Politik
Sveriges statsminister modtager hård kritik for dårlig IT-håndtering
Det svenske Konstitutionsutskottet (KU) – et udvalg i Riksdagen hvis opgave er at holde styr på, om regeringen følger reglerne – slår hårdt ned på statsminister Stefan Löfven (S) for at være øverst ansvarlig for regeringens manglende arbejdsrutiner for håndtering af fortrolige oplysninger.
To ministre fratvinges deres poster, en generaldirektør fyres og statsministerens statssekretær afgår sin stilling. Det er den svenske IT-skandale.
Fortrolige oplysninger blev i perioden 30. september 2015 til 31. marts 2016 offentliggjort af den svenske transportstyrelse med generaldirektøren Maria Ågren ved roret. Det skete ved at svenske registre, som indeholdte følsomme oplysninger om broer, tunneller, veje og havne i Sverige samt hele det svenske kørekortsregister, blev outsourcet til Østeuropa uden at blive sikkerhedskontrolleret.
Efter KU nu har undersøgt sagen, står det klart, at transportstyrelsens håndtering af de fortrolige oplysninger har været i strid med loven, og at flere ansvarshavende ministre løbende har haft kendskab til problemet uden at have gjort noget ved det.
Derfor slår KU hårdt ned på de indblandede ministre og embedsfolk i sin nyligt offentliggjorte undersøgelse af IT-skandalen, der blandt andet navngiver statsminister Stefan Löfven for at have det ypperste ansvar for den ringe håndtering af fortrolige oplysninger, siger udvalgets formand, Andreas Norlén (M), til Dagens Nyheter.
– I sidste ende er det statsministeren, som har ansvaret for disse mangler, og vi kan ikke se, at regeringen har gjort noget for at udbedre problemet, siger han.
Udover statsministeren er den tidligere indenrigsminister Anders Ygeman (S) samt forhenværende infrastrukturminister Anna Johansson (S) ligeledes blevet navngivet i undersøgelsen for deres mangelfulde håndtering af IT-skandalen. Derudover har de begge mistet deres ministerposter som følge af skandalen.
Skandalen blev kendt af offentligheden tilbage i juli 2017, hvor Dagens Nyheter kunne afsløre, at forhenværende generalsekretær i Transportstyrelsen, Maria Ågren, var blevet idømt 70 dagsbøder á 1.000 svenske kroner ”for grov uagtsomhed ved at afsløre fortrolige oplysninger”, skriver Dagens Nyheter. Tidligere på året, januar, mistede hun sin stilling i styrelsen.
Det vides endnu ikke, hvad de fortrolige oplysninger fortalte noget om, eller hvilke lande oplysningerne nåede ud til.
(News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23