Følg os på

Politik

Sverigedemokraterna øger kraftigt i Skåne

Publiseret

 

SD-grafikOPDATERET. Skånes landkommuner giver rekordfremgang til Sverigedemokraterna, der fik et af sine bedste resultater i regionen. 18 af partiets stærkeste kommuner ligger i Skåne. I Sjöbo gik 30 procent af stemmerne til det indvandrerkritiske parti.

Det svenske rigsdagsvalg gav næsten en fordobling af de skånske stemmer på Sverigedemokraterna, der gik fra 66.000 til 128.000 stemmer ved gårsdagens valg. Dermed er Skåne et af de län i Sverige, hvor der er procentvis flest stemmer på partiet, der har en kritisk tilgang til indvandring som sin mærkesag. Kun Dalarna og partileder Jimmie Åkessons hjemlige Blekinge har relativt flere stemmer på partiet.

Læs mere: Stærkere fløje kan give mindre blokpolitik i Sverige

Fremgangen er dog koncentreret til de skånske landkommuner, hvor flere har afgivet mere end 20 procent af stemmerne på partiet. I Sjöbo midt i Skåne er hele 30 procent af de afgivne riksdagstemmer gået til Sverigedemokraterna, der dermed bliver det parti, der sender flest stemmer til rigsdagen.

Tilslutningen er derimod mindre i de større byer, hvor partiet fik et mindre godt valg end på landet. I Malmö og Lund fik Sverigedemokraterne et svagt resultat med kun henholdsvis 13,7 og 9,3 procent af stemmerne.

Læs mere: Fortsat rødgrønt styre i Malmø

Den stærke tilslutning til partiet, der først kom ind i Riksdagen for fire år siden, skyldes ifølge Svenske Dagbladet, at de øvrige partier ikke har reageret på den modvilje, der er i den svenske befolkning overfor indvandrere. På lederplads formaner Svenska Dagbladet på valgnatten den kommende regering til at italesætte indvandringen overfor vælgerne, hvis den vil bekæmpe opbakningen til Sverigedemokraterna.

”Sverigedemokraterna vokser fordi integrationen ikke fungerer tilstrækkeligt. Tegnene på denne uro har ikke været usynlig. Indvandringsspørgsmålet er gået op på listen over vælgernes vigtigste spørgsmål under valgkampen – og når den går op, går tilslutningen op for Sverigedemokraterna. Vil man have et mindre Sverigedemokraterna, bør man sørge for, at indvandringen ikke bekymrer vælgerne. Nøglen i dette er integrationspolitikken, som havde en meget underordnet rolle i valgkampen,” lyder det i Svenska Dagbladet.

Tilsvarende fik Sverigedemokraterna ved gårsdagens valg et godt valg til regionsrådet i Skåne. 14,6 procent af stemmerne til regionsvalget gik til det indvandrerkritiske parti, der dermed bliver det tredjestørst i Region Skåne og udfordrer den siddende borgerlige alliance.

Læs mere: Feminister rykker ind i Malmö og Lund

Hidtil er Region Skåne blevet styret af den borgerlige Femklövern bestående af Moderaterna, Folkpartiet, Centern, Kristdemokraterna i alliance med Miljöpartiet.  Ved gårsdagens regionsvalg gik alliancen tilbage med 16 mandater. Valgets store taber blev det borgerlige Moderaterna, der mister 13 mandater i regionsrådet. Vinderne blev Sverigedemokraterna, der vandt ni mandater, mens Socialdemokraterna og Vänsterpartiet tilsammen kan rykke ind på yderligere syv sæder i regionsrådet.

Inden magten endelig kan gå til den eller de partier, der skal regere Region Skåne i de kommende fire år skal der afholdes møde den 3. november. Her skal de 149 valgte regionsfuldmægtige vælge 12 personer til at sidde i regionsrådet på fuldtid for at styre Skåne. Selv om Socialdemokraterna blev det største parti ved søndagens valg, er det ikke nødvendigvis partiet, der får magten i regionen. Mellem 2006 og 2010 var partiet det største, men måtte se ledelsen af regionen gå til det borgerlige Moderaterne, der skabte en alliance med tre mindre borgerlige partier og Miljöpartiet. (News Øresund)

FAKTABOKS: Rød fremgang, men Sverigedemokraterne fik bedste resultat

Den borgerlige-grønne alliance tabte 16 mandeter ved gårsdagens valg til Region Skåne, mens Sverigedemokraterna vandt frem. Uklart hvem der skal styre regionen fremover. (News Øresund)

Parti                          2014      Ændring    2010
Socialdemokraterna      52            5               47
Moderaterna                   35          -13              48
Sverigedemokraterna    23            9               14
Miljöpartiet de gröna     10             0              10
Folkpartiet liberalerna     9            -3              12
Vänsterpartiet                    8             2                6
Centerpartiet                      7             0                7
Kristdemokraterna            5             0               5
Borgerlige Alliance          66          -16             82
Soc.dem og Vänsterp.     60            7               53

Kilde: Valmyndigheten (News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Sverige03. februar 2023

Grænsekontrollen skal ifølge Tidö-aftalen skærpes – men svensk politi håber på lempelser “Vi kan være effektive selv uden genindført grænsekontrol”

Den midlertidige grænsekontrol, som Sverige har haft siden 2015, vil blive skærpet, fremgår det af Tidö-aftalen. Samtidig mener dansk politi...

Energi03. februar 2023

Københavns overborgmester siger nej til et nyt atomkraftværk i Barsebäck

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), er kritisk over for den svenske regerings tanker om et nyt atomkraftværk i Barsebäck....

Politik03. februar 2023

Muharrem Demirok ny leder af det svenske Centerpartiet

Muharrem Demirok blev i denne uge valgt som leder af det grønne liberale parti, Centerpartiet, i Sverige. Han afløser Annie...

Politik03. februar 2023

SD i Region Skåne forsvarer grænsekontrol: “Sindssygt ikke at etablere mulighed for effektiv grænsekontrol ved Øresund lige nu”

Sverigedemokraterna i Region Skåne ønsker at bevare “effektiv grænsekontrol” og går ind for en “fysisk infrastruktur”, skriver SD’s regionsrådsmedlem Niclas...

Sverige03. februar 2023

Budskab til politikerne fra Sveriges nye direktør for Riksbanken: Afskrivningskravene skal fastholdes

Afbetalingskravene har dæmpet husholdningernes gældsætning og resulteret i en sundere udlånskultur i Sverige. Det var budskabet fra Sveriges nye direktør...

Infrastruktur03. februar 2023

SJ, DSB og DB planlægger toglinjen Oslo-Hamburg

I 2027 kan SJ, DSB og Deutsche Bahn (DB) sammen lancere en ny toglinje mellem Oslo og Hamborg med stop...

Bæredygtighed03. februar 2023

Der er behov for øgede investeringer i vandforsyningsnettet, mener eksperter, der advarer om en fremtidig krisesituation

Vi er nødt til at tage os af infrastrukturen under jorden såvel som den over jorden. Det var budskabet til...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.