26 mars 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1A xx

Published on november 1st, 2018 | by Nicklas Andersen

0

Svenske partier vil kopiere dansk flexicurity-model

2018-11-01:

Centerpartiet og Liberalerna i Sverige er fortalere for en reformering af arbejdsmarkedssystemet. Et forbillede kunne eksempelvis være Danmarks system med flexicurity, skriver Dagens Nyheter. Foto: News Øresund – Nicklas Bunck Sørensen Andersen

De liberale partier Centerpartiet og Liberalerna er fortalere for en reformering af arbejdsmarkedet. Forbilledet er Danmarks flexicurity-model med større rørlighed og sikkerhed, skriver Dagens Nyheter.

Med færre danske arbejdsløse end svenske kan det være oplagt at kigge nærmere på den danske arbejdsmarkedsmodel for inspiration.

I Sverige har både Centerpartiet og Liberalerna gjort netop dette, da de ifølge Dagens Nyheter efterspørger et mere fleksibelt arbejdsmarked, der samtidig yder stor sikkerhed i form af a-kasse og dagpenge.

Manglen på fleksibilitet i det svenske arbejdsmarked skal blandt andet findes i loven om ansættelsesbeskyttelse (LAS). Loven betyder, at den, der blev ansat sidst, også må fyres først – altså et lovbestemt rotationsprincip. I Danmark ansættes og fyres personalet i højere grad efter vedkommendes kompetencer.

Den lov vil både Centerpartiet og Liberalerna reformere, så kompetencer vejer tungere end anciennitet. Ifølge Dagens Nyheter forslår Centerpartiet konkret, at virksomheder med op til 50 ansatte helt skal undtages reglen. Liberalerna foreslår, at virksomheder med op til 49 ansatte skal kunne undtage fem personer fra reglen.

Modsætningsvis mener Miljöpartiet, at de nuværende regler fungerer fint. Socialdemokraterna har heller ikke ambitioner om at ændre på regelværket, men påpeger, at kompetencer allerede i dag er centrale faktorer i ansættelsesprocesser, og at undtagelser fra rotationsprincippet kan forhandles lokalt mellem arbejdspladser og fagforeninger.

Selve sikkerhedsnettet med a-kasse og dagpenge har Sverige allerede inkorporeret, og aktiveringskurser og jobtræning i jobcentrene har de også. Den danske og svenske arbejdsmarkedsmodel minder dermed meget om hinanden, og det drejer sig derfor kun om at finpudse modellen, mener Lisbeth Pederen, forsknings- og analysechef ved VIVE, Danmarks Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, ifølge Dagens Nyheter.

(News Øresund)

Fakta – Svensk A-kasse

Svenske A-kasser fungerer i grunden på samme måde som de danske, men variere meget i længde og størrelse, og er væsentligt billigere at være medlem af.

Det koster mellem 100-200 svenske kroner om måneden at være medlem af en af de 27 svenske A-kasser på markedet.

Dagpengesatsen er 80 procent af den lediges løn de første 100 dage (maksimum 910 svenske kroner om dagen), hvorefter beløbet til maksimum 760 svenske kroner om dagen for de næste 100 dage.

Efter 200 dage som arbejdsløs falder satsen til 70 procent af lønnen (maksimum 760 svenske kroner om dagen). Man har ret til 300 dages dagpenge, medmindre man har børn under 18 år, hvortil man kan få dagpenge i 450 dage.

Kilde: Øresund Direkt 


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑