Følg os på

Interviews

Symbion overtager gammel Novo Nordisk-fabrik og udvider forskerparken COBIS med 12.000 kvadratmeter

Publiseret

 

Morten Mølgaard Jensen, CEO i forskerparken COBIS i København, som drives af inkubatoren Symbion. Foto: News Øresund

Forskerparken COBIS, der drives af startup communitiet Symbion, udvider. Når renoveringen af Novo Nordisks gamle hovedkontor i København er færdig i efteråret 2023, får både COBIS og BII mere kontor- og laboratorieplads, så de kan optage flere life science-startups i deres communities. Mere end 100 life science-selskaber er fortiden på venteliste til at blive en del af Symbions life science-community, der fremover vil huse de lidt modne selskaber på den nye Fuglebakken-lokation, mens de tidlige startups hos BII kommer til at optage det meste af pladsen i den nuværende COBIS-bygning, fortæller CEO i COBIS, Morten Mølgaard Jensen.

I efteråret 2023 åbner et nyt vækstcenter for life science-startups i København. Det sker på grunden for ”Den Hvide Fabrik”, som tidligere var Novo Nordisks hovedkontor, og hvor søstervirksomheden Novozymes fortsat holder til med produktionsanlæg på nabogrunden.

Bag den nye life science-lokation på 12.000 kvadratmeter står community-organisationen Symbion. Symbion driver blandt andet Copenhagen Bio Science Park (COBIS), som får gavn af udvidelsen med mere kontor- og laboratorieplads.

Kapaciteten på COBIS’ nuværende adresse tæt på Rigshospitalet er nemlig fuldt opbrugt. Den nye lokation på Frederiksberg/Nørrebro gør, at forskerparken kan være bindeled mellem det videnskabelige miljø tæt på Rigshospitalet og det kommercielle miljø tæt på Copenhagen Business School og samtidig huse flere life science-startups. Det fortæller Morten Mølgaard Jensen, som er adm. direktør i COBIS, der er hjemsted for ca. 130 life science-selskaber så-som IO Biotech, Galecto og Minervax, hvoraf de to sidstnævnte har videnskabelig tilknytning til Lund Universitet.

– Vi står med et akut kvadratmeter-behov efter vores faciliteter. Derfor har vi truffet beslutning om at indgå en kontrakt om Fuglebakken, som vil koste mellem 35-40 mio. DKK at færdigindrette til vores kunders behov, siger han og tilføjer:

– For tiden er mere end 100 virksomheder, der arbejder med drug development, digital health, devices & medtech, diagnostik etc., på venteliste for at blive en del af vores life science startup community. Der er rigtig stor efterspørgsel, siger Morten Mølgaard Jensen.

Novo Nordisk’s tidligere hovedkvarter vil blive et kontor- og laboratorieområde på ca. 12.000 kvadratmeter, der ejes af Symbion. Foto: News Øresund

Det er både life science-startups og etablerede life science-virksomheder, der vil ind hos COBIS’, langt hovedparten er dog life science-startups, forklarer Morten Mølgaard Jensen.

– Vi får i stigende grad henvendelser fra etablerede selskaber, der gerne vil ind og have en berøring med miljøet, siger han. Det skyldes dels for at få mere fornemmelse for, hvad der rører sig i life science-branchen, og dels for at tilbyde medarbejderne at være en del af et dynamisk opstartsmiljø frem for, at de sidder for sig selv på et kontor, forklarer Morten Møl-gaard Jensen.

Fra finanskrise til fremgang

COBIS oplever i dag stor fremgang. Det var ellers ikke givet på forhånd, da forskerparken i 2009 opstod ud af et offentlig udbud fra staten og Region Hovedstaden om at etablere og drive en life science biotek-park i København, forklarer Morten Mølgaard Jensen.

Det var på bagkanten af finanskrisen, branchen var i knæ, og der manglede kapital, fortæller han. Men ud af de trange vilkår voksede en ny måde at arbejde på i branchen frem, fortæller Morten Mølgaard Jensen.

– Qua mangel på kapital ledte folk efter nye måder at udvikle deres biotekfirma på, og det var i høj grad gennem partnerskaber. Folk sad i hinandens bestyrelser, advisory boards, nogle delte CEO’s, nogle delte labs etc., siger Morten Mølgaard Jensen.

Siden har flere markante begivenheder præget COBIS. I fx 2012 etablerede den kinesiske genomics organization BGI Europe deres europæiske hovedsæde i forskerparken med de første ca. 10 ansatte.

– Det signalerede, at COBIS var interessant for en stor international koncern, siger Morten Mølgaard Jensen og nævner, at en anden milepæl indtraf i 2014, hvor formålet med COBIS blev lagt om.

– I stedet for kun at fokusere snævert på biotek, blev det sundhed i bredere forstand. Dermed kunne vi invitere selskaber inden for fx medicoteknologi, digital health og diagnostik ind. Det var rigtig værdifuldt, fordi på det tidspunkt opstod mange nye selskaber særligt inden for digital health, som begyndte at tage fart i 2016-2017. Det blev et mere diverst miljø, siger han.

Da den Novo Nordisk Fonden-støttede incubator BioInnovation Institute (BII) flyttede ind som lejer i 2018, indtraf en tredje milepæl, forklarer Morten Mølgaard Jensen.

– Det har vist sig måske at være den mest værdifulde kunde, vi har haft igennem tiden.

I 2019 begyndte BII at leje en hel etage hos COBIS, og i 2021 indgik parterne en ny lejeaftale. Den indebærer ifølge Morten Mølgaard Jensen, at den nuværende COBIS-bygning om 2-3 år primært vil bestå af BII’s tidlige proof of concept-selskaber, hvorimod den nye lokation på den gamle Novo Nordisk-grund i højere grad vil være for lidt mere modne life science-selskaber, der måske har rejst første runde finansiering.

Derudover vil COBIS og BII afdække muligheden for at udvide mere inde på Nørre Campus-området ved Mærsk Tårnet, hvor 2-3 ejendomme, som Københavns Universitet planlægger at fraflytte i den kommende årrække, kan komme i spil til at blive overtaget af COBIS, håber Morten Mølgaard Jensen.

COBIS’ nuværende lokaler, som ligger tæt på Rigshospitalet. Foto: News Øresund

Markant større kapitalrejsninger
Selvom der ifølge Morten Mølgaard Jensen er mangel på laboratoriefaciliteter og arbejdskraft i Medicon Valley, er forskningen derimod god og adgangen til kapital er blevet bedre, mener han.

– Hvis vi kigger historisk på det, så har virksomhederne i COBIS rejst mellem 500-800 mio. DKK om året i kapital for alle vores virksomheder sammenlagt. I 2020 eksploderede det tal til 4,5 mia. DKK, og i 2021 rammer vi omkring 4,3 mia. DKK. Kapitalrejsningerne, der gennemføres, er bare blevet markant større. Hvor man tidligere jublede over at få 12-15 mio. kroner i kassen, er det nu trecifrede millionbeløb, som de mest perspektivrige selskaber rejser til den videre vækst, siger Morten Mølgaard Jensen.

Skal Medicon Valley udvikle sig i en fortsat positiv retning fremover, kræver det blandt andet, at brancheaktører samarbejder med øvrige nordiske og internationale aktører og markedsfører Medicon Valley som en nordisk region, og ikke kun en Københavner-region, for at øge den geografiske og befolkningsmæssige størrelse.

– Vi er ikke gode nok til at knytte bånd til større internationale klynger og aktiviteter. Mange analyser fastslår, at de klynger, der klarer sig bedst, er mest netværksorienterede, og vores rammevilkår gør det svært at samarbejde på tværs fx inden for sundhedsdata-udveksling, siger Morten Mølgaard Jensen og retter en anden fremadrettet bekymring:

– Jeg oplever, at mængden at tilgængelig finansiering fra staten har det med at skrumpe i takt med at private aktører bliver store. Der er en tendens til, at ’det kan Novo Nordisk Fonden tage sig af’, og så glemmer man lidt rollen for de offentlige myndigheder, men det skal være sådan, at passer man ikke ind hos Novo Nordisk Fonden med sit tidlige life science-projekt, så skal der være andre aktører, som man kan gå til, siger Morten Mølgaard Jensen.

Kristoffer Dahl Sørensen – News Øresund

Life science i Østdanmark

Life science-branchen er en vigtig branche i Danmark og Sverige. I Øresundsregionen be-skæftiger private life science-sektoren ca. 65 500 ansatte i ca. 1 150 selskaber.

Øresundsinstituttet publicerede i maj rapporten ‘Life Science in Eastern Denmark – the Danish Part of Medicon Valley’, som denne interviewserie i efteråret bygger på.

Rapporten var en del af det EU-støttede interregprojekt Greater Copenhagen Life Science Analysis Initiative, som blev afsluttet i august 2022 efter tre og et halvt års analysearbejde.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Arbejdsmarked03. oktober 2024

Ny analyse: Lavere vækst i arbejdsstyrken og mindre boligbehov i Sverige – kun Malmø-Lund-regionen vokser i Sydsverige

Sveriges befolkning vil falde i 160 af landets 290 byer i løbet af det næste årti. Det vil sandsynligvis føre...

Politik02. oktober 2024

Nationalt forbud mod tiggeri undersøges i Sverige

Den svenske regering iværksætter sammen med Sverigedemokraterna en undersøgelse af et nationalt forbud mod tiggeri. Undersøgelsen af et nationalt forbud...

Øresund27. september 2024

Forslag til sundhedsreform afskærer danske regioner fra at deltage i samarbejdet i Greater Copenhagen

Hvis forslaget til en ny dansk sundhedsreform gennemføres uden ændringer, vil de danske regioner ikke længere kunne deltage i det dansk-svenske politiske...

Bæredygtighed27. september 2024

Greater Copenhagen på ottendepladsen i OECD, når det gælder grønne patenter

Ifølge rapporten “The geography of green innovation hubs in OECD regions” er den dansk-svenske Greater Copenhagen-region blandt de mere succesfulde...

Arbejdsmarked26. september 2024

Mulige løsninger for tredjelandsmedborgere drøftet på OECD-konference

Problemet med tredjelandsmedborgere, der har opholdstilladelse i ét EU-land, men ikke kan arbejde i et andet, er ikke kun et...

Sverige27. september 2024

Svensk lovforslag om at indføre en forpligtelse for myndigheder, regioner og kommuner til at videregive oplysninger til retshåndhævende myndigheder

Danmark har gjort det i flere årtier. Nu vil Sverige følge trop. Den svenske regering har besluttet at sende sagen...

IT / Mobiltelefoni27. september 2024

Digital grænsehindring løst – Vipps MobilePay fungerer nu også i Sverige

En digital grænsehindring mellem Sverige og resten af Norden blev løst i denne uge – men ikke for alle svenskere....

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.