Følg os på

Danmark

Sverige har den sikreste trafik i EU – Danmark er nummer fire

Publiseret

 

Danmark og Sverige ligger i top fem i trafiksikkerhed i EU. Det skyldes blandt andet satsninger på motorveje og rundkørsler, forklarer eksperter. Foto: News Øresund – Johan Wessman

Sverige er det land i EU, som har færrest dræbte i trafikken, viser en ny opgørelse fra EU-kommissionen. Danmark snupper en fjerdeplads, og på bunden af listen finder man lande som Rumænien og Bulgarien.

Det sikreste land i EU, når det gælder trafiksikkerhed, er Sverige. I løbet af 2017 mistede 25 personer livet pr. en million indbyggere i den svenske trafik. Det er en forbedring sammenlignet med 2016, hvor tallet lå på 27, hvilket svarer til seks procent færre dødsfald.

I Danmark var der i løbet af 2017 32 personer, som mistede livet i trafikken pr. en million indbyggere. Det betyder, at Danmark er det fjerdesikreste land, hvad angår trafiksikkerhed, kun overgået af Sverige, Storbritannien og Holland. Forrige år lå tallet på 37, hvilket svarer til 13 procent færre trafikrelaterede dødsfald.

Den positive trafikudvikling i Danmark skal forstås som et resultat af en målrettet indsats om at forbedre den danske trafik, som begyndte i 90’erne, og som sidenhen er blevet opdateret med nye målsætninger i 2013, forklarer Jesper Sølund, dokumentationschef ved Rådet for Sikker Trafik.

– Færdselssikkerhedskommissionen lavede en handlingsplan i 90’erne om at halvere antallet af dræbte og skadede i trafikken over 12 år. Handlingsplanen havde i alt 32 tiltag, 16 statslige og 16 kommunale. Et af tiltagene var for eksempel at man skal have højtsiddende baglygter på biler, siger Jesper Sølund til News Øresund.

I 2013 opdaterede man handlingsplanen, så målsætningen i stedet lød på, “at antallet af dræbte i 2020 ikke må overstige 120”. Det mål har man forsøgt at efterleve ved blandt andet at satse på flere motorveje, flere rundkørsler, bedre trafikanter og sikrere biler, forklarer Jesper Sølund:

– Der forekommer ofte ulykker i vejkryds, og det har derfor været vigtigt at bygge flere rundkørsler. Også på landeveje kører folk ofte galt, hvorfor man i høj grad har satset på en udbygning af motorvejsnettet. På den måde kan man kanalisere landevejstrafikken til motorvejene, som alt andet lige er sikrere, siger han.

Derudover er det lykkedes at påvirke danske trafikanter til at være mere opmærksomme i trafikken og til at benytte sikkerhedsselen mere. I 90’erne var det cirka 80 procent, som brugte selen, mens det i dag er cirka 96 procent, som benytter den, siger Jesper Sølund til News Øresund og tilføjer:

– Vi kører også generelt langsommere, samtidig med at vi har reduceret antallet af spritbilister. Det skyldes blandt andet, at politiet har ført meget mere målrettede kontroller af bilisterne, hvilket har givet indtrykket af, at det faktisk betyder noget, at man overholder trafikreglerne, siger han.

Hvad angår Sveriges trafiksikkerhed, er en del af forklaringen på deres førsteplads, at man meget tidligt, ligesom i Danmark, formulerede en handlingsplan for trafiksikkerhed. For over 20 år siden formulerede Sverige nemlig en målsætning om en “nulvision”, hvilket betyder, at man sigter efter at bringe antallet af døde i trafikken ned til nul.

Det har man blandt andet gjort ved at satse på såkaldte 2+1 veje, flere rundkørsler, sikrere køretøjer samt at trafikanter generelt er blevet bedre til at anvende sikkerhedssele og autostole til børn, siger Lars Ekman, ekspert på svensk trafiksikkerhed ved Trafikverket.

De konkrete tiltag i Danmark og Sverige minder en del om hinanden, hvilket skyldes, at de Nordiske lande har et tæt samarbejde, hvad angår forbedringer af trafiksikkerheden – Norge ville højst sandsynligt også toppe listen, hvis de altså indgik i opgørelsen, vurderer Jesper Sølund. Han tilføjer, at hvor Danmark lærte meget af Sverige med hensyn til biltrafikken, har Sverige meget at lære af Danmark med hensyn til cykeltrafikken. Danmark har nemlig en cykeltrafik i verdensklasse, siger han.

(News Øresund – Nicklas Bunck Sørensen Andersen)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Øresund13. december 2024

Det danske og svenske luftvåben foretog for første gang en fælles “Juletræsflyvning” over Øresund

Det svenske flyvevåben har tradition for at gennemføre flyvninger over dele af Sverige hvert år med JAS 39 Gripen i...

Erhverv13. december 2024

Forsvarskoncernen Saab investerer massivt i Skåne – nyt kontor i Lund og nyt værft i Landskrona

Den 5. december indviede den svenske forsvarskoncern Saab sit nye værft Shipyard Landskrona, som bliver et supplement til virksomhedens store...

Erhverv13. december 2024

Den danske bankudfordrer Lunar udvider i Sverige

Den danske fintech-virksomhed Lunar fortsætter sin investering i Sverige og er på vej til at blive en full-service bank. Ifølge...

Energi12. december 2024

Elpriserne på niveau med elkrisen i 2022– store regionale forskelle i Sverige

Et vindstille Tyskland presser elpriserne op i hele Nordeuropa, hvilket får den svenske regering til at begynde at tale om...

Kultur11. december 2024

Svenske Kiruna kåres til europæisk kulturhovedstad i 2029

Det var en enig ekspertjury, der pegede på Kiruna som europæisk kulturhovedstad i 2029. Kiruna og Uppsala havde dystet om...

IT / Mobiltelefoni11. december 2024

Nyt svensk pilotprojekt giver længere mobildækning i tilfælde af strømafbrydelse

Uden for Norrtälje er Sveriges første anlæg til backup-dækning til mobiltelefoner blevet bygget. Personer i nærheden af anlægget vil kunne...

Energi11. december 2024

Industrivirksomheder vil sætte skub i svensk energiproduktion – klar til at betale for atomkraft

Et samarbejde mellem 17 store industrivirksomheder, Industrikraft, er klar til at “tage en mere aktiv rolle” i at sikre Sveriges...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.