Politik
Valg i Sverige: Sundhed, indvandring og skole er de vigtigste emner for vælgerne
Med lidt mere end tre uger til valget den 9. september kæmper partierne om de svenske vælgeres opmærksomhed. Flere valgudspil og løfter er blevet præsenteret i løbet af denne uge. Sundhedsvæsenet, indvandring og skole er de tre vigtigste valgemner for svenskerne, men miljø og klima er klatret op på listen.
Valgkampen er for alvor kommet i gang. Valgløfter, politiske debatter og partilederrunder fylder medierne. Moderaterna er det parti, som ifølge en oversigt fra Altinget har haft flest valgudspil indtil videre.
Flere handler om integration, lov og orden og skattesænkninger, men også om flere penge til sundhedsvæsenet og skolen. De to sidstnævnte områder er, sammen med indvandring, de emner, som vælgerne prioriterer mest i denne valgkamp, ifølge en Novus-måling, der blev gennemført i starten af august. Sammenlignet med juni er der færre svenskere, som synes de tre valgemner, er nogle af de vigtigste.
Derimod er miljø og klima klatret op som et mere vigtigt spørgsmål for vælgerne i løbet af sommeren. Novus mener, at den varme sommer og skovbrande er en del af forklaringen. Samtlige partier, bortset fra Sverigedemokraterna, har også præsenteret flere valgløfter angående klima og miljø.
Alliancen har præsenteret en fælles klimapakke blandt andet med investeringerne i ladningsinfrastruktur for elbiler og brinttankstationer. Og Socialdemokraterna vil øge puljen til lokale klimainitiativer og indføre pant på mobiltelefoner. Sammenlignet med sidste valg er det dog et mindre prioriteret emne. I september 2014 anså 43 procent af svenskerne, at det var et af de vigtigste valgspørgsmål.
Et andet valgtema, som vælgerne har mindre interesse i nu end ved sidste valg, er arbejdsmarkedet. Ved valget i 2014 var det 68 procent, der anså, at det var et vigtigt valgtema, mens det var 28 procent i den seneste måling.
Arbejdsløsheden er faldet de seneste år. Ifølge Arbetsförmedlingen var arbejdsløsheden 6,9 procent i august, sammenlignet med 7,3 procent i samme måned sidste år. Generelt ser økonomien i Sverige lys ud lige nu, og regeringen præsenterede en optimistisk prognose for de kommende år i torsdags og lovede samtidig flere reformer. Der forventes en BNP-vækst på 2,9 procent i år og 2,1 i 2019.
(News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23