Følg os på

Danmark

Transportminister tilbageviser skånsk kritik

Publiseret

 

magnusheunicke

Transportminister Magnus Heunicke. Foto: News Øresund – Johan Wessman.

Skånske politikere protesterer mod planerne om retningsdrift ved Københavns lufthavn, der kan give dårligere adgangsforhold for svenske rejsende. Den danske transportminister Magnus Heunicke tilbageviser kritikken, og mener, at der er tale om en misforståelse.

”Jeg er ganske uforstående over for denne skepsis, når vi taler om et projekt, som vil muliggøre en markant bedre tilgængelighed til Kastrup Lufthavn fra både Sverige og Danmark, skriver Magnus Heunicke i en mail til News Øresund.

Udmeldingen er et svar på den pressemeddelelse, som Region Skåne sendte ud i fredags. Her advarede to regionsråd imod ”retningsdrift” ved Københavns lufthavn. Baneprojektet betyder, at alle toge fra Sverige skal benytte godssporene ved siden af lufthavnen. Togtrafikken fra Danmark skal fortsat benytte sporene ved den nuværende station.

Projektet sigter på, at give større banekapacitet og forebygge forsinkelser. De svenske politikere mener, at forandringen går ud over tilgængeligheden for de svenske rejsende. I pressemeddelelsen beskrives projektet som ”en katastrofe for hele Øresundsregionen”.

I sit svar skriver transportminister Magnus Heunicke, at der er tale om en misforståelse. Ifølge ministeren har Region Skåne forvekslet Banedanmarks miljøredegørelse om retningsdrift med en politisk beslutning om at gå videre med projektet:

”Sandheden er, at forhold som passagerkomfort og adgangsmuligheder ved lufthavnen ikke for alvor er belyst på nuværende tidspunkt. Disse forhold er vi i øjeblikket ved at undersøge – blandt andet i samarbejde med Københavns Lufthavn”

En fornyet analyse skal nu vise, hvordan lufthavnen kan udbygges for at rumme en væsentligt forøget trafik. Magnus Heunicke mener, at de nye planer ikke vil gå ud over rejsende fra Skåne:

–Jeg vil gerne forsikre, at jeg kun vil gå videre med projektet, hvis der er sikkerhed for, at passagerkomforten ikke forringes.

Transportminister Magnus Heunicke skal i november måned mødes med repræsentanter fra Region Skåne for at diskutere togtrafikken. News Øresund har bedt regionsråd Pontus Lindberg om en kommentar. (News Øresund – Emilia Søelund)

Svenskere på Kastrup

15 procent af alle rejsende, der passerer Københavns lufthavn, er svenskere. Passagerer, der skifter fly i København, er ikke medregnede.
7 ud af 10 af de svenske passagerer kommer til lufthavnen med tog.

Fakta: Retningsdrift

Retningsdrift er et baneprojekt, der handler om at organisere trafikken ved Kastrup, så alle toge fra Sverige benytter de nuværende godsspor, mens togene fra Danmark benytter sporene ved den nuværende station. Målet er at forøge kapaciteten ved lufthavnen og forebygge forsinkelser.

Retningsdrift stiller krav til en ny station og nye adgangsveje til terminalerne. Den konkrete udformning af stationen og adgangsforholdene til lufthavnens terminaler er ikke undersøgt nærmere på nuværende tidspunkt.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Norden31. januar 2023

Rigspolitiet: Grænsekontrol stopper ikke bandekriminelle over Øresund

Grænsekontrollen mellem Danmark og Sverige har ikke forhindret svenske bandekriminelle i at krydse Øresund og begå voldshandlinger. Det mener Rigspolitiet...

Arbejdsmarked31. januar 2023

Faldende eksport til markeder uden for Europa rammer dansk svineproduktion hårdt – slagterikoncernen Danish Crown fyrer 150 medarbejdere

Et kraftigt dyk i eksporten til Asien og i forbrugernes efterspørgsel presser den danske svineproduktion. For at styrke konkurrenceevnen samt...

Øresund27. januar 2023

Snart bliver det billigere at pendle i bil over broen: “Du kan køre så meget du vil for en fast pris om måneden”

For at gøre det mere attraktivt at krydse Øresund vil Øresundsbro Konsortiet sænke prisen for dem, der pendler i bil...

Sverige27. januar 2023

Ulf Kristerssons (M) højre hånd, statssekretæren PM Nilsson, træder tilbage efter ulovligt ålefiskeri og løgn for politiet

Efter at være blevet taget i ulovligt ålefiskeri i Blekinge skærgård og derefter have benægtet anklagerne over for politiet har...

Energi27. januar 2023

Vestas’ administrerende direktør om corona-lukning af broen: “Det må aldrig ske igen”

Vestas er en af verdens største vindkraftproducenter med hovedkontor i Aarhus og kontorer i både København og Malmø. Det betyder,...

Okategoriserade27. januar 2023

Øresundsdebatten uge 4: Flere jernbanespor i Skåne før Fehmarn Bælt-tunnelen og dansk succes for Malmö Arena

Der er brug for flere jernbanespor i Sverige, når Fehmarn Bælt-tunnelen står færdig i 2029, og antallet af godstog, der...

Politik27. januar 2023

Greater Copenhagen lancerer årsrapport og ny hjemmeside

Den 31. januar præsenterer det dansk-svenske kommunal-regionale samarbejde Greater Copenhagen en ny hjemmeside og en ny årsberetning, som vil vise...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.