26 mars 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1A xx

Published on november 7th, 2018 | by Nicklas Andersen

0

Sveriges nationalbank lancerer pilotversion af e-kronen

2018-11-07:

Facaden på Riksbankens hovedkontor i Brunkebergstorg i Stockholm. Foto: Carl von Blixen

En digital møntfod udstedt af den svenske nationalbank tager nu et vigtigt skridt for at blive virkelighed. Det meddeler guvernøren for Sveriges Riksbank, Stefan Ingves, der lancerer et testforsøg med en digital e-krone.

– Det er vigtigt at opdatere pengene, som Riksbanken udsteder til et format, der passer til den moderne økonomi. Derfor vil vi udvikle en pilotversion af en digital møntfod udstedt af centralbanken – en e-krone, siger Stefan Ingves i en pressemeddelelse.

Når teknologien og systemet er på plads, kan Riksbanken sidenhen vælge, hvorvidt de skal udstede de digitale kroner eller ej.

Et af hovedargumenterne for at udvikle en e-krone skal ses i lyset af en stadigt mere digitaliseret fremtid. I det givne fald, at samfundet bevæger sig mod en anvendelse af digitaliserede penge, vil den svenske centralbank fastholde sin plads som statsgarant for standardisering af samfundets penge.

– På den anden side, hvis Riksbanken ikke tilbyder et nyt, moderne og holdbart alternativ, vil det betyde, at man opgiver en tradition og funktionalitet, der har været i 350 år, siger bankguvernøren i pressemeddelelsen.

Derudover skal de digitale kroner kunne veksles én-til-én med kontanter eller penge i en privat bankkonto, og e-kronen skal også kunne bruges offline, understreger Stefan Ingves.

Et andet argument for indførslen af en e-krone er, at det kan stabilisere det nuværende betalingssystem, hvor alle private pengeaktører opererer med det samme kortsystem. Jo flere systemer og alternativer, der findes, desto mindre sårbare vil samfundet være, fremgår det af pressemeddelelsen.

Danmarks Nationalbank med Lars Rohde i spidsen har også tidligere luftet ideen om at indføre en digital møntfod kontrolleret af centralbanken. Det skrev Computerworldom i starten af året.

(News Øresund)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑