Følg os på

Ejendomme

Sverige vil stramme afdragsregler

Publiseret

 

bostädermalmö

Svensk låneindgreb vil fremover tvinge boligejere til at afdrage på deres lån indtil restgælden er 50 procent. De nye regler vil særligt presse førstegangskøbere, der vil ind på et boligmarked med stigende boligpriser.Foto: News Øresund – Johan Wessman.

Nye låntagere til fast ejendom skal i Sverige fremover afdrage indtil gælden er nede på 50 procent. Sådan lyder et forslag fra Finansinspektionen til bindende regler.

Det svenske finanstilsyn, Finansinspektionen fremlagde mandag forslag til strammere regler for nye realkreditlån. Fremover skal låntagere årligt afdrage to procent af det oprindelige lånebeløb indtil restgælden er 70 procent af boligens værdi. Derefter skal der hvert år afdrages en procent på lånet indtil gælden er 50 af boligværdien.

”Finansinspektionen ønsker, at nye boliglåntagere skal afdrage mere end i dag. Det øger deres modstandskraft mod udsving og mindsker risikoen for at Sveriges økonomi påvirkes negativt, hvis noget uventet sker i Sverige eller i omverden,” lyder det i en pressemeddelelse.

En højt gældsat husstand med en belåningsgrad på 85 procent vil med det nye forslag månedligt skulle afdrage 1.700 kroner for hver million kroner i lån. Det skal ses i modsætning til et afdrag på 1.200 kroner i dag, hvis husstanden følger Bankföreningens anbefalede afdragssatser.

Stramningen vil især ramme førstegangskøbere, som vil få svære på et boligmarked, hvor priserne i forvejen er høje. En undersøgelse fra ejendomsmægleren Bjurfors Stockholm viser, at 58 procent af købere i alderen 30-39 år vil være påvirket af stramningen, særligt i hovedstaden, hvor en lille toværelses koster svarende til 3,2 millioner danske kroner.

”Nye på boligmarkedet i storbyerne er særligt sårbare for denne type af indgreb. Det betyder, at færre unge vil få råd at købe en bolig i Stockholms centrum, hvor priserne er højst, ” siger Pontus Kopparberg til Svenska Dagbladet.

Finansinspektionens forslag skal nu udmejsles i detaljer hen over de kommende måneder med en række overgangsregler, især for midlertidig afdragsfrihed ved arbejdsløshed, sygdom eller død.

Danske tanker om låneafdrag
I Danmark er boligejere flere steder afhængig af afdragsfrihed for at opretholde deres økonomiske levestandard. Her taler politikere og finansfolk om et indgreb, hvor man vil skærpe kravene for afdragsfrihed efter de første lån med afdragsfrihed udløb for et år siden og langsom sender en tikkende afdragsbombe til sprængning. Hos Finanshuset i Fredensborg advarer økonomisk rådgiver Jacob Tejsner overfor News Øresund mod at lave låneindgreb, når boligmarkedet er trængt.

”Om to-fire år vil man visse steder få det svært, fordi man lånte, da boligpriserne var højst. Nogle steder i Udkantsdanmark vil man være umådeligt hårdt ramt af en kombination af faldende priser, anden gæld og fordi indkomsten ikke række til en kreditgodkendelse. En stramning er fornuftig, hvis den bliver gjort ordentlig på det rette tidspunkt, når økonomien går godt og låntagerne ikke sidder på kanten af deres egen betalingsevne,” siger Jacob Tejsner. (News Øresund – Peter Mulvany)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Infrastruktur24. april 2024

Efter kollapset: E6 forbi Stenungsund forventes at åbne for trafik allerede til sommer

I februar meddelte Trafikverket, at reparationsarbejdet af E6 uden for Stenungsund forventedes at være færdigt og klar til trafik i...

Forskning24. april 2024

Politikerne vil se mere samarbejde på tværs af strædet om kvinders sundhed

Kvinders sundhed skal sættes højere på dagsordenen. Det mener et panel bestående af sundhedspolitikere fra begge sider af sundet, da...

Infrastruktur24. april 2024

Ny rapport om Inlandsbanan – ruten er interessant for det svenske forsvar

I en ny rapport fra Trafikverket fremgår det, at det svenske forsvar “bør have større og tydeligere indflydelse på infrastrukturudviklingen af...

Infrastruktur24. april 2024

Trafikverkets kommende Øresundsrapport: “Det skorter allerede i dag på redundans”

Kapaciteten på tværs af Øresund vil vare længe endnu, mens redundans allerede er en mangelvare. Det er en af konklusionerne...

Sverige19. april 2024

Svenskerne arbejder længere – den reelle pensionsalder er steget til 66 år

Mellem 2022 og 2023 steg den gennemsnitlige pensionsalder i Sverige med 1,2 år til 66,0 år, skriver Sydsvenskan baseret på...

Energi19. april 2024

Malmø starter forfra med sit eget energiselskab

Malmø Kommune starter sit eget energiselskab for at sikre en “tilstrækkelig og bæredygtig elforsyning til en overkommelig pris og samtidig...

Energi19. april 2024

Danmark og Sverige indgår aftale om eksport af CO2 til permanent oplagring

Opsamling og lagring af CO2 kaldes normalt CCS og anses af mange for at være en af mange måder at...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.