Følg os på

Life Science

Sveriges nye life science-strategi har fokus på international rekruttering, sundhedsdata og kliniske studier

Publiseret

 

Jenni Nordborg blev i februar 2018 udpeget til at koordinere regeringens målsætning om at fremsætte en national life science-strategi. Foto: News Øresund

Udnyttelse af sundhedsdata, flere kliniske studier og international rekruttering er nogle af de otte fokusområder i Sveriges nye life science-strategi. Brancheorganisationen SwedenBIO er glade for, at en samlet strategi nu er udstukket, men fraværet af et konkret budget til planerne er en ulempe.

Sverige skal være en ledende nation inden for life science. Det er ambitionen i Sveriges nye life science-strategi, som torsdag blev præsenteret på Danderyds Sygehus i Stockholm af henholdsvis den svenske erhvervsminister Ibrahim Baylan (S), socialminister Lena Hallengren (S) og uddannelses- og forskningsminister Matilda Ernkrans (S), mens chefen for Sveriges life science-kontor, Jenni Nordborg, også var til stede.

– Life science-industrien er en af vores vigtige industrier, som vi skal værne om. Vi skal sikre, at svenske virksomheder får de nødvendige betingelser, der kræves for at vokse og indtage plads på det internationale marked samtidig med, at vi vil være et førstevalg for den globale industris investeringer, siger erhvervsminister Ibrahim Baylan i en pressemeddelse.

Strategien er resultatet af et knap to års undersøgelsesarbejde, hvor en life science-enhed nedsat af regeringen har lyttet til inputs fra erhvervslivet, brancheorganisationer, universitetsverden og sundhedssystemet. Det har resulteret i otte nationale fokusområder med 30 målsætninger.

Blandt andet ønsker regeringen at prioritere området for præcisionsmedicin, udnytte sundhedsdata i større omfang, øge antallet af kliniske studier, udbrede velfærdsteknologi i sundhedsplejen bedre og rekruttere flere kloge hoveder fra udlandet.

Helena Strigård, administrerende direktør i brancheforeningen SwedenBIO, der repræsenterer 276 virksomheder inden for life science-branchen, er glad for, at strategien nu er klar.

– Jeg er lettet og glad for, at strategien endelig er kommet. Vi har ventet på den ganske længe, siger hun med reference til, at Danmark allerede i 2016 nedsatte et vækstteam, der siden kom med anbefalinger til Danmarks life science-strategi fra marts 2018.

SwedenBIO har bidraget med inputs til strategien, og Helena Strigård er tilfreds med målsætningen om, at Sverige skal blive et mere attraktivt land for virksomheder og investeringer inden for life science. Hun ser også positivt på målsætningen om, at forskere fra industrien kan bruge forskningsinstitutioner som fx SciLifeLab, MAX IV i Lund og det kommende European Spallation Source (ESS) i samme by, så det ikke kun er et lukket miljø for universitetsansatte.

Men strategien har én væsentlig svaghed, påpeger Helena Strigård.

– Der er ikke nogen penge, der følger med strategien, siger hun. Derfor ser hun strategien som startskuddet til en styrket life science-indsats, som nu skal konkretiseres.

– Der er udpeget en retning, og det er godt, men vi savner ressourcer fra regeringens side for at virkeliggøre planen, siger Helena Strigård.

Det anslås, at 42.000 er beskæftiget i life science-branchen i Sverige. I 2018 udgjorde eksporten af lægemidler og medicinteknik samlet 6,7 procent af den samlede vareeksport. (News Øresund – Kristoffer Dahl)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Arbejdsmarked11. april 2024

Øresundspendlingen steg med mere end 10 procent i 2022

Pendlingen steg for andet år i træk i 2022, efter et fald i pandemiens første år. Stigningen er mærkbar i...

Energi12. april 2024

Ørsted planlægger rekordstor batteripark i Trelleborg til lagring af vindenergi

Efter at have modtaget Länsstyrelsen Skånes anbefaling til den svenske regering om at opføre Skånes havvindmøllepark i Østersøen 22 kilometer...

Kultur12. april 2024

Nord 55° – nyt nordisk mediepolitisk initiativ dannet i København

Tirsdag lanceredes et nyt nordisk mediepolitisk initiativ ved navn Nord 55° med sekretariat i JP/Politikens Hus i København og med...

Arbejdsmarked12. april 2024

Google-rapport: 300.000 svenske job kan blive helt eller delvist erstattet af AI

I løbet af de næste ti år kan seks procent af jobbene i Sverige blive helt eller delvist erstattet af...

Infrastruktur12. april 2024

Danske Regioner henter inspiration i Skåne med hensyn til billetpriser og zoneinddeling i den kollektive trafik

Skånes billetpriser og zoneinddeling er forbilledet når Danske Regioner går over til digitale billetsystemer og samtidig ønsker at øge brugen...

Samfund12. april 2024

Sidste år flyttede flere fra Østdanmark til Skåne end på ti år

For andet år i træk steg antallet af flytninger fra Østdanmark til Skåne i 2023, og med 1.642 flytninger er...

Danmark12. april 2024

Pendlere på Kystbanen ærgrer sig over længere rejsetid: “Hvorfor var det så vigtigt at klippe Sverige fra?”

Pendlere på Kystbanen, som omfatter de fem kommuner Helsingør, Fredensborg, Rudersdal, Hørsholm og Gentofte, har de seneste år oplevet længere...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.