Følg os på

Okategoriserade

Sygehuse gør skånsk regionalvalg mere hedt end tidligere

Publiseret

 

forlossningen_ultraljud

De seneste års store debat om skånske sygehuse kan få flere til at engagere sig, tror forskeren Malena Rosén Sundström. Pressefoto Region Skåne. Foto/Roger Lundholm.

Hævede skatter og offentligt sundhedsvæsen eller flere private alternativer og en uændret skattesats i valget til Region Skåne. De seneste års store debat om skånske sygehuse kan få flere til at engagere sig, tror forskeren Malena Rosén Sundström.

Når svenskerne går til valg på søndag skal de stemme i tre kategorier: til rigsdag, til regionen og til kommunen. Hovedopgaven for svenske regioner er som i Danmark at tage sig af sundhedsvæsenet. Men trods at svenskerne anser det som et af de vigtigste spørgsmål, får regionvalget ofte mindre mediedækning og debat end de to øvrige.

”Det bliver ofte klemt mellem rigsdagsvalget og kommunalvalget, hvor det er nemmere at tage stilling til hvad man mener. Men netop på grund af, at der har været så mange storme om det skånske sygehuse i den seneste valgperiode, er der måske flere, der har fået en større interesse i at gøre et aktivt valg,” siger Malena Rosén Sundström, lektor i statskundskab ved Lunds Universitet til News Øresund.

Læs mere: Historien taler for en rødgrøn valgsejr i Sverige

I de seneste år er der kommet opmærksomhed på problemer på blandt andet akut- og fødselsafdelingerne, personale har sagt op i protest og utilfredse skåninger har demonstreret mod nedskæringer og omorganiseringer på sygehuse under parolen ”Red sundhedsvæsenet”.

For at forbedre situationen har den styrende koalition, bestående at de fire borgerlige Alliancepartier samt Miljöpartiet, valgt at hæve regionsskatterne. I løbet af næste valgperiode regner det dominerende parti, konservative Moderaterna desuden med at en forbedret konjunktur vil gøre det muligt at bruge yderligere en milliard kronor på kræftbehandling.

Socialdemokraterna (S), det socialistiske Vänsterpartiet (V) og Miljöpartiet tror dog, at der er behov for yderligere skattestigninger. S og V vil desuden trække en del af privatiseringer tilbage, der er blevet gjort i sundhedsvæsenet, især der hvor visse dele af sygehusplejen er blevet åbnet for private aktører.

Læs mere: Skole og beskæftigelse afgør svensk valg

De seneste meningsundersøgelser for Region Skåne kom i april og juni, hvoraf den første viste et flertal for den socialistiske blok og den anden et flertal til den nuværende borgerlige koalition. I begge tilfælde blev Miljöpartiets mandater talt med i den blok, der fik flest stemmer, da partiet i Skåne ved forskellige lejligheder har samarbejdet såvel til højre som til venstre.

”Miljöpartiet ser ud til at få en stor rolle. Nu har de siddet to valgperioder med Alliancen, men erklærede tydeligt, at de går til valg som et eget parti. Fra 2002 til 2006 sad de i regionsrådet med de røde partier. Så de er lidt af en nøglespiller, hvor vi er nødt til at se, hvordan det går til valget og hvilken side de bestemmer sig for at støtte, siger Malena Rosén Sundström.

Som på nationalt niveau har de øvrige partier udelukket det nationalistiske Sverigedemokraterne fra al indflydelse, trods partiet fik 9,3 procent i det seneste regionsvalg og ifølge meningsmålinger får øget vælgerstøtte ved dette valg. (News Øresund – Anna Palmehag)

Læs mere: Her er de største svenske valgemner

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Infrastruktur24. april 2024

Efter kollapset: E6 forbi Stenungsund forventes at åbne for trafik allerede til sommer

I februar meddelte Trafikverket, at reparationsarbejdet af E6 uden for Stenungsund forventedes at være færdigt og klar til trafik i...

Forskning24. april 2024

Politikerne vil se mere samarbejde på tværs af strædet om kvinders sundhed

Kvinders sundhed skal sættes højere på dagsordenen. Det mener et panel bestående af sundhedspolitikere fra begge sider af sundet, da...

Infrastruktur24. april 2024

Ny rapport om Inlandsbanan – ruten er interessant for det svenske forsvar

I en ny rapport fra Trafikverket fremgår det, at det svenske forsvar “bør have større og tydeligere indflydelse på infrastrukturudviklingen af...

Infrastruktur24. april 2024

Trafikverkets kommende Øresundsrapport: “Det skorter allerede i dag på redundans”

Kapaciteten på tværs af Øresund vil vare længe endnu, mens redundans allerede er en mangelvare. Det er en af konklusionerne...

Sverige19. april 2024

Svenskerne arbejder længere – den reelle pensionsalder er steget til 66 år

Mellem 2022 og 2023 steg den gennemsnitlige pensionsalder i Sverige med 1,2 år til 66,0 år, skriver Sydsvenskan baseret på...

Energi19. april 2024

Malmø starter forfra med sit eget energiselskab

Malmø Kommune starter sit eget energiselskab for at sikre en “tilstrækkelig og bæredygtig elforsyning til en overkommelig pris og samtidig...

Energi19. april 2024

Danmark og Sverige indgår aftale om eksport af CO2 til permanent oplagring

Opsamling og lagring af CO2 kaldes normalt CCS og anses af mange for at være en af mange måder at...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.