Følg os på

Politik

Svensk regeringsforslag: Virksomheders småfejl skal ikke være grundlag for udvisning af arbejdskraftindvandrere

Publiseret

 

Sveriges integrationsminister Heléne Fritzon (S) foreslår sammen med regeringen, at udvisning af arbejdskraftindvandrere skal baseres på en helhedsbedømmelse. Foto: Kristian Pohl – Regeringskansliet

En femtedel af den finansielle sektor i Sverige mener, at udvisning af arbejdskraftindvandrere på baggrund af virksomheders småfejl er et problem, viser en undersøgelse foretaget af Demoskop. Derfor foreslår den svenske regering nu, at udvisningen af arbejdskraftindvandrere skal baseres på et helhedsbillede, og at de, der grundet virksomheders fejl er blevet udvist, skal være i stand til at kræve skadeserstatning, skriver Dagens Nyheter.

Hver måned udviser den svenske regering hundredvis af indvandrere, selvom mange af dem er højt kvalificerede til jobs, som svenske virksomheder skriger efter. Det skriver Dagens Nyheter.

Analysevirksomheden Demoskop offentliggjorde sidste uge en undersøgelse af svenske handelskamre, som viste, at hver femte aktør inden for finanssektoren mener, at udvisningerne er et problem for sektoren.

– Det er et højt tal, at så mange som 20 procent oplever, at det er et problem. Vi har kontakt med virksomheder fra alle mulige brancher, der påvirkes af det her, siger Maria Rankka, administrerende direktør for Stockholms Handelskammer, til Dagens Nyheter.

Derfor vil den svenske regering nu have, at Migrationsverket, en svensk myndighed der arbejder med integration af indvandrere, skal basere udvisningen af indvandrere på et helhedsbillede.

Et eksempel på en udvisning, der ikke er lavet på baggrund af et helhedsbillede, er den 32-årige Hussein Ismail. Han arbejde i 2015 som vicedirektør for en biotech-virksomhed i Lund. Da virksomheden havde økonomiske udfordringer, valgte Ismail og hans kollegaer midlertidigt at sænke deres lønninger for at redde virksomheden. I tre måneder modtog han henholdsvis 13.000, 17.000 og 11.706 svenske kroner i løn, hvorimod loven tilsagde, at Ismail som minimum skulle have 18.500 svenske kroner om måneden, skriver SVT Nyheter.

Lovgivningen skal egentlig sikre, at indvandrere med arbejdstilladelse ikke udnyttes af arbejdsgivere ved at blive betalt for lidt i løn. På den måde var Ismails velvillige lønnedgang i strid med svensk lovgivning, og derfor var Migrationsverket nødt til at udvise ham, selvom det var en kollektiv beslutning blandt alle medarbejderne.

Mindre fejltagelser fra arbejdsgivere skal ikke kunne lede til, at man havner i en situation, hvor man udvises, fordi arbejdsgiveren ikke har opfyldt vilkårene for ansættelsen. I så fald skal der være mulighed for at sanktionere, siger Helene Fritzon (S), Sveriges integrationsminister, til Dagens Nyheter.

Men selvom udvisningen af Ismail kan synes kontraproduktiv, er man nødt til at følge lovens regler. Ellers kan det lede til et skråplan:

– Her har man bevidst afveget fra at betale den aftalte løn. Skulle man vælge at se gennem fingrene med det her, så er der utrolig mange andre sager, hvor mennesker faktisk bliver udnyttet, der ville kunne ende dårligt, siger Fredrik Bengtsson, kommunikationsdirektør ved Migrationsverket, til SVT Nyheter.

Udover at udvisninger skal baseres på helhedsbedømmelser, så ligger forslaget også op til, at arbejdskraftindvandrere, der grundet virksomheders fejl er blevet udvist, skal have muligheden for at søge skadeserstatning.
(News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Sverige03. februar 2023

Grænsekontrollen skal ifølge Tidö-aftalen skærpes – men svensk politi håber på lempelser “Vi kan være effektive selv uden genindført grænsekontrol”

Den midlertidige grænsekontrol, som Sverige har haft siden 2015, vil blive skærpet, fremgår det af Tidö-aftalen. Samtidig mener dansk politi...

Energi03. februar 2023

Københavns overborgmester siger nej til et nyt atomkraftværk i Barsebäck

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), er kritisk over for den svenske regerings tanker om et nyt atomkraftværk i Barsebäck....

Politik03. februar 2023

Muharrem Demirok ny leder af det svenske Centerpartiet

Muharrem Demirok blev i denne uge valgt som leder af det grønne liberale parti, Centerpartiet, i Sverige. Han afløser Annie...

Politik03. februar 2023

SD i Region Skåne forsvarer grænsekontrol: “Sindssygt ikke at etablere mulighed for effektiv grænsekontrol ved Øresund lige nu”

Sverigedemokraterna i Region Skåne ønsker at bevare “effektiv grænsekontrol” og går ind for en “fysisk infrastruktur”, skriver SD’s regionsrådsmedlem Niclas...

Sverige03. februar 2023

Budskab til politikerne fra Sveriges nye direktør for Riksbanken: Afskrivningskravene skal fastholdes

Afbetalingskravene har dæmpet husholdningernes gældsætning og resulteret i en sundere udlånskultur i Sverige. Det var budskabet fra Sveriges nye direktør...

Infrastruktur03. februar 2023

SJ, DSB og DB planlægger toglinjen Oslo-Hamburg

I 2027 kan SJ, DSB og Deutsche Bahn (DB) sammen lancere en ny toglinje mellem Oslo og Hamborg med stop...

Bæredygtighed03. februar 2023

Der er behov for øgede investeringer i vandforsyningsnettet, mener eksperter, der advarer om en fremtidig krisesituation

Vi er nødt til at tage os af infrastrukturen under jorden såvel som den over jorden. Det var budskabet til...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.