Ejendomme
Sverige vil stramme afdragsregler
Nye låntagere til fast ejendom skal i Sverige fremover afdrage indtil gælden er nede på 50 procent. Sådan lyder et forslag fra Finansinspektionen til bindende regler.
Det svenske finanstilsyn, Finansinspektionen fremlagde mandag forslag til strammere regler for nye realkreditlån. Fremover skal låntagere årligt afdrage to procent af det oprindelige lånebeløb indtil restgælden er 70 procent af boligens værdi. Derefter skal der hvert år afdrages en procent på lånet indtil gælden er 50 af boligværdien.
”Finansinspektionen ønsker, at nye boliglåntagere skal afdrage mere end i dag. Det øger deres modstandskraft mod udsving og mindsker risikoen for at Sveriges økonomi påvirkes negativt, hvis noget uventet sker i Sverige eller i omverden,” lyder det i en pressemeddelelse.
En højt gældsat husstand med en belåningsgrad på 85 procent vil med det nye forslag månedligt skulle afdrage 1.700 kroner for hver million kroner i lån. Det skal ses i modsætning til et afdrag på 1.200 kroner i dag, hvis husstanden følger Bankföreningens anbefalede afdragssatser.
Stramningen vil især ramme førstegangskøbere, som vil få svære på et boligmarked, hvor priserne i forvejen er høje. En undersøgelse fra ejendomsmægleren Bjurfors Stockholm viser, at 58 procent af købere i alderen 30-39 år vil være påvirket af stramningen, særligt i hovedstaden, hvor en lille toværelses koster svarende til 3,2 millioner danske kroner.
”Nye på boligmarkedet i storbyerne er særligt sårbare for denne type af indgreb. Det betyder, at færre unge vil få råd at købe en bolig i Stockholms centrum, hvor priserne er højst, ” siger Pontus Kopparberg til Svenska Dagbladet.
Finansinspektionens forslag skal nu udmejsles i detaljer hen over de kommende måneder med en række overgangsregler, især for midlertidig afdragsfrihed ved arbejdsløshed, sygdom eller død.
Danske tanker om låneafdrag
I Danmark er boligejere flere steder afhængig af afdragsfrihed for at opretholde deres økonomiske levestandard. Her taler politikere og finansfolk om et indgreb, hvor man vil skærpe kravene for afdragsfrihed efter de første lån med afdragsfrihed udløb for et år siden og langsom sender en tikkende afdragsbombe til sprængning. Hos Finanshuset i Fredensborg advarer økonomisk rådgiver Jacob Tejsner overfor News Øresund mod at lave låneindgreb, når boligmarkedet er trængt.
”Om to-fire år vil man visse steder få det svært, fordi man lånte, da boligpriserne var højst. Nogle steder i Udkantsdanmark vil man være umådeligt hårdt ramt af en kombination af faldende priser, anden gæld og fordi indkomsten ikke række til en kreditgodkendelse. En stramning er fornuftig, hvis den bliver gjort ordentlig på det rette tidspunkt, når økonomien går godt og låntagerne ikke sidder på kanten af deres egen betalingsevne,” siger Jacob Tejsner. (News Øresund – Peter Mulvany)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23