Følg os på

Politik

Sverigedemokraterna øger kraftigt i Skåne

Publiseret

 

SD-grafikOPDATERET. Skånes landkommuner giver rekordfremgang til Sverigedemokraterna, der fik et af sine bedste resultater i regionen. 18 af partiets stærkeste kommuner ligger i Skåne. I Sjöbo gik 30 procent af stemmerne til det indvandrerkritiske parti.

Det svenske rigsdagsvalg gav næsten en fordobling af de skånske stemmer på Sverigedemokraterna, der gik fra 66.000 til 128.000 stemmer ved gårsdagens valg. Dermed er Skåne et af de län i Sverige, hvor der er procentvis flest stemmer på partiet, der har en kritisk tilgang til indvandring som sin mærkesag. Kun Dalarna og partileder Jimmie Åkessons hjemlige Blekinge har relativt flere stemmer på partiet.

Læs mere: Stærkere fløje kan give mindre blokpolitik i Sverige

Fremgangen er dog koncentreret til de skånske landkommuner, hvor flere har afgivet mere end 20 procent af stemmerne på partiet. I Sjöbo midt i Skåne er hele 30 procent af de afgivne riksdagstemmer gået til Sverigedemokraterna, der dermed bliver det parti, der sender flest stemmer til rigsdagen.

Tilslutningen er derimod mindre i de større byer, hvor partiet fik et mindre godt valg end på landet. I Malmö og Lund fik Sverigedemokraterne et svagt resultat med kun henholdsvis 13,7 og 9,3 procent af stemmerne.

Læs mere: Fortsat rødgrønt styre i Malmø

Den stærke tilslutning til partiet, der først kom ind i Riksdagen for fire år siden, skyldes ifølge Svenske Dagbladet, at de øvrige partier ikke har reageret på den modvilje, der er i den svenske befolkning overfor indvandrere. På lederplads formaner Svenska Dagbladet på valgnatten den kommende regering til at italesætte indvandringen overfor vælgerne, hvis den vil bekæmpe opbakningen til Sverigedemokraterna.

”Sverigedemokraterna vokser fordi integrationen ikke fungerer tilstrækkeligt. Tegnene på denne uro har ikke været usynlig. Indvandringsspørgsmålet er gået op på listen over vælgernes vigtigste spørgsmål under valgkampen – og når den går op, går tilslutningen op for Sverigedemokraterna. Vil man have et mindre Sverigedemokraterna, bør man sørge for, at indvandringen ikke bekymrer vælgerne. Nøglen i dette er integrationspolitikken, som havde en meget underordnet rolle i valgkampen,” lyder det i Svenska Dagbladet.

Tilsvarende fik Sverigedemokraterna ved gårsdagens valg et godt valg til regionsrådet i Skåne. 14,6 procent af stemmerne til regionsvalget gik til det indvandrerkritiske parti, der dermed bliver det tredjestørst i Region Skåne og udfordrer den siddende borgerlige alliance.

Læs mere: Feminister rykker ind i Malmö og Lund

Hidtil er Region Skåne blevet styret af den borgerlige Femklövern bestående af Moderaterna, Folkpartiet, Centern, Kristdemokraterna i alliance med Miljöpartiet.  Ved gårsdagens regionsvalg gik alliancen tilbage med 16 mandater. Valgets store taber blev det borgerlige Moderaterna, der mister 13 mandater i regionsrådet. Vinderne blev Sverigedemokraterna, der vandt ni mandater, mens Socialdemokraterna og Vänsterpartiet tilsammen kan rykke ind på yderligere syv sæder i regionsrådet.

Inden magten endelig kan gå til den eller de partier, der skal regere Region Skåne i de kommende fire år skal der afholdes møde den 3. november. Her skal de 149 valgte regionsfuldmægtige vælge 12 personer til at sidde i regionsrådet på fuldtid for at styre Skåne. Selv om Socialdemokraterna blev det største parti ved søndagens valg, er det ikke nødvendigvis partiet, der får magten i regionen. Mellem 2006 og 2010 var partiet det største, men måtte se ledelsen af regionen gå til det borgerlige Moderaterne, der skabte en alliance med tre mindre borgerlige partier og Miljöpartiet. (News Øresund)

FAKTABOKS: Rød fremgang, men Sverigedemokraterne fik bedste resultat

Den borgerlige-grønne alliance tabte 16 mandeter ved gårsdagens valg til Region Skåne, mens Sverigedemokraterna vandt frem. Uklart hvem der skal styre regionen fremover. (News Øresund)

Parti                          2014      Ændring    2010
Socialdemokraterna      52            5               47
Moderaterna                   35          -13              48
Sverigedemokraterna    23            9               14
Miljöpartiet de gröna     10             0              10
Folkpartiet liberalerna     9            -3              12
Vänsterpartiet                    8             2                6
Centerpartiet                      7             0                7
Kristdemokraterna            5             0               5
Borgerlige Alliance          66          -16             82
Soc.dem og Vänsterp.     60            7               53

Kilde: Valmyndigheten (News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Infrastruktur24. april 2024

Efter kollapset: E6 forbi Stenungsund forventes at åbne for trafik allerede til sommer

I februar meddelte Trafikverket, at reparationsarbejdet af E6 uden for Stenungsund forventedes at være færdigt og klar til trafik i...

Forskning24. april 2024

Politikerne vil se mere samarbejde på tværs af strædet om kvinders sundhed

Kvinders sundhed skal sættes højere på dagsordenen. Det mener et panel bestående af sundhedspolitikere fra begge sider af sundet, da...

Infrastruktur24. april 2024

Ny rapport om Inlandsbanan – ruten er interessant for det svenske forsvar

I en ny rapport fra Trafikverket fremgår det, at det svenske forsvar “bør have større og tydeligere indflydelse på infrastrukturudviklingen af...

Infrastruktur24. april 2024

Trafikverkets kommende Øresundsrapport: “Det skorter allerede i dag på redundans”

Kapaciteten på tværs af Øresund vil vare længe endnu, mens redundans allerede er en mangelvare. Det er en af konklusionerne...

Sverige19. april 2024

Svenskerne arbejder længere – den reelle pensionsalder er steget til 66 år

Mellem 2022 og 2023 steg den gennemsnitlige pensionsalder i Sverige med 1,2 år til 66,0 år, skriver Sydsvenskan baseret på...

Energi19. april 2024

Malmø starter forfra med sit eget energiselskab

Malmø Kommune starter sit eget energiselskab for at sikre en “tilstrækkelig og bæredygtig elforsyning til en overkommelig pris og samtidig...

Energi19. april 2024

Danmark og Sverige indgår aftale om eksport af CO2 til permanent oplagring

Opsamling og lagring af CO2 kaldes normalt CCS og anses af mange for at være en af mange måder at...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.