Erhverv
Sveriges statsminister kræver svar fra Findus nye ejer


Findus nedlægger fabrikken i Bjuv, der blandt andet producerer frosne ærter der høstes med egne mejetærskere rundt omkring Skåne. Foto: News Øresund – Johan Wessman
Til trods for at Findus er en succesrig fødevarevirksomhed, så skal fabrikken i Bjuv udenfor Helsingborg lukke. Det har fået den svenske regering til at kræve en forklaring for hvad som ligger bag. Den svenske statsminister vil gerne mødes med ledelsen hos den britiske virksomhed, som købte Findus for et halvt år siden.
”Beskeden om at lukke en virksomhed som fungerer fint rejser en række spørgsmål” siger Statsminister Stefan Löfven (S) til Sydsvenskan.
Findus blev i foråret købt af fødevaregiganten Nomad Food for 500 millioner pund, som svarer til 7 milliarder svenske kroner. Beskeden om, at virksomheden lukker fabrikken i Bjuv og opsiger 450 af de 625 medarbejdere, kom i slutningen af marts. Ifølge en pressemeddelelse er hovedårsagen bag lukningen den lange transport fra Sydsverige til de viktigere markeder i det sydlige og vestlige Europa og dermed høje transportomkostninger.
”Det gør det sværere for os, at stå stærkt i konkurrencen med andre. På grund af det nuværende marked, hvor detailhandlernes egne mærkevarer har vundet større og større markedsandel, har koncernen været tvunget til at gennemgå hele sin produktionsstruktur. Kort efter overtagelsen blev afsluttet, startede en grundig undersøgelse af hele produktionsstrukturen og konklusionen var, at det krævede en konsolidering og effektivisering af produktionen for, at koncernen skal kunne konkurrere” siger Findus direktør og repræsentant for de nye ejere Nomad Food, Henrik Hjalmarsson, til Sydsvenskan.
Den svenske regering har engageret sig i sagen.
”Regeringen føler den uro og overraskelse, som hersker efter den meget pludselige besked. Bliver det til virkelighed, vil det skabe problemer for de ansatte, bønderne og Bjuv. Ligesom at det vil være et hårdt slag mod den svenske fødevareindustri” siger statsministeren til Sydsvenskan.
Henrik Hjalmarsson understeger at intet er besluttet endnu.
”Vi har været i kontakt med erhvervsminister Mikael Damberg. Vi skal mødes med ham og andre repræsentanter fra regeringen og ser frem til en konstruktiv dialog om hvad vi sammen kan gøre for på bedst mulig måde, at sikre vores medarbejderes erfaring og ekspertise” siger han. (News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark08. november 2019
I 2020 afsluttes to kortlægninger til nye transportforbindelser over Øresund
-
Infrastruktur22. august 2019
Rejsende mangler et fælles søgesystem til rejser over Sundet