Følg os på

Sverige

Sveriges el-tariffer er steget ’urimeligt’ meget

Publiseret

 

Sveriges el-tariffer er i visse områder steget med op til 65 procent i løbet af de seneste fem år. Urimeligt, mener Nils Holgerssongruppen, der årligt undersøger den gennemsnitlige svenske forbrugers vilkår på boligmarkedet. Foto: Ausgrid photos – (CC BY 2.0)

Over de seneste fem år har priserne på el-tariffer steget med op til 65 procent i visse kommuner, og i gennemsnit er prisen steget med knap 27 procent over samme periode, viser ny undersøgelse. I den sammenhæng skal Riksdagen tirsdag stemme om en ny lov, der i fremtiden gør det muligt for den svenske regering at kontrollere de vilde prisstigninger.

Elektricitet koster penge. Når opladeren tilsluttes stikkontakten afregnes man for hver enkel kilowatttime, man forbruger, men derudover skal man også betale for leverancen af strømmen – altså for elektricitetens rejse gennem elnettet, undertiden kendt som distributionsafgift og nettariff.

Og den rejse er i løbet af de seneste fem år blevet en dyr rejse for mange svenskere. Med udgangspunkt i en almindelig 68-kvadratmeters lejlighed, er gennemsnitsprisen for el steget med 633 svenske kroner om året de seneste fem år.

Det viser en undersøgelse af prisudviklingen i Sveriges elforsyning foretaget af Nils Holgerssongruppen, en interessegruppe bestående af forskellige boligforeninger, der siden 1996 løbende har taget pulsen på det svenske boligmarked med henblik på at skabe bedre vilkår for forbrugerne.

– Det er urimeligt, at stigningerne på el-tarifferne er så kraftige år efter år, siger Jennie Wiederholm, formand for Nils Holgerssongruppen, i en pressemeddelelse.

Blandt de værst ramte er indbyggerne i kommunen Berg, Jämtland Län, der i løbet af perioden har oplevet en prisstigning på over 65 procent på el-tariffer. Det svarer til, at en borger i Berg i dag betaler 145,21 svenske øre per kWh leveret.

Den gennemsnitlige stigning for samtlige svenske kommuner de seneste fem år er omkring 26 procent, hvilket er den samme stigning, der har været i Malmø. Det svarer til 108,64 svenske øre i distributionsafgift per kilowatttime, viser undersøgelsen.

Et grundlæggende problem med Sveriges elforsyning tirsdag er til gengæld, at de tre store energiselskaber – Vattenfall, Ellevio og E.ON – reelt set har monopol på elnettet i 141 af 290 kommuner, skriver Nils Holgerssongruppen i pressemeddelelsen.

Det har eksempelvis muliggjort, at Vattenfall siden 2014 har kunne øge priserne med 41 procent, uden at kunderne nødvendigvis har været i stand til at vælge et alternativ. Og det er da også disse selskabers skyld, at priserne er steget så meget, som de har gjort, påpeger Jennie Wiederholm:

– De dominerende selskaber Vattenfall, Ellevio og E.ON bærer et stort ansvar for dette, da deres stigninger slår igennem stort og påvirker millioner af forbrugere. Også selvom Ellevio i år har sat en dæmper på stigningstakten. Den her udvikling skal stoppes nu, og forbrugernes position skal styrkes, siger Jennie Wiederholm, formand for Nils Holgerssongruppen, i pressemeddelelsen.

Derfor har Sveriges energiminister, Ibrahim Baylan (S), opfordret regeringen til at fremlægge forslag til, hvordan man kan indskrænke energiselskabers mulighed for at øge afgifterne, skriver Dagens Nyheter. Nu tages første skridt, når parlamentspolitikere i dag samles i Riksdagen for at stemme om en ny lov, der i fremtiden gør det muligt for den siddende regering at tvinge afgiftsstigningerne ned på et lavere niveau gennem en forordning.

Bliver loven stemt igennem, vil regeringen udforme forordningen i løbet af sommeren. Afgiftsmodellen, som energiselskaberne følger, gælder for fire år ad gangen, og forordningen vil dermed først kunne få indvirkning i 2020, når den nuværende model udløber i slutningen af 2019.

(News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Sverige03. februar 2023

Grænsekontrollen skal ifølge Tidö-aftalen skærpes – men svensk politi håber på lempelser “Vi kan være effektive selv uden genindført grænsekontrol”

Den midlertidige grænsekontrol, som Sverige har haft siden 2015, vil blive skærpet, fremgår det af Tidö-aftalen. Samtidig mener dansk politi...

Energi03. februar 2023

Københavns overborgmester siger nej til et nyt atomkraftværk i Barsebäck

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), er kritisk over for den svenske regerings tanker om et nyt atomkraftværk i Barsebäck....

Politik03. februar 2023

Muharrem Demirok ny leder af det svenske Centerpartiet

Muharrem Demirok blev i denne uge valgt som leder af det grønne liberale parti, Centerpartiet, i Sverige. Han afløser Annie...

Politik03. februar 2023

SD i Region Skåne forsvarer grænsekontrol: “Sindssygt ikke at etablere mulighed for effektiv grænsekontrol ved Øresund lige nu”

Sverigedemokraterna i Region Skåne ønsker at bevare “effektiv grænsekontrol” og går ind for en “fysisk infrastruktur”, skriver SD’s regionsrådsmedlem Niclas...

Sverige03. februar 2023

Budskab til politikerne fra Sveriges nye direktør for Riksbanken: Afskrivningskravene skal fastholdes

Afbetalingskravene har dæmpet husholdningernes gældsætning og resulteret i en sundere udlånskultur i Sverige. Det var budskabet fra Sveriges nye direktør...

Infrastruktur03. februar 2023

SJ, DSB og DB planlægger toglinjen Oslo-Hamburg

I 2027 kan SJ, DSB og Deutsche Bahn (DB) sammen lancere en ny toglinje mellem Oslo og Hamborg med stop...

Bæredygtighed03. februar 2023

Der er behov for øgede investeringer i vandforsyningsnettet, mener eksperter, der advarer om en fremtidig krisesituation

Vi er nødt til at tage os af infrastrukturen under jorden såvel som den over jorden. Det var budskabet til...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.