Politik
Sveriges nye ambassadør i Danmark om at skifte Stockholm ud med København: ”Som at komme hjem”
At blive Sveriges ambassadør i Danmark er som at komme hjem, siger Hans Wallmark. Selv om han er født i Norrbotten, er han dybt forankret i Skåne, hvor han både har været politisk chefredaktør og rådmand i sin hjemby Ängelholm. Efter 18 år som medlem af Riksdagen har han skiftet Stockholm ud med København. Landenes forsvarssamarbejde, øget integration på tværs af Øresund og et dybere nordisk samarbejde er nogle af de emner, han fremhæver som prioriterede i ambassadens arbejde.
Hans Wallmark tager imod os i biblioteket, som ligger i et smukt hjørneværelse i ambassadørboligen i København. Det første, han siger, er, at han følte, at biblioteket trængte til at blive opdateret.
– Så jeg tog bøger med fra min egen samling.
En kulturby bygget til mennesker
Hans Wallmark omtales ofte som en erfaren forsvarspolitiker, men kulturen betyder også meget for ham. I sine første fire år i Riksdagen var han medlem af Kulturudvalget, og mellem 2010 og 2024 var han formand for Svensk-Dansk Kulturfond. Han bemærker, at København i 1800-tallet havde en position som Nordens kulturelle hovedstad, og at det har sat sit præg på den danske hovedstad i dag.
– Noget, der slog mig efter min første tid i København og efter 18 år i Stockholm, er, at København er bygget til mennesker, mens Stockholm er bygget til institutioner og magtudøvelse.
Med sin baggrund som journalist læser Hans Wallmark flere danske aviser med stor interesse.
– Danmark er jo et fantastisk avisland. Det betyder, at kulturen i bred forstand er mere nærværende her.
Engageret nordist
Ungdomspolitiker, lederskribent, politisk chefredaktør, rådmand, kommunalbestyrelsesformand, medlem af Riksdagen og Moderaternas partistyrelse. Hans Wallmark har haft en lang karriere som journalist og frem for alt politiker med udgangspunkt i sit hjem i Ängelholm i det nordvestlige Skåne.
Hans Wallmark har blandt andet været formand for Försvarsberedningen, Udenrigs – og forsvarsudvalget, Riksdagens EU-udvalg og Riksdagens delegation til NATOs politiske forsamling. Han har været medlem af Nordisk Råd i 16 år og har været rådets præsident i to omgange.
– Det er ingen hemmelighed, at jeg er en engageret nordist, og jeg har advaret om, at jeg vil sige Norden i næsten hver anden sætning.
Nu skal villaen i Ängelholm lejes ud, så boligen i København bliver hans og hustruen Susanne Wallmarks hjem de kommende år, med sommerhuset på Ven som en ekstra oase.
Danmark på vej mod flere vigtige opgaver
Hans Wallmark er i dag en af Sveriges fire ambassadører med en baggrund i politik.
Han mener, at hans udnævnelse til ambassadør i Danmark til dels skyldes hans egen erfaring som udenrigs- og forsvarspolitiker og hans engagement i nordiske spørgsmål.
– Danmark er blevet en vigtigere aktør gennem Sveriges medlemskab af NATO. Man skal også huske på, at Danmark er på vej mod flere vigtige opgaver i den nærmeste fremtid: Næste år indtager de pladsen i FN’s Sikkerhedsråd og overtager formandskabet af Arktisk Råd, og i juli 2025 overtager de EU-formandskabet.
Hver ambassadør har sin egen udfordring
Mens migrationskrisen og pandemien har været udfordringer for Hans Wallmarks forgængere som ambassadører i Danmark, ser det ud til, at den svenske voldskriminalitet i Danmark bliver en af hans store udfordringer.
– Kriminaliteten er et fælles problem, men derudover er vores himmel ganske lys. Vi har fået godkendt en ny Øresundsaftale og et fantastisk statsbesøg – kong Frederiks første tur gik til Sverige og Stockholm. Vi ser også en positiv økonomisk udvikling. Medicon Valley og Novo Nordisks succes inden for lægemidler er vigtige, men Danmark er meget mere end det. Landets beskæftigelse fortsætter med at sætte nye rekorder.
En opgave at fremme nye kontakter
– En del af min rolle som ambassadør er at fremme kontakter inden for erhvervsliv, videnskab og kultur. Det, jeg brænder for, er, hvordan vi kan øge udvekslingen med Sveriges største markeder.
– Når det går godt i Danmark, må vi i Sverige forsøge at følge med på bølgen. Det betyder, at vi skal nedbryde mentale og praktiske barrierer, siger Hans Wallmark.
Han fortæller, hvordan han selv har fået øjnene op for, hvordan København har åbnet byen mod vandet.
– I Sverige er vi nødt til at indse, hvor fantastisk et marked der er i Danmark, når det gælder byudvikling. Det handler ikke kun om beton og byggeri, men om selve ideen med byen.
Forsvarssikkerhed, øget integration og nordisk samarbejde er i fokus
Han fremhæver arbejdet for øget integration over Øresund og et dybere nordisk samarbejde som to vigtige emner at arbejde med. Forsvarssikkerhed er et tredje prioriteret område, hvor ambassaden for nylig er blevet styrket med en fjerde diplomatisk medarbejder.
(News Øresund – Øresundsinstituttet – Johan Wessman)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23