20 maj 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1A xx

Published on september 21st, 2018 | by Mandus Orarback

0

Valget i Malmø: Borgmester vil blive siddende med blokoverskridende støtte

2018-09-21:

– Ingen blok har fået egen majoritet. Jeg repræsenterer det absolut største parti, siger borgmester Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), til Sydsvenskan. Foto: News Øresund – Mandus Örarbäck

Socialdemokraterna opnåede 20 mandater til valget og er dermed Malmøs største parti. Derfor vil den socialdemokratiske borgmester Katrin Stjernfeldt Jammeh blive siddende, men oppositionen plæderer for et magtskifte. Ingen blokke har dog egen majoritet.

Den endelige optælling af stemmerne til kommunalvalget i Malmø er klar, og rødgrøn blok er størst med i alt 30 mandater, mens allianspartierne sidder på 20. På yderkanten er Sverigedemokraterna, der opnåede 11 mandater.

Med i alt 61 mandater i kommunalstyrelsen er der altså ingen oplagt majoritet at danne styre på baggrund af, og partierne må derfor enten samarbejde over blokgrænsen eller samarbejde med de enkeltstående Sverigedemokraterna.

Moderaternas leder Torbjörn Tegnhammar mener, at valget i Malmø er udtryk for et generelt ønske i befolkningen om et magtskifte, siger han ifølge Sydsvenskan.

Den udtalelse er borgmester Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) dog langt fra enig i:

– Ingen blok har fået egen majoritet. Jeg repræsenterer det absolut største parti. Socialdemokraterna er alene lige så store hele alliansen. Vores ambition er at fremlægge et forslag til et nyt stabilt og langsigtet styre. Og det kræver et samarbejde over de traditionelle blokgrænser, siger hun til Sydsvenskan.

Socialdemokraterna har allerede taget første kontakt til både Liberalerna og Centerpartiet for at diskutere borgerlig støtte til en S-ledet kommunalstyrelse. Begge partier forholder sig afvisende, og peger i stedet på Torbjörn Tegnhammar som ny borgmester.

Allianspartierne har dog den mulighed at opnå Sverigedemokraternas støtte, der dermed ville give dem en majoritet på 31 mandater, hvilket Torbjörn Tegnhammar også tror kan ske uden at behøve at forhandle eller samarbejde med dem.

Fakta – Mandatfordeling Malmø (sidste valgs mandater i parentes)

Socialdemokraterna: 20 (21)
Vänsterpartiet: 7 (6)
Miljöpartiet: 3 (6)

Moderaterna: 13 (14)
Liberalerna: 4 (3)
Centerpartiet: 3 (0)

Sverigedemokraterna: 11 (9)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑