Følg os på

Infrastruktur

Svensk SJ får konkurrence af privat hurtigtog

Publiseret

 

MTR_Express_webb

Hongkong-baserede MTR Express begyndte i weekenden at køre sine røde energibesparende hurtigtog mellem Göteborg og Stockholm. Foto: MTR Express.

I weekenden begyndte Hongkong-baserede MTR køre tog mellem Göteborg og Stockholm med nybyggede hurtigtog med hastigheder op mod 200 km/t. MTR Express satser på lave billetpriser og førsteklasseskomfort i hele toget.

Når MTR Express vælger at konkurrere med det statslige svenske togselskab SJ på deres mest profitable strækning, er det med hjælp af en kombination af pris, komfort og grøn tankegang.
De nybyggede røde tog fra Schweiz, Stadler Flirt Nordic bruger ifølge virksomheden op mod 40 procent mindre energi, men kører noget langsommere end SJ’s X2000. Rejsetiden med MTR Express bliver 3 timer og 19 minutter mellem Göteborg og Stockholm.
Billetpriserne bliver noget lavere, og MTR Express regner med. at antallet togrejsende mellem de to byer vil tage markedsandele fra fly- og biltrafikken.

”Vi har på under halvandet år set vores barn blive født, fra bestillingen på vores nye hurtigtog blev afgivet til vi står her i dag og indvier MTR Express,” siger administrerende direktør Johan Söör i en kommentar.

Virksomheden investerer 700 millioner kronor i satsningen på at blive en privat konkurrent til SJ. Indtil videre er tre af de seks bestilte tog leveret. Når alle er sat i drift, kan MTR Express tilbyde 90 afgange om ugen mellem Göteborg og Stockholm, hvilket kan sammenlignes med SJ’s 250 afgange. (News Øresund)

Eksempel på privat togtrafik i Sverige

Kører egen trafik
MTR Express.
Hongkong-baseret virksomhed, som i weekenden begyndte at køre strækningen Göteborg-Stockholm med nye hurtigtog, med hastigheder op mod 200 km/h.
Arlanda Express- A-train. Har eneret til at køre mellem Stockholm og Arlanda lufthavn frem til 2040 med tog, der kører 200 km/t.
Snälltåget (Transdev) kører med ældre tog Malmö-Stockholm-Åre.

Kører tog for offentlige bestillere
Transdev (tidligere Veolia Transport)
– kører blandt andet Øresundstog på bestilling af Öresundståg AB og driver trafikken med Krösatåg og Kustpilen i det sydlige Sverige.
Arriva (Deutsche Bahn)
– kører blandt andet skånske Pågatågen på bestilling af Skånetrafiken, Östgötapendlen på bestilling af Östgötatrafiken, flere toglinjer for Stockholms Lokaltrafik og er sammen med SJ medejer af Botniatåg.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Sverige03. februar 2023

Grænsekontrollen skal ifølge Tidö-aftalen skærpes – men svensk politi håber på lempelser “Vi kan være effektive selv uden genindført grænsekontrol”

Den midlertidige grænsekontrol, som Sverige har haft siden 2015, vil blive skærpet, fremgår det af Tidö-aftalen. Samtidig mener dansk politi...

Energi03. februar 2023

Københavns overborgmester siger nej til et nyt atomkraftværk i Barsebäck

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), er kritisk over for den svenske regerings tanker om et nyt atomkraftværk i Barsebäck....

Politik03. februar 2023

Muharrem Demirok ny leder af det svenske Centerpartiet

Muharrem Demirok blev i denne uge valgt som leder af det grønne liberale parti, Centerpartiet, i Sverige. Han afløser Annie...

Politik03. februar 2023

SD i Region Skåne forsvarer grænsekontrol: “Sindssygt ikke at etablere mulighed for effektiv grænsekontrol ved Øresund lige nu”

Sverigedemokraterna i Region Skåne ønsker at bevare “effektiv grænsekontrol” og går ind for en “fysisk infrastruktur”, skriver SD’s regionsrådsmedlem Niclas...

Sverige03. februar 2023

Budskab til politikerne fra Sveriges nye direktør for Riksbanken: Afskrivningskravene skal fastholdes

Afbetalingskravene har dæmpet husholdningernes gældsætning og resulteret i en sundere udlånskultur i Sverige. Det var budskabet fra Sveriges nye direktør...

Infrastruktur03. februar 2023

SJ, DSB og DB planlægger toglinjen Oslo-Hamburg

I 2027 kan SJ, DSB og Deutsche Bahn (DB) sammen lancere en ny toglinje mellem Oslo og Hamborg med stop...

Bæredygtighed03. februar 2023

Der er behov for øgede investeringer i vandforsyningsnettet, mener eksperter, der advarer om en fremtidig krisesituation

Vi er nødt til at tage os af infrastrukturen under jorden såvel som den over jorden. Det var budskabet til...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.