20 maj 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1A xx

Published on november 5th, 2018 | by Nicklas Andersen

0

Valg i Sverige: Røde partier mister magten i 11 regioner

2018-11-05:

Henrik Fritzon (S), forhenværende regionsrådsformand i Region Skåne, er en af de røde regionsrådsformænd, der må give fortabt må magten efter valget i Sverige 2018. Foto: News Øresund

De fleste regionsråd i Sverige er nu på plads, og tendensen er klar: Rød blok mister magten i 11 regioner, og har nu kun magten i en enkelt region ud af 21. Også i Region Skåne er magten skiftet fra rød til blå.

Over halvdelen af regionerne var efter valget 2014 styret af røde koalitioner. Nu er det bare én, Landstinget Västerbotten.

Samtidig er antallet af blåledede regioner vokset fra fire i løbet af sidste mandatperiode til 12 i denne. Det viser en sammenstilling af valgresultater foretaget af Sveriges Radio.

Den markante udvikling fra rød til blå skyldes blandt andet, at det røde moderparti, Socialdemokraterna, ikke er lykkedes med at gøre krav på velfærdspolitikken, forklarer Folke Johansson, professor emeritus i statskundskab fra Göteborg Universitet:

– Vi ser en generel tilbagegang for Socialdemokraterna på alle niveauer, der blandt andet skyldes, at de ikke har kunnet tage patent på velfærdspolitikken, som de ellers historisk set har haft en naturlig forbindelse til, siger Folke Johansson til News Øresund.

– I dag nærmer andre partier sig dem på kernespørgsmål indenfor velfærd, hvilket kan være med til at forklare bevægelsen fra rød til blå, tilføjer han.

Han understreger, at den generelle tilbagegang for Socialdemokraterna ikke udelukkende er svensk, men også kan spores som en generel tendens for socialdemokratiske partier i hele Europa.

At mange regioner førhen var røde kan også være en del af baggrunden for udviklingen mod blå, da de magthavende partier oftest stilles til ansvar for de utilfredsheder, befolkningen end måtte have i den givne region, forklarer Folke Johansson. Dermed kan borgerne have stemt på modsat blok for at give udtryk for deres utilfredshed.

Sammenstillingen viser desuden, at der i 2014 var fem regioner med blokoverskridende styre, som efter valget voksede til seks. På nuværende tidspunkt er der stadig to regioner, som mangler at få afklaret, hvordan deres regionsråd skal sammensættes.

(News Øresund – Nicklas Bunck Sørensen Andersen)

Fakta – Sammensætning og politisk tilhørsforhold af Sveriges 21 regioner/län (forrige mandatperiodes sammensætning i parentes)

Blå regioner

Region Norrbotten: M, C, Sjukvårdspartiet (S, V, MP)

Region Jämtland/Härjedalen: C, M, KD, L, MP (S, M)

Landstinget Dalarna: M, KD, C, L, MP, Dalarnas sjukvårdsparti(S, V, MP)

Landstinget Värmland: M, KD, C, L, MP, Sjukvårdspartiet(MP, C, L, KD, M, LP)

Region Uppsala: M, KD, C, L, MP (S, MP)

Landstinget Stockholm: M, KD, C, L, MP (M, L, KD, C)

Västra Götalandsregionen: M, KD, C, L, MP (MP, C, L, KD, M)

Region Gotland: M, KD, C, L (S, V, MP)

Region Halland: M, KD, C, L (MP, M, C, L, KD)

Region Kronoberg: M, KD, C, L (S, V, MP)

Landstinget Blekinge: M, KD, C, L (S, V, MP)

Region Skåne: M, KD, C, L (S, MP)

Røde regioner

Landstinget Västerbotten: S, V, MP (S, V, MP)

Blokoverskridende regioner

Region Gävleborg: S, V, MP, C (S, V, MP, C)

Region Örebro: S, C, KD (S, V, MP)

Region Västmanland: S, C, L (S, V, MP)

Landstinget Sörmland: S, C, Vård för pengarna(S, MP, C, L)

Region Östergötland: S, MP, C, L (S, MP, C, L)

Landstinget i Kalmar: S, C, L (S, V, MP)

Uafklarede regioner

Region Västernorrland: Uafklaret (S, MP)

Region Jönköping: Uafklaret (MD, KD, C, L)

Fodnote: Kursiverede partier angiver, at partiet er regionalt forankret og ikke er repræsenteret på parlamentarisk niveau.

Kilde: Sveriges Radio


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑