25 juni 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

2A xx

Published on december 20th, 2018 | by Nicklas Andersen

0

Sveriges Riksbank løfter styrerenten til -0,25

2018-12-20:

Facaden på Riksbankens hovedkontor ved Brunkebergstorg i Stockholm. Foto: Carl von Blixen

Sveriges Riksbank løfter styrerenten fra -0,5 til 0,25 procent. Trods renteforhøjelsen er pengepolitikken stadig ekspansiv og støtter konjunkturen. Det oplyser Riksbanken.

For første gang siden 2011 forhøjer Sveriges Riksbank styrerenten fra rekordlave -0,5 til -0,25 procent. Inflationen har ligget omkring inflationsmålet på to procent det seneste halvår, hvilket er årsagen til renteforhøjelsen.

– Konjunkturen er stærk og forudsætninger er gode for, at inflationen fremover skal forblive i nærheden af inflationsmålet. I takt med at inflationen og inflationsforventningerne har etableret sig omkring to procent, har behovet for en meget ekspansiv pengepolitik mindsket en smule, oplyser Riksbanken i en pressemeddelelse.

Riksbanken peger også på, at den globale konjunktur bør afmattes, samtidig som den svenske konjunktur vurderes at være stærk, på trods af at både BNP-tilvæksten og inflationen udvikles værre end forventet.

Styrerentens løft kommer til at få flere konsekvenser. Blandt andet vil den svenske krone, som i øjeblikket er relativt svag, blive styrket, og allerede torsdag styrkedes den svenske krone mod dollaren og euroen. En stærkere svensk krone gør, at Øresundspendlere, der bor i Danmark men arbejder i Sverige, har mere tilbage i tegnebogen, når de veksler deres svenske løn til danske kroner. Til gengæld bliver det dyrere for danskerne at besøge Sverige.

Omvendt vil svenske Øresundspendlere have mindre tilbage i tegnebogen, når de veksler sin danske løn, men til gengæld bliver det noget billigere for dem at besøge Danmark.

Riksbankens prognose viser, at næste renteforhøjelse forventes at komme i løbet af 2019 i andet halvår, og at renten beregnes til at ligge på 0,98 i fjerde kvartal 2021. (News Øresund)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑