Følg os på

Infrastruktur

Svensk SJ får konkurrence af privat hurtigtog

Publiseret

 

MTR_Express_webb

Hongkong-baserede MTR Express begyndte i weekenden at køre sine røde energibesparende hurtigtog mellem Göteborg og Stockholm. Foto: MTR Express.

I weekenden begyndte Hongkong-baserede MTR køre tog mellem Göteborg og Stockholm med nybyggede hurtigtog med hastigheder op mod 200 km/t. MTR Express satser på lave billetpriser og førsteklasseskomfort i hele toget.

Når MTR Express vælger at konkurrere med det statslige svenske togselskab SJ på deres mest profitable strækning, er det med hjælp af en kombination af pris, komfort og grøn tankegang.
De nybyggede røde tog fra Schweiz, Stadler Flirt Nordic bruger ifølge virksomheden op mod 40 procent mindre energi, men kører noget langsommere end SJ’s X2000. Rejsetiden med MTR Express bliver 3 timer og 19 minutter mellem Göteborg og Stockholm.
Billetpriserne bliver noget lavere, og MTR Express regner med. at antallet togrejsende mellem de to byer vil tage markedsandele fra fly- og biltrafikken.

”Vi har på under halvandet år set vores barn blive født, fra bestillingen på vores nye hurtigtog blev afgivet til vi står her i dag og indvier MTR Express,” siger administrerende direktør Johan Söör i en kommentar.

Virksomheden investerer 700 millioner kronor i satsningen på at blive en privat konkurrent til SJ. Indtil videre er tre af de seks bestilte tog leveret. Når alle er sat i drift, kan MTR Express tilbyde 90 afgange om ugen mellem Göteborg og Stockholm, hvilket kan sammenlignes med SJ’s 250 afgange. (News Øresund)

Eksempel på privat togtrafik i Sverige

Kører egen trafik
MTR Express.
Hongkong-baseret virksomhed, som i weekenden begyndte at køre strækningen Göteborg-Stockholm med nye hurtigtog, med hastigheder op mod 200 km/h.
Arlanda Express- A-train. Har eneret til at køre mellem Stockholm og Arlanda lufthavn frem til 2040 med tog, der kører 200 km/t.
Snälltåget (Transdev) kører med ældre tog Malmö-Stockholm-Åre.

Kører tog for offentlige bestillere
Transdev (tidligere Veolia Transport)
– kører blandt andet Øresundstog på bestilling af Öresundståg AB og driver trafikken med Krösatåg og Kustpilen i det sydlige Sverige.
Arriva (Deutsche Bahn)
– kører blandt andet skånske Pågatågen på bestilling af Skånetrafiken, Östgötapendlen på bestilling af Östgötatrafiken, flere toglinjer for Stockholms Lokaltrafik og er sammen med SJ medejer af Botniatåg.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Politik08. juli 2024

Sveriges minister for nordisk samarbejde, Jessika Roswall (M), foreslået som ny EU-kommissær

Jessika Roswall (M), som ud over at være minister for nordisk samarbejde også er EU-minister, er blevet nomineret som ny...

Energi04. juli 2024

Grøn omstilling er størst, når syv samarbejdsprojekter deler 137 Interreg-millioner

Fem projekter inden for Grön Omställning, et inden for Hållbara Transporter et inden for Gränslös Arbetsmarknad skal dele 136,7 mio....

Samfund04. juli 2024

Konjunkturen i Øresundsregionen: Befolkningsprognoserne sænkes i både Sverige og Danmark – danskernes realløn er tilbage over niveauet fra før inflationskrisen

På begge sider af Øresund er befolkningsfremskrivningerne blevet nedjusteret. I Sverige skønnes dette at føre til et reduceret behov for...

Danmark04. juli 2024

EU-støtte til nye overhalingsspor ved Kalvebod, der øger muligheden for tung militær transport over Øresundsbroen

Muligheden for at transportere tunge militærkøretøjer over Øresundsbroen forbedres ved, at EU yder op til 319 mio. kr. i støtte...

Erhverv03. juli 2024

Svensk og dansk life science-industri får stadig større betydning for landenes økonomier

Life science-industrien står for næsten 10 pct. af Sveriges eksport, og i løbet af de seneste 10 år er den...

Infrastruktur04. juli 2024

Svenske Trafikverket: Ny Øresundsforbindelse er nødvendig i 2050, men intet forslag opfylder alle behov

Snart er det tid til at påbegynde arbejdet med en fremtidig ny forbindelse over Øresund; hvis den vel at mærke...

Infrastruktur04. juli 2024

Københavns overborgmester håber på en dansk-svensk undersøgelse af forbindelserne over Øresund – men afviser Landskronas forslag om en Europaspor-forbindelse til København

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), ser positivt på konklusionerne i Trafikverkets rapport om kapacitet og redundans over Øresund. Hun...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.