24 maj 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1A xx

Published on oktober 2nd, 2018 | by Nicklas Andersen

0

Valget i Malmø: Borgerlige partier dropper forhandlinger med rødgrøn blok

2018-10-02:

Roko Kursar fra det borgerlige parti Liberalerna i Malmø har droppet forhandlinger med det siddende rødgrønne styre. Til gengæld er Sverigedemokraterna klar til at støtte et blåt styre uden modkrav, skriver Sydsvenskan. Foto: News Øresund – Nicklas Bunck Sørensen Andersen

En kommunalbestyrelse dannet over den politiske midte er droppet, efter det borgerlige parti Centerpartiet søndag forlod forhandlingsbordet, hvorefter Liberalerna fulgte trop. Sverigedemokraterna åbner til gengæld op for at støtte et borgerligt styre uden modkrav, skriver Sydsvenskan.

Det rødgrønne styre i Malmø agter at blive siddende på magten med Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i spidsen som borgmester, men mønstrer ikke egen majoritet. Blå blok og især Moderaterna plæderer for magtskifte, men har heller ikke egen majoritet.

Derfor bød den rødgrønne blok – udgjort af Socialdemokraterna, Miljøpartiet og Vänsterpartiet – ind til forhandlinger over midten med de blå partier Liberalerna og Centerpartiet for derved at sikre flertal til en socialdemokratisk borgmester. Disse forhandlinger brød dog sammen søndag efter Centerpartiet takkede nej til tilbuddene, og magtspillet er åbent igen.

– Når Centerpartiet nu helt siger nej til at stemme på et styre over midten med socialdemokratisk borgmester, ville et sådant styre derfor blive helt afhængig af Vänsterpartiet. Det er uforeneligt med vores liberale politik, og derfor noget vi aldrig kan acceptere, siger Malmø-Liberalernas spidskandidat Roko Kursar ifølge Sydsvenskan.

Meget tyder dog på, at magtspillet er i blå favør, siden Sverigedemokraterna, der med sine 11 mandater kan sikre begge blokke majoritet, hellere ser en borgerligt ledet kommunalbestyrelse frem for en rødgrøn:

– Vi har lovet vores vælgere et magtskifte. Vi mener, at der er større ligheder mellem alliansens (blå blok, red.) valgmanifest og budget sammenlignet med vores eget. Med et alliansstyre ser vi større mulighed for at få vores forslag igennem for, hvordan Malmø skal udvikles, siger SD-politikeren Magnus Olsson til Sydsvenskan.

Fakta – Mandatfordeling Malmø (sidste valgs mandater i parentes)

Socialdemokraterna: 20 (21)
Vänsterpartiet: 7 (6)
Miljöpartiet: 3 (6)

Moderaterna: 13 (14)
Liberalerna: 4 (3)
Centerpartiet: 3 (0)

Sverigedemokraterna: 11 (9)

(News Øresund)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑