Ejendomme
Vasakronan vil vokse med flere byggeprojekter i Malmø
Flere byggeprojekter i form af nye kontorbygninger i Malmø. Sådan ser ejendomsaktøren Vasakronans fremtidige satsninger ud. De har to igangværende projekter i regionen, et i Hyllie og et ved Triangeln. Virksomhedens andet fokus er på butikslokaler i city, hvor udviklingen går mod at skabe flere oplevelser for de besøgende. Regionschef Anna Stenkil tror på flere nichebutikker og butikker med et mindre areal.
Den svenske ejendomsaktør Vasakronan fokuserer lige nu på projektudvikling i hele Sverige. I Øresunds regionen indbefatter det de to kontorbyggerier Hyllie Connect og Priorn, ved Triangeln, og virksomheden vil satse yderligere.
– For første gang har vi projekter i gang i alle regioner samtidig, og en projektportefølje på ca. 15 milliarder svenske kroner. Vi har altid arbejdet med projekter, men ikke i den her størrelsesorden. Hernede har vi lige nu to i gang, og vi kommer til at arbejde endnu mere med projekter. For at øge omfanget af projektudvikling og for at kunne være med i tidligere fase, har vi tilpasset vores organisation, siger Anna Stenkil, regionschef for Øresund hos Vasakronan.
Fokus er rettet mod city eller stationsnære områder. Hyllie og Nyhamnen, omkring Malmø centralstation, er to områder virksomheden fremover gerne vil investere i. Ejendommene udvikles med henblik på længerevarende ejerskab. Vasakronan ejes i lige dele af Första, Andra, Tredje og Fjärde AP-fonden, der er en statslig pensionsfond.
– Vores ejere skal sikre pensionssystemets finansiering på længere sigt. Opgaven de har givet os, er derfor at levere et højt og stabilt afkast over tid, penge som skal komme Sveriges pensionister til gode. Derfor arbejder vi langsigtet og når vi projektudvikler gør vi det ikke for at sælge videre, men henblik på længerevarende ejerskab, siger Anna Stenkil.
Bygger I på spekulation?
– Det gør vi i en vis udstrækning, men sjældent, siger hun.
| Læs dette interview i pdf |
Vasakronan ejer cirka 30 procent af de ejendomme som huser Malmø citys handel. Husene ligger først og fremmest langs Södra Förstadsgatan, Malmøs gågade, og ved Triangelns indkøbscenter.
– For første gang i syv år har vi hele Södra Förstadsgatan helt udlejet. Vi har kunnet læse i dagspressen at gågaden har skrantet i mange år og det har den jo. Hvis man går derhen i dag kan man stadig se nogle tomme lokaler, men det er ved at ændres, siger Anna Stenkil.
Handlen i city står overfor flere udfordringer, herunder e-handel, hvilket blandt andet påvirker hvordan butikkerne udformes.
– De nærmeste år kommer der til at ske meget indenfor handlen. Indholdsmæssigt tror jeg at vi kommer til at se flere mindre, niche butikker og færre store butikker som sælger mange forskellige brands. De stærke brands kommer til at ville have deres butikker på de bedste placeringer. Også e-handelsfirmaerne kommer også til at ville have showrooms, til at kunne fremvise deres varer, og vi fortsætter med pop-up butikker, som er et godt supplement til de permanente butikker, siger Anna Stenkil og fortsætter:
– En anden trend vi ser, er at de der kommer til byen vil opleve andre ting end kun at gå fra butik til butik.
Derfor har de gennem de seneste fire-fem år arbejdet med at omstrukturere cityhandlen for at få flere restauranter og oplevelser ind.
For at få styr på hvordan Vasakronan skal satse i et område, laver de såkaldte strøganalyser i samarbejde med blandt andre kommunen, butiksejerne og andre ejere af ejendomme. Det handler om miljøet, hvem der befinder sig der og efterspørgslen. Når de har fundet et koncept, arbejder de blandt andet med skiltning, dekorationer, tilbud i butikkerne og med skabe en god blanding af butikker. Strøganalysen af passagen Triangeln-Södertull i Malmø, har Vasakronan arbejdet på i ca. to år, og den valgte strategi er at skabe en hyggelig og inspirerende følelse, hvilket brands som Grandpa og AB Småland bidrager til, mener Anna Stenkil. En strøganalyse, kan også gælde en plads eller et indkøbscenter. Vasakronan ejer blandt andet Triangelns indkøbskøbscenter i Malmø.
– Vi har brugt meget tid på at få det rigtige koncept ind på Triangeln, og har endda ændret på en del placeringer, for at få det rigtige koncept på det rigtige sted. Blandt andet har vi placeret Joe & The Juice, som er gode til at tiltrække folk, ved en af indgangene i stedet for en boghandel. Vi havde et all-time-high for omsætning på Triangeln forrige år på en milliard svenske kroner. Vi har haft en ganske god belægning hele tiden, men har haft lidt bekymringer på dele af plan to. Det er normalt når man har handel på to etager, siger Anna Stenkil.
I 2012 fik Malmø et stort nyt tilskud til handlen med indkøbscentret Emporia, og gennem de seneste år er indkøbscentrene Mobilia og Hansa blevet renoveret, hvorimod Entré og Caroli er ved at blive gentænkt. Hvordan ser dynamikken ud mellem byens indkøbscentre?
– Vi har genvundet og fået en del af den cityhandel som forsvandt tilbage da Emporia kom. Hansa bygger nu om og er vigtig for os ud fra et byperspektiv. De har et produkt som bidrager til byen, og det ser vi positivt på. Mobilia henvender sig til en lidt anden købergruppe end vi gør, ved at de der tager til Mobilia kommer med bil, så vi supplerer snarere hinanden, siger Anna Stenkil.
Vasakronan har deres eget kontor på Triangeln, hvor de sidder moderne og desuden aktivitetsbaseret. Men samme løsning er ikke det bedste for alle, pointerer Anna Stenkil.
– Vi synes absolut ikke at alle skal sidde sådan, det afhænger af hvilken type af arbejdsformer man har. Når det gælder aktivitetsbaserede kontorer, så ser vi jo at det er mere enkelt hvis man er kommet langt i sin digitaliseringsproces, siger hun.
Vasakronan arbejder med et nyt koncept indenfor kontorsegmentet, som de kalder Smart & klart.
– I nogle tilfælde går vi ind og laver et lokale helt færdigt. Du kan få nøglen i dag og gå i gang med at arbejde i morgen. Der er møbler, bestik – det hele. Vi har to af den slags lokaler i Malmø nu, og er i gang med det tredje, og derudover godt 30 lokaler udlejede eller undervejs. De bliver udlejede med det samme. Det er ofte hurtigvoksende virksomheder, som vil have det let, siger Anna Stenkil.
De færdige kontorer udlejes med en kortere kontrakttid, og har indtil nu haft mellem 6–15 arbejdspladser, men næste år vil de prøve at lave lidt større kontorer, fortæller hun.
Anna Stenkil har arbejdet i ejendomsbranchen i snart 20 år, set store forandringer blandt andet når det gælder fokus på byudvikling, miljø, samt synet på kunden og service. I dag skal ejendomsaktører være aktive.
– Ja, netop. Det går ikke at sidde hjemme og se tiden an. Det gælder om at hele tiden holde øje med udviklingen. Skal man have heldet med sig, er det nødvendigt at forstå hvad der kræves på forskellige steder, og at udvikle lokalerne, ejendommen, gaden eller miljøet, siger Anna Stenkil.
Vasakronan har blandt andet løst sådan en opgave ved Mobile Heights Center i Lund, hvor Sony for et par år siden opsagde 20.000 kvadratmeter.
– Det er gået fantastisk godt, vi bestemte os for at omdanne huset. En del af det var at se hvad der var brug for i området, i form af restauranter, træningscenter, renseri og lignende, som mangler fordi området ikke ligger i city. Servicen er vigtig og vi arbejder også med pubaftener, morgenmøder og innovation på en ny måde der, siger Anna Stenkil.
Forandringerne sker ikke lige så hurtigt på kontorsiden, som indenfor handel. Det spreder derfor risikoen at have begge dele, mener Anna Stenkil. Vasakronan fokuserer på kontor- og butikslokaler, og ejer desuden omkring 300 boliger i Malmø. Dem har de fået med i handlen, når de har købt kommercielle ejendomme, og de forvalter dem ikke selv. Kunne hun ønske sig noget for fremtiden, så skulle det være at få flere europæiske brands til handlen i Malmø city som står øverst på listen. En måde virksomheden forsøger at få sat international fokus på Malmø og Sverige er ved at besøge messer, herunder MAPIC i Cannes.
– Som stor virksomhed har vi en fordel ved at være tilstede i både Stockholm, Göteborg og Malmø. Brands som ikke tidligere har været i Sverige vil gerne etablere sig i Stockholm først, og eftersom vi er i alle byer er det let at det spreder sig til os også i Malmø. Vi ved udmærket hvilke vi vil have hertil, siger Anna Stenkil.
(News Øresund – Jenny Andersson)
Anna Stenkil
Aktuel: regionchef Øresund på Vasakronan
Tidligere: har blandt andet arbejdet som foretningsområdeschef på Vasakronan, forvaltningschef på Wihlborgs og kontorchef på Proffice
Vasakronan
Svenskt ejendomsvirksomhed som fokuserer på kontor- og butiksejendomme i city-områder i Stockholm, Uppsala, Göteborg, Malmø og Lund. Virksomheden ejes af AP-fondene, har cirka 300 ansatte og en sammenlagt portefølje til en værdi af 123 milliarder svenske kroner. I Øresundsregionen indgår blandt andet indkøbscentret Triangeln og Mobile Heights Center i Lund, samt byggeprojekterne Hyllie Connect og Priorn ved Triangeln i Malmø.
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23