Følg os på

Erhverv

Uafgjort mellem Stockholm og Greater Copenhagen, når deres storbyanalyser sammenlignes af medierne

Publiseret

 

Storstockholm og Greater Copenhagen har begge ambitioner om at være de bedste, og ifølge Sydsvenskans sammenligning af to analyser står regionerne lige stærkt. Foto: News Øresund

Der pågår en konstant dyst mellem Nordens to førende storbyregioner, Stockholm og Øresundsregionen, hvor organisationerne Greater Copenhagen og Stockholms Handelskammare har præsenteret hver sin analyse i løbet af det seneste år, hvori deres egen hovedstadsregion sammenlignes med andre regioner. Det er to stærke regioner, hvor 15 parametre fra rapporterne er blevet sammenlignet af Sydsvenskan, som i sidste ende kan konkluderer, at der er dømt remis – regionerne er lige stærke.

Fordel Stockholm
(Brand: The Capital of Skandinavia)

Venturekapital: “Det er Stockholm-regionen og ikke Greater Copenhagen, der er førende med hensyn til at tiltrække venturekapital i Skandinavien”, konstaterer Greater Copenhagen i sin egen rapport. Det har betydning for, hvor nye og voksende virksomheder etableres.
Innovationer: Europa-Kommissionens Regional Innovation Scoreboard udpeger Stockholm som den mest innovative af 221 regioner. Greater Copenhagen bemærker dog, at både Region Hovedstaden og Sydsverige (Skåne og Blekinge) er blandt EU’s 10 mest innovative regioner.
Bæredygtighed: Med Europas laveste CO2-udledning pr. indbygger, en høj andel af elbiler samt vedvarende energi og godt drikkevand mener Sydsvenskan, at Storstockholm er bedre til bæredygtighed end Greater Copenhagen – på trods af Københavns image som cykelby og Danmarks enorme investeringer i vindkraft.
Livskvalitet: Selvom København er bedst til livstilfredshed, mener Stockholms Handelskammare, at den svenske hovedstad nyder godt af bedre grønne områder, kulturinstitutioner, offentlige pladser, sundhed og lokal købekraft.

Fordel Greater Copenhagen
(Brand: Greater Copenhagen. Ud over Øresundsregionen er også Halland inkluderet i denne geografi)

Regionalt BNP: Siden 2010 er Greater Copenhagen vokset forbi Storstockholm og havde i 2020 et regionalt bruttonationalprodukt på 222 milliarder euro med Storstockholm lige i hælene med 220 milliarder (ifølge Greater Copenhagens analyse). Dansk økonomi ventes at vokse i år, mens svensk økonomi forventes at skrumpe. Sverige er belastet af en stor andel af de variable boliglån, hvor rentestigninger har en hurtig indvirkning på husholdningernes forbrug. Danmark nyder godt af en stærk vindkraftklynge og en voksende life science-industri, hvor der i det østlige Danmark investeres mere end 50 mia. kr. i nye forskningsfaciliteter, medicinalfabrikker og kontorer.
Forskning og udvikling: Ifølge både danske og svenske evalueringer er Greater Copenhagen Europas bedste inden for forskning og udvikling. Her bruges der 7,9 mia. euro om året, svarende til 3,9 pct. af den regionale økonomi. I Stockholm investeres 8,2 mia. euro, svarende til 3,5 pct. af GDPR. Når det kommer til Greater Copenhagens store F&U-investeringer, er der givtig effekt af investeringerne fra den danske life science-industri samt investeringerne i Max IV- og ESS-forskningsfaciliteterne i Lund.
Finansiel stabilitet: I modsætning til Sverige faldt Danmarks BNP ikke under pandemien, og den samme forskel gør sig også gældende under inflations- og krigsåret 2023. Årsagen er, at dansk økonomi er domineret af fødevare- og medicinalvirksomheder, hvis salg ikke påvirkes så meget af den økonomiske konjunktur som de store svenske industrier inden for ingeniør-, stål- og bilindustrien.
Infrastruktur: Greater Copenhagen fører klart med hensyn til omfanget af trafikpropper, kollektiv trafik, pendlingstider og flyruter. “Man kommer længere og til flere steder fra Kastrup end fra Arlanda. Stockholm klarer sig dårligt her, siger Stockholms Handelskammares cheføkonom Stefan Westerberg til Sydsvenskan.

Uafgjort

Arbejdsstyrke: Storstockholm har 4,1 millioner indbyggere og havde en befolkningstilvækst på 12,5 pct. mellem 2012 og 2021. Greater Copenhagen har 4,4 millioner indbyggere og en befolkningstilvækst på 7,7 pct. Hvis vi ser på Øresundsregionen (dvs. ikke medregnet Halland), er der 4,1 millioner indbyggere her. Beskæftigelsen er omkring 2,0 millioner mennesker i både Storstockholm og Greater Copenhagen.
Global Hub: Med hensyn til international tiltrækningskraft, udenlandske studerende, turisme samt internationale hovedkvarterer fik Greater Copenhagen og Storstockholm samme placering i Stockholms Handelskammares rapport. Stockholm er lidt stærkere med hensyn til internationale hovedkvarterer, mens Greater Copenhagen har flere internationale universitetsstuderende og højere rangerede topuniversiteter.
Digitalisering: Ifølge Stockholms Handelskammare ligger Helsinki i toppen i Europa efterfulgt af Stockholm og København, når det gælder digital udvikling. Byerne har god adgang til bredbånd og nye teknologier, relativt godt 5G-beredskab og hurtig digitalisering af den offentlige sektor.
Boligmarkedet: Det er sværere at finde bolig i Stockholm end i de fleste europæiske storbyregioner, men den tendens er endnu værre i København. At der er en bedre boligsituation i Skåne betyder, at Sydsvenskan mener, at Greater Copenhagen som helhed ender på samme dårlige niveau som Stockholm.
Sikkerhed: Stockholm er plaget af skyderier, eksplosioner og bandevold, men også Malmø, Landskrona og Helsingborg er ramt, og de samme forhold reducerer ligeledes vurderingen for Greater Copenhagen.
Velfærd: Både Storstockholm og Greater Copenhagen får høje karakterer, når det kommer til lang barselsorlov, gode levevilkår for ældre, god sundhedspleje og stor tillid til den offentlige sektor. Men Oslo rangerer endnu højere, og Stockholms Handelskammare bemærker, at de nordiske hovedstæder generelt ligger i top, når det kommer til velfærd.
Politisk klima: “De nordiske byer klarer sig relativt godt og ligger tæt på hinanden,” siger Stockholms Handelskammare med henvisning til en god situation, når det gælder retssikkerhed, korruption, valgsvindel og hurtige politiske forandringer.

Kilder: Europas bästa huvudstad (Stockholms handelskammare), Förutsättningar för Greater Copenhagens framtida tillväxt – en jämförelse med andra storstadsregioner (Greater Copenhagen) samt Stockholm eller Köpenhamn – vilken är Nordens ledande storstadsregion? (Sydsvenskan, som er ansvarlig for vurderingen)

Greater Copenhagen er et dansk-svensk politisk samarbejde mellem Region Hovedstaden, Region Sjælland, Region Skåne, Region Halland og de 85 kommuner, der findes inden for de fire regioner.

Stockholms Handelskammare er en medlemsfinansieret uafhængig erhvervsorganisation med en vision om, at Stockholm bliver Europas bedste hovedstadsregion.

(News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Samfund09. juni 2023

“Malmøs udfordringer er ikke enestående, men kræver en bred palet af tiltag”

54 forslag til initiativer præsenteres i den endelige rapport fra Malmøs vækstkommission. Det er ikke en løsning, der med et...

Arbejdsmarked09. juni 2023

Formidlingscenter med fokus på danske arbejdspladser blandt anbefalingerne fra Malmö Tillväxtkommission

Man kan med fordel lette pendlingen til København, grænsehindringer bør fjernes, og Malmø Kommune bør overveje at åbne et formidlingscenter...

Politik09. juni 2023

Det svenske regeringsgrundlag haler ind i ny meningsmåling

Støtten til oppositionspartierne i Riksdagen er stadig større end til de partier, der udgør grundlaget for regeringen. Men føringen er...

Arbejdsmarked09. juni 2023

14 danske arbejdspladser beskæftigede mere end 100 Øresundspendlere sidste år

Næsten halvdelen af alle Øresundspendlere, som bor i Sverige og arbejder i Danmark, har job i Københavns Kommune, efterfulgt af...

Politik09. juni 2023

Danmarks største demokratifestival – Folkemødet på Bornholm finder sted torsdag den 15. -17. juni

Med over 2.800 events fordelt på 200 scener på tre dage er der lagt op til et informationsmarathon med alt...

Samfund08. juni 2023

Malmø kåret til Sveriges bedste bymidte

Malmø modtog prisen som Årets Stadskärna på Svenska Stadskärnors årskongres i Helsingborg den 31. maj. “Kultur spiller en stor rolle,...

Turisme/kultur06. juni 2023

Væksten aftager for Skånes turistindustri efter stærk genopretning

I løbet af årets første fire måneder registrerede Skånes hoteller, vandrerhjem, feriebyer og campingpladser i alt 1,42 millioner turistovernatninger ifølge...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.