Følg os på

Arbejdsmarked

Sveriges centralbank: Kraftig højkonjunktur varer ved

Publiseret

 

Den gamle Riksbanks-bygning i Kalmar. Foto: Simon Green(CC BY-SA 3.0)

Sveriges økonomiske konjunktur kommer fortsat til at være høj inden for samtlige sektorer, og særligt i industrisektoren, der i øjeblikket oplever en stigende, global efterspørgsel på højhastighedsproduktioner. Det konkluderer Sveriges centralbank, Riksbanken, i en ny undersøgelse, de har foretaget blandt Sveriges største virksomheder.

Udover opsvinget i industrisektoren har byggesektoren også nydt godt af højkonjunkturen, der i øjeblikket arbejder med fyldte ordrebøger. Efterspørgslen på infrastrukturprojekter og offentlige samt kommercielle bygninger er fortsat høj – dog er efterspørgslen på boligbyggerier, særligt i Stockholmsområdet, tydligt begyndt at stilne af, viser undersøgelsen.

Det har skabt en generel følelse af bekymring blandt byggevirksomhederne, der nu er i gang med at planlægge, hvad deres næste træk bliver, såfremt efterspørgslen på nybyggede boliger ikke snart stiger, konkluderer Riksbanken.

Det går også godt i servicesektoren, hvor tjenester sælges til privatpersoner. Eftersom købekraften for den enkelte svensker i dag er forholdsvis stærk, er der et langt større marked for salg af tjenester til enkelte husstande, skriver Riksbanken.

På trods af husstandenes forholdsvis stærke købekraft er servicebranchen alligevel præget af stor bekymring, viser bankens interviewundersøgelse, fordi virksomhederne her frygter fremtidens renteforhøjninger, faldende boligpriser og skarp konkurrence fra e-handel.

Mange virksomheder på tværs af teknik-, økonomi- og salgsbrancherne oplever desuden en fortsat mangel på kompetent arbejdskraft, særligt IT-kyndig arbejdskraft. Derudover er der også en generel mangel på chauffører, viser undersøgelsen.

Læs mere: Svenske transportvirksomheder vil tiltrække danske lastbilchauffører

Udover at tage pulsen på store, svenske virksomheders erhvervsvilkår, har Riksbanken også spurgt ind til digitaliseringens muligheder. Samtlige virksomheder er i gang med at investere i samt udvikle ny teknologi, hvortil størstedelen af dem vurderer, at en øget automatisering vil gøre omkostningerne mindre og dermed profitten større.

(News Øresund)

Fakta – Om undersøgelsen

Riksbanken virksomhedsundersøgelse publiceres tre gange årligt. Hovedmålet med undersøgelsen er at opnå detaljeret information om, hvordan svenske virksomheder opfatter erhvervslivets aktuelle situation – og hvordan de har tænkt sig at handle ud fra den givne situation.

Informationen bruges desuden senere hen af Riksbanken selv som vidensgrundlag for bankens fremtidige pengepolitik.

Læs mere: Mangel på arbejdskraft i Skåne

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Sverige03. februar 2023

Grænsekontrollen skal ifølge Tidö-aftalen skærpes – men svensk politi håber på lempelser “Vi kan være effektive selv uden genindført grænsekontrol”

Den midlertidige grænsekontrol, som Sverige har haft siden 2015, vil blive skærpet, fremgår det af Tidö-aftalen. Samtidig mener dansk politi...

Energi03. februar 2023

Københavns overborgmester siger nej til et nyt atomkraftværk i Barsebäck

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), er kritisk over for den svenske regerings tanker om et nyt atomkraftværk i Barsebäck....

Politik03. februar 2023

Muharrem Demirok ny leder af det svenske Centerpartiet

Muharrem Demirok blev i denne uge valgt som leder af det grønne liberale parti, Centerpartiet, i Sverige. Han afløser Annie...

Politik03. februar 2023

SD i Region Skåne forsvarer grænsekontrol: “Sindssygt ikke at etablere mulighed for effektiv grænsekontrol ved Øresund lige nu”

Sverigedemokraterna i Region Skåne ønsker at bevare “effektiv grænsekontrol” og går ind for en “fysisk infrastruktur”, skriver SD’s regionsrådsmedlem Niclas...

Sverige03. februar 2023

Budskab til politikerne fra Sveriges nye direktør for Riksbanken: Afskrivningskravene skal fastholdes

Afbetalingskravene har dæmpet husholdningernes gældsætning og resulteret i en sundere udlånskultur i Sverige. Det var budskabet fra Sveriges nye direktør...

Infrastruktur03. februar 2023

SJ, DSB og DB planlægger toglinjen Oslo-Hamburg

I 2027 kan SJ, DSB og Deutsche Bahn (DB) sammen lancere en ny toglinje mellem Oslo og Hamborg med stop...

Bæredygtighed03. februar 2023

Der er behov for øgede investeringer i vandforsyningsnettet, mener eksperter, der advarer om en fremtidig krisesituation

Vi er nødt til at tage os af infrastrukturen under jorden såvel som den over jorden. Det var budskabet til...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.