Sverige
Sygefraværet stiger i Sverige – krav til arbejdsgiverne om bedre rehabilitering
Udgifterne for svenskernes sygefravær vil stige fra 37 milliarder svenske kroner i år til 51 milliarder om i 2019. I dag præsenterer socialforsikringsministeren en ny satsning på at mindske sygedagene. Arbejdsgiverne skal blive bedre til at rehabilitere.
Siden 2010 er sygefraværet i Sverige steget med næsten 70 procent og udgifterne er steget med 11 milliarder svenske kroner mellem 2010 og 2014, opgiver regeringen. Ifølge Försäkringskassan, som udbetaler sygedagpenge til sygemeldte svenskere, er det gennemsnitlige antal sygedage er steget med 1,2 dage siden sidste sommer og er nu 10,1 dage per person og år. Inkluderes alle former for overførselsindkomster til sygemeldte og førtidspensionerede, det såkaldte ohälsotal, er det gennemsnitligt 27,8 dage, hvilket er en stigning med 0,8 dage siden juli sidste år. Prognosen peger opad de næste år.
Regeringen sætter derfor et mål om at mindske det gennemsnitlige antal sygedage til 9 dage per person og år i 2020.
”Vi har tidligere haft mål for sygedagene i Sverige og det viste sig, at det en fremgangsrig måde. Det er blevet styrende for myndighedernes arbejde, man har arbejdet vældigt fokuseret for at opnå målet, siger Annika Strandhäll (S) socialforsikringsminister til Sveriges Radio.
I sit finanslovsforslag har regeringen afskaffet grænsen for hvor mange dage sygedagpenge kan blive udbetalt. I dag præsenterede socialforsikringsministeren i stedet en anden satsning for at mindske udgifterne for sygefraværet. Blandt andet skal arbejdsgiverne tvinges til at forbedre genoptrænings- og rehabiliteringsprocesserne. Endnu er der ikke nogen konkrete forslag, men forskellige modeller for kontrol og økonomiske incitamenter skal undersøges.
”Som det er i dag, skal alle arbejdsgivere, også de som er gode til at rehabilitere, være med til at betale for sygefraværet. Det er det vi vil ændre på.” sagde Annika Strandhäll (S) på pressekonferencen, hvor hun præsenterede regeringens satsning.
Sygefraværet er størst inden for kommuner og län og frem for alt i sundhedsvæsenet, socialforvaltning og skole. Psykiske diagnoser er den største årsag til sygefravær. 42 procent af sygefraværet skyldes en psykisk lidelse opgav socialforsikringsministeren på pressekonferencen. (News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23