Danmark
Trawlere spreder kemiske våben i Skagerrak
Trawlfiskeri omkring Måseskär, hvor der under anden verdenskrig er blevet dumpet kemisk krigsmateriel, medfører løsrivelse af sedimenter fra havbunden, som sidenhen spredes med havstrømmene til blandt andet Skagerrak. Eksperter ser gerne et omfattende fiskeriforbud, men den beslutning skal træffes på EU-niveau, skriver TT.
Ved den svenske vestkyst, cirka 57 kilometer nord fra Göteborg, ligger en ø ved navn Måseskär. Lidt ude for Måseskär på bunden af havet ligger omkring 20.000 ton kemiske våben, som de Allierede gemte væk i skibsvrag i slutningen af krigen.
Det drejer sig for det meste om sennepsgas, der forbliver i klumper på bunden af havet takket være den lave temperatur. Andre kemikalier udgør imidlertid større bekymringer, såsom den arsenik, som sennepsgassen er blandet sammen med, hvilket gør våbnet kampdygtigt selv i vintertid. Den arsenik er nu begyndt at sive ud af skibsvragene.
– De højeste koncentrationer af arsenik er strømmet ned fra dumpingområdet, siger Anders Tengberg, teknisk ekspert på undervandsundersøgelser ved Chalmers tekniska högskola i Göteborg, til TT.
Det hænger sammen med at dumpingområdet udenfor Måseskär dagligt besøges af fiskerbåde, da skibsvragene fungerer som et godt sted for fiskene at trives i. Når trawlerne passerer skibsvragene, hvirvler det samtidig med store mængder sedimenter og partikler. De løfter sig omkring 50 meter fra havbunden, og bliver sidenhen fanget af havstrømmene, som transporterer dem helt op til 20 km væk fra åstedet.
Ifølge TT mener flere eksperter, at trawlfiskeri i området derfor er bekymrende. Eksperterne foreslår et lokalt forbud mod trawlfiskeri i området nær Måseskär for at undgå yderlig spredning af de kemiske våben.
Det er imidlertid ikke en dækkende løsning, da et sådant forbud udelukkende ville have effekt på svenske fartøjer, og ikke udenlandske. Derfor skal forbuddet træffes på EU-niveau, så hverken svenske eller andre landes fartøjer kan fiske i området.
(News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23