve SD-støtte på ny – præcis som man kender det i Danmark med VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti.

(News Øresund)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑