20 maj 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1A xx

Published on september 4th, 2018 | by Nicklas Andersen

0

Valg i Sverige: Sverigedemokraterna kan blive tungen på vægtskålen

2018-09-04:

Med kun fem dage inden det svenske valg 9. september, er det fortsat usikkerhed om, hvem der kommer til at indtage regeringslokalerne. Sverigedemokraterna står til at få omkring 18 procent af stemmerne ifølge seneste meningsmålinger, og de kan dermed blive tungen på vægtskålen, der afgør regeringsdannelsens udfald. Foto: News Øresund – Nicklas Bunck Sørensen Andersen

Med kun 5 dage tilbage inden svenskerne går til stemmeurnerne, tyder målingerne på, at hverken blå eller rød blok får nok stemmer til at danne regering i egen lejr. Enten er et blokoverskridende samarbejde nødvendigt, som statsminister Stefan Löfven (S) også har talt varmt om, eller også skal Sverigedemokraterna inviteres ind i regeringslokalerne.

Sveriges traditionelle blokpolitik er under pres. Det skyldes den massive fremgang, Sverigedemokraterna har haft i dette års valgkampagne, og som nu står til at få 17,7 procent af stemmerne, viser Ekots sammenstilling af tre forskellige meningsmålinger fra 5. september. Rød blok står dermed til at få 41,2 procent af stemmerne, mens blå blok står til 38,3 procent, viser samme måling.

Så enten må de to blokke se hinsides farveskalaen for at danne regering – noget Stefan Löfven allerede har erklæret for et ”tydeligt mål” – eller også skal Sverigedemokraterna inviteres med ind i Rosenbads regeringslokaler.

Sidstnævnte er dog usandsynligt, da begge statsministerkandidater har udmeldt, at et regeringssamarbejde med Sverigedemokraterna ikke kommer på tale:

Hvis ingen af de såkaldte blokke får egen majoritet vil det være naturligt med en blokoverskridende regering. Vi Socialdemokrater kommer ikke til at samarbejde med eller gøre os afhængige af Sverigedemokraterna, skriver Socialdemokraternas statsministerkandidat Stefan Löfven i en debatartikel i Dagens Nyheter.

Også Moderaternas statsministerkandidat Ulf Kristersson (M) har udtrykt stærk modstand mod et eventuelt samarbejde med Sverigedemokraterna, og at Moderaterna ”ikke kommer til at regere eller forhandle med dem”:

– Vi har mange problemer, som hænger sammen med indvandring. Men Sverigedemokraterna skyder næsten al skyld på indvandringen. Da undervurderer man Sveriges problemer. Vi har nemlig mange problemer, der har eksisteret i lang tid, og dem skal vi løse uanset indvandring, siger Ulf Kristersson ifølge Metro.

Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson (SD) har også selv erklæret, at han næppe kommer til at sidde i regeringen, siger han ifølge Aftonbladet. Men i og med at der i Sverige er negativ parlamentarisme, er det kun nødvendigt ikke at have et flertal imod sig, når man danner regering. Her kan Sverigedemokraternas mange mandater vise sig at blive tungen på vægtskålen, der afgør, hvem af de to statsministerkandidater der får lov til at sætte sig på Rosenbads ministertaburetter.

Hvilken af de to vægtskåle, som Sverigedemokraterna kommer til at pege på, er ifølge Jimmie Åkesson stadig til diskussion. Moderaterna ligger nærmest Sverigedemokraternas politik, men samtidig kan Socialdemokraterna heller ikke udelukkes, hvis de altså nærmer sig deres politik lidt mere, siger Jimmie Åkesson ifølge Aftonbladet.

(News Øresund)

Fakta – Meningsmåling Riksdagsvalg Sverige (valgresultat 2014)

Socialdemokraterna: 25,5 (31,0)
Miljöpartiet 5,4 (6,9)
Vänsterpartiet: 10,3 (5,7)
Centerpartiet: 8,8 (6,1)
Liberalerna: 6,0 (5,4)
Moderaterna: 17,8 (23,3)
Kristdemokraterna: 5,7 (4,6)
Sverigedemokraterna: 17,7 (12,9)
Øvrige: 2,8

Kilder: Ekots sammenstilling af meningsmålinger fra Novus, Kantar Sifo og Ipsos. Sammenstillingen tæller i alt 5.476 respondenter i perioden 25. august – 2. september. 


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑