Politik
Sveriges statsminister: “Der bør være dansk straf for svenske forbrydelser”
Skærpede straffe for alvorlige forbrydelser var i fokus, da Ulf Kristersson (M) torsdag holdt åbningstalen under Almedal-ugen på Gotland. Der har regeringen kigget over sundet for inspiration. Men socialpolitik og forebyggende arbejde vil ligeledes indgå i regeringens politik, og velfærd vil blive prioriteret i efterårets finanslov, lovede statsministeren.
At den svenske regering har rettet blikket mod Danmark og de skærpede danske straffelove, når det gælder bekæmpelse af bandekriminalitet, er ingen hemmelighed. Sveriges statsminister, Ulf Kristersson (M), var klar i mælet, da han holdt den første partiledertale under Almedal-ugen på Gotland.
– Vi ændrer vores politik, når det gælder kriminalitet. Nu på lørdag vil straffen for ulovlig tvang, trusler, røveri og afpresning blive forhøjet. Vi udvider vores fængsler, vi har givet politiet ret til at anvende hemmelige tvangsforanstaltninger også i forebyggende øjemed, og til foråret vil der være dobbelt straf for alvorlige våbenovertrædelser. Nøjagtig som jeg sagde i valgkampen: “Vi vil få danske straffe for svenske forbrydelser”. Det er ikke hele løsningen, men det er en vigtig del af den,” sagde han.
Ulf Kristersson advarede mod at normalisere den vold, der kryber nedad gennem tiden, og ønsker flere forebyggende indsatser i fremtiden.
– Det siges ofte, at samfundet burde sætte tidligere ind. Problemet er tværtimod, at systemerne er bygget til, at samfundet kommer alt for sent på banen. Barrierer for fortrolighed forhindrer sociale myndigheder, politi og skoler i at tale sammen. Ingen får overopsynet med de børn, der kan blive trukket ind i banderne, endsige gøre noget ved det, sagde han og fortsatte:
– Der er intet modsætningsforhold mellem det repressive, dvs. de hårde foranstaltninger mod dem, der allerede begår kriminalitet, og forebyggelse. Så nutidens børn ikke bliver morgendagens mordere. Der er ingen modsætning mellem det hårde og det bløde, vi har brug for begge.
Ny selektiv socialpolitik
Flere skal have hjælp til forældreansvaret, men de sociale myndigheder skal også kunne gribe ind oftere, sagde Ulf Kristersson. Regeringen prioriterer initiativer som sprogscreening, sprogskole, ekstraundervisning, som giver mulighed indhente forsømt læring, samt fritidskort til børn og unge. Flere børn skal kunne tage på klassetur, sagde han.
– Den nye regering tør igen føre selektiv socialpolitik. Vi ved, at de sociale problemer i dag ikke er de samme som tidligere.
Regeringens politik vil betyde, at der vil være flere engagerede voksne, som kan sætte grænser i hverdagen, mener Ulf Kristersson. Et eksempel er flere hjemmebesøg hos familier i udsatte områder. Det kan give anledning til klager over særbehandling, men det er vitalt, at samfundet kan gribe ind tidligere og tydeligere, siger han.
– Det hjælper ikke bare at bevilge flere ressourcer. At ændre normer, værdier og moral kræver mere end nye projektpenge. Sverige har nu brug for en ny socialpolitik, en mere indgribende og innovativ socialpolitik, der bygger på, at langt de fleste voksne både kan og vil påtage sig deres forældreansvar, men som også forventer, at de voksne så også påtager sig det forældreansvar. En socialpolitik, der helt klart er på børnenes side og ikke står med hatten i hånden og spørger om lov, men nogle gange tør være krystalklar i mælet, når det kræves, siger Ulf Kristersson.
Velfærd prioriteres i efterårets finanslov
I efterårets finanslov lover Kristersson mere fokus på velfærd.
– Velfærden går lige nu sine hårdeste år i møde. Alt fra skolemad til medicin koster mere, og det samme gør pensioner. Jeg lover, at vi vil være økonomisk ansvarlige, men regeringen vil ikke lade sundhedspleje, skoler og omsorg sejle i deres egen sø. Alle, der slider i hjemmeplejen, alle de lærere, der får syvårige til at knække læsekoden og alle de jordemødre, der hjælper endnu et lille barn til verden – I skal vide, at vi værner om jeres vigtige arbejde. I efterårets finanslov vil vi prioritere velfærden, siger han.
Almedal-ugen varer fem dage, mellem 27. juni og 1. juli, med to partiledertaler om dagen.
(News Øresund – Jenny Andersson)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23