Energi
Vattenfall overvejer at bygge minireaktorer for at imødekomme det stigende behov for el i Sverige
Vil små minireaktorer, SMR’er, være en del af løsningen på den stigende efterspørgsel efter elektricitet i Sverige? Ifølge en pressemeddelelse vil det svenske statsejede energiselskab Vattenfall undersøge undersøge det. Der er ikke truffet nogen beslutninger, men i løbet af foråret har Vattenfalls ledelse arbejdet med spørgsmålet om ny atomkraft i Sverige sideløbende med selskabets store investeringer i vindkraft. På grund af behovet for mere elektricitet i Sydsverige undersøger Vattenfall muligheden for at opbygge nye små atomkraftværker i Ringhals, hvor selskabet lukkede to ud af fire reaktorer for et par år siden.
– Vi får brug for alle fossilfrie energikilder for at imødekomme den stigende efterspørgsel efter el i Sverige. SMR er en fossilfri teknologi, der er kommet langt på det seneste, så vi ønsker at undersøge betingelserne for at bygge små modulære reaktorer i nærheden af Ringhals atomkraftværk, siger Vattenfalls administrerende direktør Anna Borg i en kommentar.
– Der er ikke truffet nogen investeringsbeslutninger, men Vattenfalls ledelse har i foråret arbejdet med spørgsmålet om ny atomkraft i Sverige. Forudsat at et forstudie konkluderer, at det vil være rentabelt, og at alle andre betingelser for en fremtidig investeringsbeslutning er klar, især nye regler for kernekraft, bør det være muligt at få den første SMR-reaktor i drift i begyndelsen af 2030’erne, siger Anna Borg.
Nye minireaktorer kan bygges i Ringhals
Kernekraften tegner sig i øjeblikket for ca. 30 procent af elproduktionen i Sverige ved hjælp af seks atomreaktorer på de tre værker Forsmark, Oskarshamn og Ringhals. Ved Ringhals, der ligger syd for Göteborg, blev to ud af fire reaktorer lukket ned i 2019 og 2020. Tidligere var de to reaktorer i Barsebäck lukket. Små modulære reaktorer (SMR) anvender den samme nukleare fissionsteknologi som i traditionelle kernekraftværker, men er angiveligt både sikrere og producerer billigere el. En SMR-reaktor kan angiveligt producere elektricitet svarende til fra en tredjedel til en fjerdedel af, hvad en traditionel reaktor producerer. For at kunne bygge en SMR-reaktor kræves der en tilladelse fra den svenske Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, som i dag ikke har nogen faste procedurer for dette. Anna Borg siger til TT, at regeringen forventes at give SSM til opgave at se på, hvordan godkendelsen vil se ud.
Større aktør inden for vindkraft i Sverige, Danmark og Nederlandene
Vattenfall investerer også massivt i vindkraft for at imødekomme den stigende efterspørgsel efter elektricitet i Sverige og er i øjeblikket den største vindkraftspiller i Danmark. Sidste år indviede Vattenfall Skandinaviens største vindmøllepark på den danske del af Kriegers Flak i den sydlige del af Østersøen, tre sømil syd for svenske Trelleborg. I sidste måned gav den svenske regering tilladelse til at bygge Sveriges største vindmøllepark på den svenske del af Kriegers Flak, men Vattenfall har endnu ikke truffet den endelige beslutning om at foretage investeringen på 15 mia. svenske kroner på Kriegers Flak. Der forventes en beslutning i 2025. I sidste uge meddelte Vattenfall, at det køber en majoritetsandel i to fremtidige havvindmølleparker ud for kysten nord for Göteborg fra norske Zephyr. De to parker, Vidar og Poseidon, vil blive bygget med flydende vindmøller og forventes at producere mere end 10 TWh om året, hvilket svarer til ca. seks procent af den nuværende svenske elproduktion. Både i forbindelse med Kriegers Flak og Vidar og Poseidon er det af stor betydning, at Svenska Kraftnät betaler for etableringen af tilslutningspunkter for havvindmøller. I Nederlandene skal Vattenfall opføre verdens største havvindmøllepark med BASF som partner. (News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23