27 maj 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

Politik xx

Published on oktober 5th, 2018 | by Nicklas Andersen

0

Sverigedemokrat indtager borgmesterpost i skånsk by

2018-10-05:

Stefan Borg er Sverigedemokraternas første borgmester nogensinde. Foto: Sverigedemokraterna i Hörby

For første gang nogensinde er et medlem fra Sverigedemokraterna, Stefan Borg, blevet udvalg som borgmester. Det sker i den skånske kommune Hörby, hvor partiet opnåede 35,4 procent af stemmerne, skriver SVT.  

Efter Moderaterna og det lokale parti SPI Välfärden valgte at indgå i et valgforbund med Sverigedemokraterna onsdag aften, står det klart, at Stefan Borg bliver Sveriges første SD-borgmester (kommunstyrelsens ordförande).

– Dette er jo historisk og jeg er både rørt og euforisk. Det er fantastisk og helt vidunderligt. Det var et godt valg for os og derfor svært at se, hvordan det ellers skulle blive. Dette er første skridt mod en stor forandring i landet. Skåne kan ikke følge den store blokering, der råder i Stockholm, siger den nyvalgte borgmester Stefan Borg til SVT.

At Skåne ikke kan følge blokeringen, der råder i Stockholm, henviser til, at samtlige partier i Riksdagen på nuværende tidspunkt forsøger at lave forhandlinger udenom Sverigedemokraterna for dermed at begrænse deres politiske indflydelse.

Med støtte fra Moderaterna og SPI Välfärden opnår det valgtekniske samarbejde 22 mandater ud af 41. At Sverigedemokraterna slippes frem via et valgteknisk arbejde betyder reelt, at de skal styre kommunen i minoritet. Herfra skal de søge støtte blandt de andre partier for at opnå flertal for dermed at kunne føre deres politik gennem kommunalbestyrelsen.

Men det bekymrer ikke Stefan Borg, da han mener, at partierne i valgforbundet ligger tæt op ad hinanden i mange forskellige spørgsmål. Derudover vil Moderaterna også få posten som viceborgmester, siger Stefan Borg ifølge SVT.

(News Øresund)

Fakta – Mandatfordeling Hörby (fordelingen 2014 i parentes)

Moderaterna: 5 (7)

Centerpartiet: 5 (5)

Liberalerna: 4 (3)

Kristdemokraterna: 2 (1)

Socialdemokraterna: 6 (10)

Vänsterpartiet: 1 (1)

Miljöpartiet: 1 (2

Sverigedemokraterna: 14 (9)

SPI Välfärden: 3 (3)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑