Følg os på

Samfund

Sveriges nationalbank lancerer pilotversion af e-kronen

Publiseret

 

Facaden på Riksbankens hovedkontor i Brunkebergstorg i Stockholm. Foto: Carl von Blixen

En digital møntfod udstedt af den svenske nationalbank tager nu et vigtigt skridt for at blive virkelighed. Det meddeler guvernøren for Sveriges Riksbank, Stefan Ingves, der lancerer et testforsøg med en digital e-krone.

– Det er vigtigt at opdatere pengene, som Riksbanken udsteder til et format, der passer til den moderne økonomi. Derfor vil vi udvikle en pilotversion af en digital møntfod udstedt af centralbanken – en e-krone, siger Stefan Ingves i en pressemeddelelse.

Når teknologien og systemet er på plads, kan Riksbanken sidenhen vælge, hvorvidt de skal udstede de digitale kroner eller ej.

Et af hovedargumenterne for at udvikle en e-krone skal ses i lyset af en stadigt mere digitaliseret fremtid. I det givne fald, at samfundet bevæger sig mod en anvendelse af digitaliserede penge, vil den svenske centralbank fastholde sin plads som statsgarant for standardisering af samfundets penge.

– På den anden side, hvis Riksbanken ikke tilbyder et nyt, moderne og holdbart alternativ, vil det betyde, at man opgiver en tradition og funktionalitet, der har været i 350 år, siger bankguvernøren i pressemeddelelsen.

Derudover skal de digitale kroner kunne veksles én-til-én med kontanter eller penge i en privat bankkonto, og e-kronen skal også kunne bruges offline, understreger Stefan Ingves.

Et andet argument for indførslen af en e-krone er, at det kan stabilisere det nuværende betalingssystem, hvor alle private pengeaktører opererer med det samme kortsystem. Jo flere systemer og alternativer, der findes, desto mindre sårbare vil samfundet være, fremgår det af pressemeddelelsen.

Danmarks Nationalbank med Lars Rohde i spidsen har også tidligere luftet ideen om at indføre en digital møntfod kontrolleret af centralbanken. Det skrev Computerworldom i starten af året.

(News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Sverige03. februar 2023

Grænsekontrollen skal ifølge Tidö-aftalen skærpes – men svensk politi håber på lempelser “Vi kan være effektive selv uden genindført grænsekontrol”

Den midlertidige grænsekontrol, som Sverige har haft siden 2015, vil blive skærpet, fremgår det af Tidö-aftalen. Samtidig mener dansk politi...

Energi03. februar 2023

Københavns overborgmester siger nej til et nyt atomkraftværk i Barsebäck

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), er kritisk over for den svenske regerings tanker om et nyt atomkraftværk i Barsebäck....

Politik03. februar 2023

Muharrem Demirok ny leder af det svenske Centerpartiet

Muharrem Demirok blev i denne uge valgt som leder af det grønne liberale parti, Centerpartiet, i Sverige. Han afløser Annie...

Politik03. februar 2023

SD i Region Skåne forsvarer grænsekontrol: “Sindssygt ikke at etablere mulighed for effektiv grænsekontrol ved Øresund lige nu”

Sverigedemokraterna i Region Skåne ønsker at bevare “effektiv grænsekontrol” og går ind for en “fysisk infrastruktur”, skriver SD’s regionsrådsmedlem Niclas...

Sverige03. februar 2023

Budskab til politikerne fra Sveriges nye direktør for Riksbanken: Afskrivningskravene skal fastholdes

Afbetalingskravene har dæmpet husholdningernes gældsætning og resulteret i en sundere udlånskultur i Sverige. Det var budskabet fra Sveriges nye direktør...

Infrastruktur03. februar 2023

SJ, DSB og DB planlægger toglinjen Oslo-Hamburg

I 2027 kan SJ, DSB og Deutsche Bahn (DB) sammen lancere en ny toglinje mellem Oslo og Hamborg med stop...

Bæredygtighed03. februar 2023

Der er behov for øgede investeringer i vandforsyningsnettet, mener eksperter, der advarer om en fremtidig krisesituation

Vi er nødt til at tage os af infrastrukturen under jorden såvel som den over jorden. Det var budskabet til...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.