Samfund
Sverige indfører vaccinationspas ved indendørs arrangementer fra 1. december – vaccinationspas på restauranter og i fitnesscentre kan også blive aktuelt

Fra den 1. december følger Sverige Danmarks eksempel og indfører vaccinepas, som skal gælde for indendørs arrangementer med mere end 100 deltagere. Det besluttede Folkhälsomyndigheten og den svenske regering onsdag. Biografer, koncerter, teaterforestillinger og sportsbegivenheder vil være omfattet af de nye regler. I en situation med en yderligere kraftig stigning i spredningen af sygdommen i Sverige kan det blive nødvendigt at indføre vaccinationspas også for at gå på restauranter, fitnesscentre og museer og genindføre anbefalingen om arbejde hjemme, ifølge nyhedsbureauet TT.
Sverige har ikke tidligere brugt vaccinepas under pandemien, men fra den 1. december indføres det til indendørs arrangementer med mere end 100 deltagere. Det vil være frivilligt for arrangørerne at anvende vaccinationspas, men for dem, der ikke anvender passet, vil der gælde andre regler. Det er endnu ikke blevet offentliggjort, hvordan reglerne vil se ud, men det er sandsynligt, at de f.eks. vil omfatte afstandskrav mellem besøgende og publikumsrestriktioner.
Smittespredningen i Sverige har været mindre i løbet af efteråret end i nabolandene og de fleste andre europæiske lande. Ifølge TT planlægger Folkhälsomyndigheten nu at indføre nye restriktioner og foranstaltninger, hvis smittespredningen øges i Sverige. Generaldirektøren for Folkhälsomyndigheten siger til SVT, at der kan forventes et peak i smitten i midten af december.
De nye foranstaltninger til begrænsning af smittespredning omfatter genindførelse af anbefalingen om hjemmearbejde for dem, der kan arbejde hjemmefra. Der kan også blive aktuelt at indføre vaccinationspas til restauranter, fitnesscentre og museer, ifølge TT. Afstandskrav for restauranter, kan også blive genindført, men det er usandsynligt, at der vil blive indført nye restriktioner for åbningstider for restauranter og barer.
I Danmark blev der den 12. november genindført et krav om, at man skal fremvise coronapas for at gå på restaurant, natklubber og til større arrangementer. En forskel mellem det danske coronapas og det svenske vaccinepas er, at det i Danmark er muligt at tage en negativ covid-test for at få et coronapas, men i Sverige er der krav om at man er færdigvaccineret. Ifølge Folkhälsomyndigheten har 81,8 procent af befolkningen i Sverige over 16 år fået to doser af vaccinen, mens 86,2 procent af befolkningen over 12 år i Danmark er færdigvaccinerede ifølge tal fra Statens Serum Institut. (News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark08. november 2019
I 2020 afsluttes to kortlægninger til nye transportforbindelser over Øresund