21 april 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1C xx

Published on januar 24th, 2019 | by Nicklas Andersen

0

Svenske havnearbejdere strejker – arbejdsgivere svarer igen med lockout

2019-01-24:

Havnearbejdere ved blandt andet Helsingborgs containerhavn har nedlagt arbejdet grundet overenskomststridigheder med arbejdsgiveren. Foto: News Øresund

Grundet uenigheder om ny overenskomstaftale har havnearbejdere i 15 svenske havne, herunder fem havne i den sydlige og vestlige del af landet, strejket onsdag og torsdag. Arbejdsgiveren Sveriges Hamnar (SH) kvitterer med lockout.

Fagforeningen Hamnarbetarförbundet (HF) og de hertil tilhørende 1.300 havnearbejdere er underordnet en overliggende overenskomst mellem arbejdsgiveren SH og fagforeningen Transportarbeterförbundet.

Derfor har HF siden 2016 presset på for at få tegnet en egen overenskomst. Flere forhandlinger samt strejker har været undervejs siden da, men SH har ikke mødt kravene på tilfredsstillende vis, mener HF.

– De vil have, at vi afsiger os muligheden for at indgå i lokale forhandlinger, men det vil vi ikke, da det krænker vores rettigheder, siger Erik Helgeson, medlem af HF’s bestyrelse, til TT.

Omvendt mener arbejdsgiveren, at de har mødt de fremstillede krav, og at det nu er op til HF at tage ansvar for at få stoppet arbejdsnedlæggelsen.

– Vi accepterer, at de skal have deres egen overenskomst. Bolden og ansvaret ligger på Hamnarbetarförbundets halvdel, og de er nødt til at forklare, hvad de yderligere vil have, og hvorfor dette skulle være rimeligt, siger Mattias Dahl, administrerende direktør for arbejdsgiverorganisationen Transportföretagen, som SH hører under.

Stridigheden mellem parterne har i første omgang ledt til landsdækkende strejker, hvor omkring 1.000 HF-medlemmer ud af 1.300 har været indblandet. Den planlagte varighed af strejkerne har ligget mellem to til seks timer.

Som respons til strejkerne har Transportföretagen varslet lockout – dog ikke kun i strejketimerne, men også i de resterende arbejdstimer. Og det kan komme til at koste dyrt.

Som følge af havnearbejderenes strejker i 2017 beregnes det, at svenske virksomheder har mistet op mod 4,5 milliarder svenske kroner grundet ændringer i transportveje, længere transporttid og forsinkede leveringer. Det viser en rapport fra Svenskt Näringsliv ifølge TT.

Af de 15 strejkeramte havne i Sverige er følgende fem havne beliggende i den sydlige og vestlige del af landet:

Helsingborgs Hamn AB
Copenhagen Malmö Port AB
CMP Norra Hamnen AB, Malmö
Karlshamns Hamn AB
Gothenburg Ro/Ro Terminal AB

Kilde: Transportföretagen ifølge TT.

(News Øresund)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑