26 mars 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1E xx

Published on juni 21st, 2018 | by Nicklas Andersen

0

Svenskerne raser over høje elregninger – men i Danmark er det langt dyrere

2018-06-21:

Den primære grund til svenskernes dyrere og dyrere elregninger er el-tarifferne – en afgift der pålægges distribution og transmission af elektricitet gennem elnettet; altså ledningerne. Foto: Chris Hunkeler – (CC BY-SA 2.0)

Det er for nyligt kommet frem, at svenske elselskaber over de seneste fem år har hævet afgiften på distribution af elektricitet med op til 65 procent, hvilket løbende har mødt stor kritik fra interesseorganisationen Nils Holgerssongruppen og fra forbrugerne. I Danmark er elregningen imidlertid langt højere, viser tal fra Dansk Energi.

Grundet flere års afgiftsforhøjninger på distribution af elektricitet – undertiden kendt som el-tariffer – er prisen på distributionen blevet op til 65 procent dyrere, end den var for blot fem år siden.

Og det har interesseorganisationen Nils Holgerssongruppen, en sammenslutning af forskellige boligforeninger der årligt undersøger forbrugernes vilkår på boligmarkedet, kritiseret. Ifølge gruppens egne beregninger er gennemsnitsprisen for el steget med 633 svenske kroner om året de seneste fem år.

I Danmark er elregningerne til gengæld langt dyrere, men der er det ikke distributionsafgiften, som kritiseres, men snarere de ”tårnhøje elafgifter”, siger Dansk Energis administrerende direktør, Lars Aagaard, til News Øresund.

For kigger man på en almindelig dansk elregning for et hus med et årligt elforbrug på 4.000 KWh, udgør prisen på selve strømmen lidt over 16 procent. Distribution samt transmission af elektriciteten udgør lidt under 17 procent, viser en opgørelse over elpriser, som Dansk Energi har foretaget for News Øresund.

Elafgifter samt en grøn afgift – den såkaldte PSO-afgift – udgør til gengæld knap 47 procent af den samlede elregning, mens de resterende procenter er forbeholdt moms. Et forsigtigt skøn over den samlede elpris er 226 øre per KWh, viser opgørelsen.

Kigger man i stedet på en almindelig svensk elregning for et hus i Sydsverige med et årligt elforbrug på 4.000 KWh, udgør prisen på el lidt over 29 procent af den samlede pris, mens distribution og transmission udgør 28 procent. Elafgifter står for 22 procent af regningen, mens resten er moms. Et forsigtigt skøn over den samlede elpris er 134 danske øre per KWh.

Prisen på elektricitet samt prisen for at få den transporteret gennem elnettet er altså markant billigere i Danmark, end den er i Sverige. Alligevel er det danskerne, som på bundlinjen må hive flest penge op af lommen for at betale regningen, hvilket skyldes de høje elafgifter samt PSO-afgiften.

Men disse afgifter har også mødt stor kritik fra de økonomiske vismænd, siger Lars Aagard, der heller ikke selv kan forstå, hvorfor de er så høje:

– Den rekordhøje danske elafgift giver ingen mening, når vi samtidig har investeret milliarder i, at vores strøm nu er 70 procent grøn. Afgiften hæmmer desuden vækst og gavner ikke ligheden i samfundet. Derfor foreslår en lang række økonomiske eksperter som for eksempel de økonomiske vismænd at sænke elafgiften med 70 procent, siger han.

Samtidig påpeger han, at det godt kunne tyde på at skuden snart vender. Han henviser her til den danske regerings energiudspil, hvor de foreslår at sænke elafgiften med 25 øre per KWh. Det anser Lars Aagard for at være ”et godt første skridt”, siger han til News Øresund.

(News Øresund – Nicklas Bunck Sørensen Andersen)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑